Чоловік, який любив квіти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чоловік, який любив квіти
англ. The Man Who Loved Flowers
Жанр література жахів
Форма оповідання
Автор Стівен Кінг
Мова англійська
Опубліковано 1976
Країна  США

«Чолові́к, яки́й люби́в кві́ти» (англ. The Man Who Loved Flowers) — оповідання американського письменника Стівена Кінга, опубліковано у 1977 році в журналі «Gallery», а в 1978 увійшло до складу збірки «Нічна зміна».

Сюжет[ред. | ред. код]

У Нью-Йорку рано ввечері в травні 1963 року невідомий чоловік іде по 3-й авеню та зупиняється біля продавця квітів. Транзисторний радіоприймач розповідає про війну, що назріває у В'єтнамі, про тіло жінки, знайдене в місцевій річці, і зо вбивця досі на волі. Чоловік купує квіти для дівчини на ім'я Норма. Він дивиться на дешевші квіти, кажучи, що Норма не любить марнотратників. Старий продавець квітів радить все ж узяти дорожчі чайні троянди. Це переконує чоловіка купити півдюжини чайних троянд. Він продовжує рухатися вулицею, а люди на вулиці сприймають його за закоханого.

Потім він звертає на алею, прямуючи до Норми. Тим часом сутеніє, він бачить жінку, що йде провулком, і кидається до неї. Він називає її Нормою, а вона озирається, бачачи в руці чоловіка молоток. Чоловік убиває жінку, тому що вона не Норма.

Як з'ясовується, Норма померла вже десять років, і горе звело чоловіка з розуму. Юнак каже, що його звати Любов. Він почувається оптимістично, впевнений, що скоро знайде Норму.

На вулиці він проходить повз подружжя середнього віку. Жінка звертається до партнера і запитує: «Чому ти більше ніколи так не виглядаєш?» вважаючи, що «якщо є щось прекрасніше за весну, то це молоде кохання».

Джерела[ред. | ред. код]