Феліція Дей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Феліція Дей
Ім'я при народженні англ. Kathryn Felicia Day
Народилася 28 червня 1979(1979-06-28)[1] (44 роки)
Гантсвілл, Алабама, США
Громадянство  США
Діяльність акторка, кінорежисерка, співачка, письменниця, сценаристка, телеакторка, кіноакторка, ютуберка, акторка озвучення, телепродюсерка
Alma mater Техаський університет
Роки діяльності 2001 — тепер. час
IMDb nm1260407

CMNS: Феліція Дей у Вікісховищі

Кетрін Феліція Дей (англ. Kathryn Felicia Day; нар.28 червня 1979)[2][3] — американська акторка, сценаристка та авторка вебсеріалів. Вона є творцем, зіркою, письменницею та продюсером оригінального вебсеріалу «Гільдія» (2007—2013), шоу, що базується на частині її життя, як геймера. Написала та зіграла головну роль у вебсеріалі «Dragon Age: Redemption»(2011), пов'язаному з відеогрою Dragon Age. Засновниця онлайн-медіакомпанії Geek & Sundry, яка у 2015—2019 роках транслювала вебсеріал «Critical Role». Дей стала членом ради директорів Міжнародної академії вебтелебачення з грудня 2009 року до липня 2012 року.[4][5]

На телебаченні Дей зіграла Ві в серіалі «Баффі — переможниця вампірів» (2003), доктора Голлі Мартен в серіалі «Еврика» (2011) і Чарлі Бредбері в серіалі «Надприродне» (2012—2015, 2018—2020). Вона також знялася в таких фільмах, як «Добийся успіху знову» (2004), а також у вебмюзиклі «Музичний блог Доктора Жахливого» (2008). У квітні 2017 року почала виконувати роль Кінги Форрестер у серіалі «Таємничий театр 3000 року».

Біографія[ред. | ред. код]

Дей народився в Гантсвіллі, штат Алабама. Почала займатися акторською діяльністю у семирічному віці, виконавши роль Скаут в місцевій постановці «Вбити пересмішника». Також вивчала оперний спів і займалася балетом, виступаючи на концертах і конкурсах по всій країні. Більшу частину свого дитинства навчалася вдома, почала навчання у коледжі, коли їй виповнилося шістнадцять.

1995 року здобула Національну стипендію за заслуги як найкраща учениця у своєму класі. Добре граючи на скрипці, Дей вступила до Джульярдської музичної школи, але вирішила навчатися в Техаському університеті в Остіні, де отримала повну стипендію. Окрім гри на скрипці, також вивчала математику. Закінчила навчання у дев'ятнадцятирічному віці. Дей також любить грати у всі види відеоігор і використала свій власний досвід геймерки для створення вебсеріалу «Гільдія».

Кар'єра[ред. | ред. код]

Після закінчення школи Дей переїхала до Лос-Анджелеса, щоб стати акторкою. Вона знялася в кількох короткометражних фільмах, незалежних фільмах, а також в рекламі та телевізійних шоу, серед яких ситкоми «Хто не визначився» і «Можливо, це я». Ці невеликі ролі привели її до більших ролей і вона з'явилася у фільмі «Добийся успіху знову» та зіграла роль Ві в телесеріалі «Баффі — переможниця вампірів». У біографічному фільмі HBO 2005 року про Франкліна Д. Рузвельта під назвою «Теплі джерела» Дей зіграла персонажа в інвалідному візку, що співає пісню «I Won't Dance».

Дей створила вебсеріал під назвою «Гільдія», який транслювався з 2007 по 2013 рік і розповідав про субкультуру багатокористувацьких онлайнових рольових ігор. Перший сезон вийшов на YouTube, де зібрав мільйони переглядів. Другий сезон став доступний на таких відеоканалах Майкрософт, як Xbox Live, MSN Video та The Zune Marketplace. Корпорація Майкрософт уклала угоду з «Гільдією», що дозволило Дей, акторам і знімальній групі отримувати платню.

