Унітаріо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Унітаріо (Unitario) - міжнародна штучна мова, розроблена в Німеччині Рольфом Римом (есп. Rolf Riehm[eo]). Свої роботи Рольф опублікував під псевдонімом Маріо Плеєр, який утворений швидше за все від імені іншого інтерлінгвіста - Маріо Пєї[eo]. Публікація була зроблена в 1989 році, а датою винаходу мови вважають 1987 рік.

Моваунітаріо є плановою мовою і належить до групи есперантоїдів. Унітарії має два різновиди: «мінімальна мова» -Унітаріо 2001 (опублікована в 1989 році) і повну версію -Унитаріо 2002 (поки не планується до публікації). В 1994 році була видана книга «Коротка граматика Унітаріо 2001 в порівнянні з Інтерлінгва та есперанто».

Імовірно Рольф Рим залишився єдиною людиною, який володів своїм лінгвопроектом. У 1991 році він став займатися інтерлінгвою (це помітно і по його робіт в області свого проекту), а пізніше і зовсім зник з інтерлінгвістики.

Приклад текстів на мові унітаріо[ред. | ред. код]

1. Отче наш

Patro nostra, kveja tuo in hewine estas,
tuja nomino esti sanctificate;
tuja imperio weni;
tuja wolunto ockurius,
como in la hewine tanto sur la terra;
nostra pano kvotidiane al nos-mismos doni hodie;
cay pardoni nos nostros debitoyn,
como tambien numos nostros debitoroyn pardonamas;
nenio nos condutsi in temptatsion,
sed liberi nos delle pecato,

2. La flamo della cutsino estas caliente; la akva in la caserola tambjen estas caliente (la fajro de la fajrujo estas varma, la akvo en la kaserolo ankaŭ estas varma).

Посилання[ред. | ред. код]