Фрідріх I (маркграф Бадена)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фрідріх
Friedrich I
Фрідріх
Фрідріх
7-й Маркграф Баденський Австрії
1250 — 1251
Попередник: Герман Баденський
Наступник: Пржемисл Отакар II
 
Народження: 1249(1249)
Алланд, Баден, Нижня Австрія, Австрія
Смерть: 29 жовтня 1268(1268-10-29)
Неаполь
Причина смерті: обезголовлення
Поховання: Santa Maria del Carmined
Рід: Церінгени
Батько: Герман VI Баденський
Мати: Гертруда Бабенберзька

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Фрідріх I Баденський (нім. Friedrich I; *1249 — †29 жовтня 1268) — маркграф Бадена з 1250, герцог Австрії та Штирії (1250—1251) з династії Церінгенів.

Біографія[ред. | ред. код]

Фрідріх I був сином Германа VI, маркграфа Бадена, й Гертруди Бабенберг, герцогині Австрії та Штирії, племінниці останнього австрійського герцога з династії Бабенбергів Фрідріха II. Народившись незадовго до смерті свого батька, він виховувався у Баварії разом з Конрадином, сином імператора Священної Римської імперії Конрада IV.

1250 року помер імператор Фрідріх II, й у Німеччині на декілька десятиліть запанувала анархія. Цим скористались сусідні з Австрією держави — Баварія, Чехія та Угорщина, які спробували захопити герцогство. Однорічний Фрідріх Баденський практично не мав опори. У 1251 році австрійське дворянство виступило на підтримку чеського принца Пржемисла Отакара, який зайняв Відень і був проголошений герцогом Австрії та Штирії. Наступного року він одружився з Маргаритою Бабенберг, сестрою останнього герцога з роду Бабенбергів. Спираючись на потужну чеську армію та підтримку австрійської аристократії, Пржемисл Отакар скинув владу Фрідріха Баденського.

Фрідріх якийсь час жив при дворі свого родича, герцога Каринтії Ульріха III, а пізніше повернувся до Баварії, де пристав до армії Конрадина, що направилась 1267 року до Італії відвойовувати Сицилійське королівство. Це вторгнення, однак, закінчилось провалом. 8 вересня 1268 року Фрідріха було взято у полон й передано до рук Карла Анжуйського. 29 жовтня в Неаполі Фрідріху відтяли голову.

Фрідріх Баденський не був одружений й не мав дітей. Маркграфство Баденське після його смерті перейшло до його дядька, Рудольфа I.

Джерела[ред. | ред. код]