Дей створила пісню та кліп під назвою «(Do You Wanna Date My) Avatar», де актори одягнулися як їхні персонажі з гри. Наприкінці музичного відео оголошено, що прем'єра третього сезону серіалу «Гільдія» відбудеться 25 серпня 2009 року. Перед четвертим сезоном вийшла ще одна пісня та кліп — «Game On». Також є третє музичне відео — «I'm the One That's Cool», у якому акторський склад виглядає як альтернативний рок-гурт, який виступає на місцевому майданчику, що поєднується зі сценами, коли акторський склад ходив до школи та відчував знущання з боку «крутіших» і більш популярних дітей.

У березні 2012 року Дей оголосила, що 2 квітня запустить преміумканал на YouTube під назвою «Geek & Sundry», яке й розпочало виробництво шостого сезону «Гільдії». Крім того, Дей веде кілька шоу на Geek & Sundry, серед яких «The Flog», «Vaginal Fantasy», «Felicia's Ark» і «Co-Optitude» (за участю її брата Района Дея).

2012 року Дей разом із Вілом Вітоном створила вебсеріал «Tabletop», ставши виконавчим продюсером серіалу і регулярно з'являючись в ньому. 2015 року Дей запропонувала оригінальному акторському складу «Critical Role» створити щось у такому ж ключі та почати транслювати її домашню настільну гру, створивши з цього шоу.

У серпні 2014 року «Geek and Sundry» придбала кінокомпанія Legendary для створення контенту разом із «Nerdist Industries» Кріса Гардвіка, однак Дей усе ще контролювала те, що вони виробляли.

Інше[ред. | ред. код]

У липні 2008 року Дей зіграла Пенні в трисерійному онлайн-мюзиклі під назвою «Музичний блог Доктора Жахливого». Цей мюзикл створив Джосс Відон, який також написав «Клуб ляльок» і «Баффі — переможниця вампірів», у яких знялася Дей. Крім того, вона зіграла пацієнтку в епізоді під назвою «Не рак» у медичному серіалі «Доктор Хаус» і зіграла невелику роль у невипущеному науково-фантастичному епізоді «Клубу ляльок» під назвою «Епітафія перша», а також у його останньому епізоді «Епітафія друга». 2008 року Дей знялася в рекламі «Sears Blue Crew» і в першій з нових реклам «Cheetos».

В епізоді телевізійного шоу «Теорія брехні» під назвою «Тракторист», який вийшов в ефір 14 грудня 2009 року, Дей разом з Бренданом Гайнсом заспівала пісню під назвою «White Lie». Дей також знялася у фільмі, заснованому на історії про Червону Шапочку, під назвою «Red», і виконала роль доктора Голлі Мартен у телесеріалі «Еврика», з'явившись у 18 епізодах останніх двох сезонів. Крім того, Дей зіграла роль «Горголі» в вебсеріалі «MyMusic».

У лютому 2011 року Дей заявила, що зніметься в новому вебсеріалі під назвою «Dragon Age: Redemption», заснованому на однойменній франшизі відеогри. Прем'єра відбулася 10 жовтня 2011 року. У серіалі Дей грає ельфа Талліс. Крім того, вона озвучує того самого персонажа в доповненні до гри «Dragon Age II» під назвою «Mark of the Assassin».

У січні 2012 року Дей оголосила, що проведе відеозустріч у Google+ під назвою «Вагінальна фантазія», до якої також долучилися Кіала Казебі, Вероніка Белмонт і Бонні Бертон. Щомісяця вони обговорювали книги з елементами паранормальних явищ чи історичних пригод, які могли б зацікавити жінок. У лютому 2012 року Дей з'явився як гість в вебтрансляції Шона «Дей[9]» Плотта, присвяченій грі «Kingdoms of Amalur: Reckoning».

