Чой-сум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чой-сум

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Streptophyta
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти
Підклас: Розиди (Rosids)
Порядок: Капустоцвіті (Brassicales)
Родина: Капустяні (Brassicaceae)
Рід: Капуста (Brassica)
Вид: Brassica rapa var. parachinensis або Brassica chinensis var. parachinensis
Посилання
Вікісховище: Brassica rapa subsp. chinensis var. parachinensis
IPNI: 954048-1
NCBI: 320797

Чой-сум (також пишеться як чой сум або ю-чой) — рослина, ботвиння якої використовується в китайській кухні. Це представник роду Капуста родини Капустяних (Brassica chinensis). Назва рослини, в перекладі з китайської означає «серце овоча». Також чой-сум відомий як китайська квітуча капуста. [1]

Опис[ред. | ред. код]

Чой-сум — зелений листовий овоч, схожий на каї-лан, китайську броколі[en].

Рослина має характерні жовті квіти. Кожна квітка має чотири жовті, пелюстки овальної або круглої форми з шістьма тичинками. Квітки розташовані на м’ясистих прямих стеблах від 0,5 to 1 centimetre (0,20 to 0,39 inches) в діаметрі та від 15 to 20 cm (5,9 to 7,9 in) в довжину.

Колір листя варіюється від світло до темно зеленого. Листя, округлої форми, але стають більш загостреними під час стадії цвітіння. Край листа трохи зазубрений. На відміну від капусти листя ніколи не утворює компактні головки.

Плоди утворюються як через перехресне, так і через самозапилення. Плід – стручок що самостійно розкривається при досяганні зрілості. Насіння дрібне, коричневе або чорне округлої форми. Один стручок може містити від 4 до 46 насінин.

Висота рослини сильно коливається, але зазвичай лежить в діапазоні від 10 to 40 cm (4 to 16 in) в залежності від умов вирощування та сорту. Квіти зазвичай з’являються, коли рослина досягає близько 20 cm (7,9 in) висоти й має 7-8 листків. Основна частина кореневої системи знаходиться на глибині 12 cm (4,7 in) і обмежена радіусом в 12 cm (4,7 in). [2] [3]

Чой-сум зазвичай однорічна, рідше багаторічна, трав’яниста рослина, що інколи може розростися у напівчагарники. Вся рослина складається з простої або розгалуженої (під час стадії цвітіння) листової структури. Найкраще росте в ґрунті з рівнем pH між 5,6 та 7,5.

Галерея[ред. | ред. код]

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Archived copy. Архів оригіналу за 8 лютого 2013. Процитовано 18 квітня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Resources, Department of Economic Development, Jobs, Transport and (22 травня 2017). Agriculture. www.dpi.vic.gov.au.
  3. Archived copy. Архів оригіналу за 26 лютого 2013. Процитовано 17 лютого 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)