Юліюс Ріц

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юліюс Ріц
нім. Julius Rietz
Основна інформація
Повне ім'я нім. August Wilhelm Julius Rietz
Дата народження 28 грудня 1812(1812-12-28)[1][2][…]
Місце народження Берлін, Королівство Пруссія[1][4][2]
Дата смерті 12 вересня 1877(1877-09-12)[1][2][…] (64 роки)
Місце смерті Дрезден, Німецька імперія[1][4]
Поховання Trinitatis Cemeteryd
Громадянство Королівство Пруссія
Професії диригент, композитор, викладач університету, віолончеліст
Вчителі Бернгард Ромберг
Відомі учні Вольдемар Барґіль, Ernst Rudorffd, Salomon Jadassohnd, Felix Otto Dessoffd і Arthur O'Learyd
Інструменти віолончель
Жанри симфонія і опера
Заклад Лейпцизька вища школа музики й театру імені Фелікса Мендельсона
Нагороди
орден Полярної зірки орден Альберта
Батько Johann Friedrich Rietzd[2]
CMNS: Файли у Вікісховищі

Август Вільгельм Юліюс Ріц (нім. August Wilhelm Julius Rietz; 28 грудня 1812, Берлін, Німеччина — 12 вересня 1877, Дрезден, Німеччина) — німецький диригент, композитор і музичний педагог. Син альтиста Йоганна Фрідріха Ріца (17671828), молодший брат скрипаля Едуарда Ріца.

Життєпис[ред. | ред. код]

Август Вільгельм Юліюс Ріц брав перші уроки музики у свого старшого брата, потім навчався грі на віолончелі у Бернгарда Ромберга, вивчав композицію під керівництвом Карла Фрідріха Цельтера.

Завдяки дружбі свого старшого брата з Феліксом Мендельсоном був підтриманий останнім після передчасної смерті Едуарда Ріца і в 1834 став помічником Мендельсона на посаді капельмейстера Дюссельдорфської опери, роком пізніше змінив Мендельсона на цій посаді, а в 1836 став генеральним музичним директором.

У дюссельдорфський період Ріц склав симфонію соль-мінор, численні твори для театральної музики, кілька увертюр, одна з яких, «Геро», в 1841 була виконана Оркестром Ґевандгауза під керуванням Мендельсона.

У 1847 Ріц перебрався до Лейпцига, де керував співочої академією, оркестром оперного театру, а з 1848 — Оркестром Ґевандгауза . Одночасно Ріц викладав в Лейпцизькій консерваторії, де серед його учнів були, зокрема, Вольдемар Барґіль, Ернст Рудорф, Фрідріх Геґар, Саломон Ядассон. У 1859 Лейпцизький університет удостоїв його докторського ступеня honoris causa. Роком пізніше Ріц був призначений придворним капельмейстером при саксонському королівському дворі в Дрездені, а в 1874 — генеральним музичним директором королівства.

Ріц також підготував до видання перший том зібрання творів Ґеорґа Фрідріха Ґенделя, яке потім було продовжене Фрідріхом Гризандером.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Ріц // Музичний словник: в 3 т. / уклад. Х. Ріман; під ред. Ю. Д. Енґеля. — Лейпциг: вид. Б. П. Юрґенсона, 1904. — Т. 3. — С. 1123—1124.
  • Ріц, Юліюс: ноти творів на International Music Score Library Project

Примітки[ред. | ред. код]