У квітні 2012 року стало відомо, що 4 жовтня 2012 року Дей проведе церемонію нагородження «IndieCade Awards». Того ж місяця вона з'явилася на YouTube-шоу під назвою «MyMusic», видаючи себе за норвезьку блек-метал-співачку на ім'я Горгол. Вона також з'явилася у другому сезоні вебсеріалу під назвою «Чоловіки», написаного Джейн Еспенсон. У жовтні 2012 року Дей стала гостем подкасту «The Game Station» і з'явилася в епізоді «My Drunk Kitchen».

2013 року «Geek & Sundry» і «Atlas Games» об'єдналися, щоб створити розширений набір карткової колоди для гри «Gloom», яка б включила додаткову карту під назвою «Феліція Дей, богиня Гільдії» для «TableTop Day 2013». 2014 року «Alderac Entertainment Group» додала карту Феліції Дей до розширення «The Big Geeky Box» для своєї карткової гри «Smash Up». 2015 року «Plaid Hat Games» випустили карту з персонажем Феліції Дей для своєї настільної гри «Dead of Winter: A Cross Roads Game» з нагоди «Tabletop Day 2015».

4 серпня 2015 року Дей стала гостем 9 епізоду подкасту «Dear Hank & John». 1 жовтня 2016 року Дей озвучила і зіграла доглядачку зоопарку Джоанну Рей у подкасті «Welcome to Night Vale»

У квітні 2017 року почала грати роль Кінги Форрестер в серіалі «Таємничий театр 3000 року». У серпні 2017 року Дей з'явилася як гість в епізоді «My Little Pony: Дружба — це диво» під назвою «Ідеальна груша», у якому озвучила персонажа Грушу «Баттеркап» Баттер, ймовірно померлу матір Епплджек, одного з головних персонажів серіалу. У цьому епізоді вона також заспівала романтичну баладу під назвою «You're In My Head Like a Catchy Song».

30 червня 2018 року Дей організувала і провела благодійну трансляцію на «Twitch», щоб допомогти Техаському некомерційному центру освіти та юридичних послуг для біженців та іммігрантів. Трансляція тривала 12 годин і зібрала понад 212 000 доларів.

У 2018—2019 роках Дей з'явилася в чотирьох епізодах телесеріалу «Чарівники», зігравши роль Поппі Клайн.

Особисте життя[ред. | ред. код]

3 січня 2017 року Дей розповіла в соціальних мережах, що чекає на дівчинку через кілька тижнів, а 30 січня 2017 повідомила про народження дочки[6].

Фільмографія[ред. | ред. код]

Кіно[ред. | ред. код]

Рік Назва (укр.) Назва (англ.) Роль
2001 Strings
2003 Delusional
2003 Backslide Медді
2003 The Mortician's Hobby Тіффані
2004 Добийся успіху знову Bring It On Again Пенелопа
2004 Final Sale Феліша
2005 Short Story Time Феліша
2006 God's Waiting List Тріксі
2007 Splitting Hairs Шуґар герл
2008 Prairie Fever Блу
2008 Dear Me Піпсі
2010 Ред. Мисливиця на перевертнів Red: Werewolf Hunter Вірджінія Салліван
2011 Rock Jocks Елісон
2014 Жадоба любові Lust for Love Мері
2011 Ми любимо тебе, Саллі Кармайкл We Love You, Sally Carmichael! Сара

