Фріц ван дер Берге

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фріц ван дер Берге
нід. Frits van den Berghe
Фріц ван дер Берге, 1915
Народження 3 квітня 1883(1883-04-03)
Гент, Бельгія
Смерть 23 вересня 1939(1939-09-23) (56 років)
  там же
Національність бельгієць
Країна Бельгія Бельгія
Навчання Королівська академія образотворчого мистецтваd
Діяльність художник, художник-гравер, ілюстратор, унаочнювач
Напрямок імпресіонізм і експресіонізм
Роки творчості 1904[2]1939[2]1939[2]
Роботи в колекції Королівський музей витончених мистецтв, Музей витончених мистецтв[3], Музей Грунінгеd, Mu.ZEE - Kunstmuseum aan Zeed[1], Міський музей (Амстердам)[4][5], Музей Гронінгена, Музей Франса Галса, Королівські музеї витончених мистецтв[6], Museum van Deinze en de Leiestreekd, Musea Brugged[7] і Museum voor Schone Kunsten van Elsened

CMNS: Фріц ван дер Берге у Вікісховищі

Фріц ван дер Берге (нід. Frits van den Berghe; 3 квітня 1883, Гент, Бельгія — 23 вересня 1939, там же) — бельгійський художник, що писав свої роботи переважно в імпресіоністському та експресіоністському стилях.

Життя і творчість[ред. | ред. код]

Фріц ван дер Берге вивчав живопис у Художній академії рідного міста Гента. Після її закінчення в 1904 році він приїхав у невелике фламандське містечко Сінт-Мартенс-Латем, де утворилася колонія живописців і відтак склалася своя художня Латемська школа.

У ранній період своєї творчості Ф. ван дер Берге писав у імпресіоністській манері.

Після початку Першої світової війни він, як і багато інших художників із Сінт-Мартенс-Латема, переселився до Нідерландів.

Під впливом свого старшого колеги Густава де Смета ван дер Берге почав малювати експресіоністські роботи. У цей творчий період (починаючи з 1916 року) художник писав похмурі, песимістичні полотна.

У 1922 році, після повернення до Брюсселя, художник для своїх картин вибирав світліші тони, настрій його картин став більш веселим і радісним. Основною темою творчості митця в цей період стає оголене жіноче тіло.

У 1925 році ван дер Берге переїхав до Гента, де підпав під художній вплив сюрреалізму. Його роботи наприкінці життя написані у фантастичних і трагічних тонах.

Галерея робіт[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]