Халед Хоссейні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Халід Госсейні
перс. خالد حسینی
Халед Хоссейні в Білому домі
Народився 4 березня 1965(1965-03-04) (59 років)
Кабул
Афганістан Афганістан
Громадянство США США
Діяльність прозаїк, лікар
Сфера роботи Афганістан
Alma mater Університет Каліфорнії в Сан-Дієго, Університет Санта-Клари, Independence High Schoold і UC San Diego School of Medicined
Мова творів англійська, фарсі
Роки активності 2003—донині
Напрямок Художня література
Жанр романи
Magnum opus Ловець повітряних зміїв, A Thousand Splendid Sunsd, And the Mountains Echoedd і Sea Prayerd
Конфесія іслам
Нагороди
Сайт: офіційний вебсайт(англ.)]

CMNS: Халед Хоссейні у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Халід Госсейні (перс. خالد حسینی‎, англ. Khaled Hosseini; нар. 4 березня 1965) — письменник та лікар, американець афганського походження. З 15 років мешкає в Каліфорнії, має громадянство США. Автор трьох романів, найвідоміший з яких «Ловець повітряних зміїв» став бестселером і був екранізований у 2007 році.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в 1965 році в столиці Афганістану — Кабулі, у сім'ї дипломата при Міністерстві Закордонних Справ Афганістану. Матір викладала фарсі та історію у вищій школі. У 1970 сім'я переїхала до Тегерану, де батько служив при Посольстві Афганістану. У 1973 вони повертаються до Кабулу, і в липні того ж року народжується молодший син. У 1976 батько отримав роботу в Парижі та забрав із собою родину.

Після приходу в Афганістані до влади марксистської Народно-Демократичної Партії Афганістану 27 квітня 1978, сім'я не наважується повернутися до країни і подає клопотання, а у вересні 1980 року отримує політичний притулок в США. Родина оселилися в Сан-Хосе (Каліфорнія).

В 1984 Госсейні закінчив середню школу та вступив до університету Санта-Клари, де 1988 року здобув ступінь бакалавра біології. Наступного року вступив до Медичної школи при філії Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, закінчив 1993 року з дипломом доктора медицини. Проходив інтернатуру в медичному центрі Седарс-Синай в Лос-Анджелосі 1996 року, де і працював до 2005.

З 2006 року Халід Госсейні є «послом доброї волі» при управлінні Верховного Комісара ООН у справах біженців. Має дружину Рою (англ. Roya) та двох дітей. Мешкає в північній Каліфорнії.

Твори[ред. | ред. код]

У березні 2001 Халід Госсейні закінчив свій дебютний роман «Ловець повітряних зміїв» (англ. The Kite Runner). Книжка побачила світ 2003 року. Роман швидко став бестселером і був опублікований більше ніж в 70 країнах, загальний наклад склав 12 мільйонів примірників. Понад 100 тижнів протримався в лідерах списку бестселерів New York Times[2]. У тому ж 2007 перший роман було екранізовано під однойменною назвою.

Другий роман «Тисяча сяючих сонць» (англ. A Thousand Splendid Suns), надрукований в травні 2007 року, розійшовся накладом в 700 тисяч примірників в 40 країнах. Книжка півтора тижні протрималася на першому місці серед бестселерів New York Times і майже цілий рік не залишала списку бестселерів.

Загалом було продано більше 10 мільйонів копій двох романів у США і більш ніж 38 мільйонів копій по всьому світу[2].

У 2013 році вийшов третій роман Госсейні — «І гори відповіли луною» (англ. And the Mountains Echoed).

Українські переклади[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б Biography - Khaled Hosseini. khaledhosseini.com (амер.). Архів оригіналу за 5 червня 2014. Процитовано 2 серпня 2017.
  3. Ловець повітряних зміїв. Видавництво Старого Лева. Архів оригіналу за 3 серпня 2017. Процитовано 2 серпня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]

Біографія на офіційному вебсайті(англ.)