Телебачення та вебсеріали[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Примітки
2001 Emeril Чері Епізод: «Whose Life Is It Anyway?»
2002 Maybe It's Me Кукі Епізод: «The Crazy-Girl Епізод»
House Blend Пем телефільм
They Shoot Divas, Don't They? дівчина на виклик телефільм
2003 Баффі — переможниця вампірів Ві 8 Епізодів
For the People Ніколь Епізод: «Nexus»
Undeclared Шейла Епізод: «God Visits»
2004 Century City Шерил Епізод: «The Haunting»
Strong Medicine подруга Джессі Епізод: «Positive Results»
One on One Сара Епізод: «We'll Take Manhattan»
June Джун Марі Якобс телефільм
2005 Warm Springs Елоїз Гатчінсон телефільм
Mystery Woman Емілі телефільм
Монк Гейді Ґефскі Епізод: «Mr. Monk Gets Drunk»
2006 Windfall Деніелл Епізоди: «Changing Partners», «Crash Into You»
Love, Inc. Наталі Епізод: «Hello, Larry»
2007–2013 Гільдія Сід Шерман/Кодекс вебсеріал
Creator
2008 Доктор Хаус Еппл Епізод: «Не рак»
Retarded Policeman #7.5: Fish[7] Herself
Музичний блог Доктора Жахливого Пені вебсеріал
2008–2010 The Legend of Neil Фея вебсеріал
5 Епізодів
2009 Roommates Аліса 3 Епізоди
My Boys Гезер Епізод: «Madder of Degrees»
Клуб ляльок Меґ Епізоди: «Epitaph One», «Epitaph Two: Return»
IRrelevant Astronomy Феліція/Феліша Дей Епізод: «Behind the Scenes: When Galaxies Collide»
Теорія брехні Місіс Анджела Епізод: «Tractor Man»
Three Rivers Джені Епізод: «A Roll of the Dice»
2010 A Comicbook Orange себе Епізод: «Felicia Day & Viking»
The Webventures of Justin and Alden себе 2 Епізоди
2010–2013 Generator Rex Енні голос
3 Епізоди
2011 Dragon Age: Redemption Телліс автор та співпродюсер
The Big Chew Марджорі YouTube продукція
2011–2012 Еврика доктор Голлі Мартен 18 Епізодів
2012 Fish Hooks Анджела голос
4 Епізоди
MyMusic Ґорґол Епізод: «INVISIBLE!»
YouTube Internet series
Ден проти Шефиня голос
Епізод: «Dan vs. The Boss»
Husbands[en] сексуальна доставкиня піци вебсеріал
YOMYOMF себе Епізод: «KevJumba Takes the SAT w/ Felicia Day»
інтернет серіал на YouTube
The Game Station Podcast себе Епізод: «Епізод 27»
інтернет серіал на YouTube
YouTube Rewind Карлі Рей Джепсен 1 відео
2012–2014 My Gimpy Life Феліція/Феліша 2 Епізоди
інтернет серіал на YouTube
The High Fructose Adventures of Annoying Orange Імбир/Груша голос
29 Епізодів
2012–2017 Tabletop себе 10 Епізодів
2012–2018 Надприродне Чарлі Бредбері/ Селеста Міддлтон 10 Епізодів
2012–present The Flog себе щотижня на Geek & Sundry
Vaginal Fantasy себе щомісячна трансляція на каналі Geek & Sundry
2013 Felicia's Ark себе щотижневі епізоди з 1 квітня по 13 травня
інтернет-серіал на YouTube
Co-Optitude себе інтернет серіал на YouTube
Spellslingers себе 2 Епізоди
інтернет серіал на YouTube
Outlands 84 інтернет серіал на YouTube
2015 Critical Role Ліра Епізоди 18 & 19: «Trial of the Take: Part 1 & 2»
Rooster Teeth Podcast #337 YouTube вебсеріал
2015–2017 Con Man Karen вебсеріал
5 Епізодів[8]
2016 Ми звичайні ведмеді Карла Voice role
Епізод: «The Island»
Бібліотекарі Шарлотт Епізод: «List of The Librarians», «And the Tears of a Clown»
2017 Be Cool, Scooby-Doo! Віолет Оберон голос
Епізод: «The Perfect Pear»
My Little Pony: Дружба — це диво Груша Баттер голос
Епізод: «The Perfect Pear»
Danger & Eggs Францеска голос
Епізод: «Check Mates/Pirate Gorgeous»
The Game Awards себе ведуча; ікона індустрії
2017–2018 Час пригод Бетті голос
8 Епізодів
Stretch Armstrong and the Flex Fighters Еріка Віолетт Voice role
14 Епізодів
2017–present Mystery Science Theater 3000 Кінґа Форрестер 20 Епізодів
Skylanders Academy Сіндер голос
серіал на Netflix
2018 Miles from Tomorrowland Ґрендель/ Гемеран Voice role
Епізод: «Grendel's Moving Castle/The Great Gadfly»
Робоцип Лайвваєр/Джессіка Реббіт голос
Епізод: «Never Forget»
2018–2019 Чарівники Поппі Клайн 2 Епізоди
2019 Good Mythical Morning себе Alien Food Taste Test
2019 The Rookie Доктор Морґан Епізод: «Free Fall»
2020 Into the Dark Моллі Епізод: «Pooka Lives!»
Глюк Тек Сімі/ Емма голос

