Усобиця Святославичів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Усобиця Святославичів
Руські міжусобиці
Смерть Олега, князя Древлянського
Смерть Олега, князя Древлянського

Смерть Олега, князя Древлянського
Дата: 977979
Місце: Київська Русь
Результат: перемога Володимира
Сторони
Русь
  • Київ
  • Полоцьк
Русь
  • Древляни
  • Новгород
Командувачі
Ярополк Святославич
Рогволод  
Олег Святославич 
Володимир Святославич

Усо́биця Святославичів — міжусобна війна в Київській Русі в 977979 роках, між синами київського князя Святослава Хороброго, за «старійшинство» після смерті батька.

977 рік[ред. | ред. код]

Після смерті Святослава між його синами спалахнула війна. Її спровокувало вбивство київського боярина Люта князем Олегом. Ярополк, підбурений Свенельдом, вирішив помститися за нього й пішов війною проти брата.

"У РІК 6483 [975]. Коли Свенельдич, на ймення Лют 1, вийшовши якось із Києва лови діяти, гнав за звіром у лісі, узрів його Олег і спитав: «Хто се є?» І сказали йому: «Свенельдич». І, напавши, він убив його, бо й Олег діяв був лови. І через це постала ненависть межи ними, Ярополком і Олегом, і завжди мовив Ярополкові Свенельд, хотячи відомстити за сина свого: «Піди на брата свойого, і візьмеш ти волость його один»." [1]


Пішов Ярополк війною на Олега. Вирішив Олег піти з армією своєю супроти Ярополка і коли зіткнулися війська Ярополк виграв свого брата. Тоді Олег утік в місто своє Овруч, але на мості перед містом почалася тиснява, і давлячи один одного спихнули Олега з мосту. Ярополк взнавши, що помер його брат пішов на Новгород воювати з братом Володимиром, але останній утік до варягів.

"Коли ж почув це Володимир у Новгороді, що Ярополк убив Олега, то, убоявшись, утік він за море. А Ярополк посадив посадників своїх у Новгороді і володів один у Русі.[1]"

979 рік[ред. | ред. код]

Зібравши військо Володимир пішов на брата щоб відвоювати престол, сказавши посредникам Ярополковим:

«Ідіте до брата мойого і скажіте йому: «Володимир іде на тебе, готуйся насупроти, битися».[1] Зраджений воєводою Блудом, Ярополк загинув від варязького мечі у своїх княжих палатах. Відтак Володимир залишився князювати в Києві, варягів спровадив до Візантії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Літопис руський. Роки 973 — 987. litopys.org.ua. Процитовано 14 листопада 2019.

Література[ред. | ред. код]

  • Історія України / Упор.: С. Крупчан, Т. Корольова, О. Скопенко, О. Іванюк. — 5-е вид., переробл. і доповн. —К.: ТОВ "КАЗКА", 2010 — 736 с. —іл., табл. — (Серія "Новий довідник"). ISBN 978-966-8055-18-8