3 епізоди

Marvel's Spider-Man Мері Джейн Ватсон голос
2021 Совиний Дім Брія голос

Епізод: «Through the Looking Glass Ruins»

2022 Легенда про Vox Machina Капітан Емона голос[9]
Monster High Ґулія Єлпс голос

Відеоігри[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Примітки
2010 Rock of the Dead Mary Beth
Fallout: New Vegas Veronica Santangelo
2011 Dragon Age II: Mark of the Assassin Tallis
2012 Guild Wars 2 Zojja [10]
2014 Family Guy: The Quest for Stuff Herself
2015 Guild Wars 2: Heart of Thorns Zojja
2018 Monster Prom Violet
2020 The Dungeon of Naheulbeuk: The Amulet of Chaos The Wizardress [11]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. Felicia's College Resume, Archive of «utexas.edu/~felicia/personal.html»
  3. McDowell, Ian (11 січня 2017). Felicia Day. Encyclopedia of Alabama. Процитовано 3 жовтня 2018.
  4. International Academy of Web Television Names Inaugural chairman and board of directors (PDF) (Пресреліз). IAWTV. 14 грудня 2009. Архів оригіналу (PDF) за 26 липня 2011. Процитовано 10 січня 2010. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 26 липня 2011. Процитовано 5 вересня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. International Academy of Web Television Announces New Members of the board of directors (Пресреліз). IAWTV. 27 липня 2011. Архів оригіналу за 1 березня 2012. Процитовано 18 серпня 2012. Архівована копія. Архів оригіналу за 1 березня 2012. Процитовано 5 вересня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Day, Felicia (30 січня 2017). Calliope Maeve has arrived! She is currently wearing a "Bard in Training" onesie. #LessThanThree <3(And yes that is a baby low jack on her ankle. Hospitals don't mess around anymore). Facebook. Архів оригіналу за 26 лютого 2022. Процитовано 12 березня 2019.
  7. Retarded Policeman #7.5: Fish – with Felicia Day of The Guild. YouTube. Процитовано 24 квітня 2012.
  8. Fowler, Matt (11 березня 2015). Alan Tudyk and Nathan Fillion launch Indiegogo Campaign for Con Man. IGN. Процитовано 13 березня 2015.
  9. Moreau, Jordan (20 січня 2022). Critical Role’s ‘Legend of Vox Machina’ Adds Stephanie Beatriz, David Tennant, Tony Hale and More as Guest Stars. Variety (амер.). Процитовано 6 квітня 2023.
  10. Guild Wars 2 – Behind the Scenes: Giving Tyria a Voice (YouTube). 16 грудня 2009. Подія сталася на 2:03.
  11. Weber, Rachel (1 березня 2020). Watch Felicia Day talk Dungeon Of Naheulbeuk and being a Sean Bean style death magnet. gamesradar (англ.). Процитовано 6 квітня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]