Ґопала

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґопала
Латиська транскрипція Gopala
Абетка латинське письмо
Саундекс G140
Кельнська фонетика 415
Caverphone KPL111
Прізвище, що ідентичне цьому імені Gopald
CMNS: Ґопала у Вікісховищі
Крішна милується гопі
Індуїзм
Категорія КатегоріяПортал Портал

Ґопала (в буквальному перекладі з санскриту «пастух корів») — одна з форм Крішни в індуїзмі.

Крішна як дитина-пастушок, зачаровує дівчаток-пастушок ґопі і приваблює звуком своєї сопілки Бансурі самого Купідона. Культ Крішни-Ґопали історично був однією з найбільш ранніх форм поклоніння в крішнаїзмі й грав важливу роль у ранній історії поклоніння Крішні. Вчені вважають, що на пізнішому етапі розвитку цієї традиції, відбулося її злиття з іншими традиціями поклоніння Крішні, такими як бгаґаватизм і культ Балу-Крішни, які поряд з культом Васудеви були основою для сучасного монотеїстичного крішнаїзму.[1] У слов'ян відомий під ім'ям Купала.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. KLOSTERMAIER, Klaus K. (2005). A Survey of Hinduism. State University of New York Press; 3 edition. с. p.206. ISBN 0791470814. {{cite book}}: |pages= має зайвий текст (довідка) «Сучасна традиція поклоніння Крішні виникла в результаті синтезу різних елементів. Згідно з історичними свідченнями, культ Крішна-Васудеви досяг свого розквіту в регіоні Матгури за кілька століть до Різдва Христового. Другим за значущісттю елементом в цій традиції був культ Крішна-Ґовінди, а на пізнішому етапі — поклоніння Бала-Крішні, Крішні як божественій дитині — важливий аспект сучасного крішнаїзму. Новітнім елементом схоже був Крішна-Ґопіджанавалабга, поклоніння Крішні як коханому пастушок ґопі, серед яких Радга займає особливе становище. У деяких джерелах Крішна представляється як основоположник і перший учитель релігій бгаґавата ».

Посилання[ред. | ред. код]

Hein, Norvin. A Revolution in Kṛṣṇaism: The Cult of Gopāla: History of Religions, Vol. 25, No. 4 (May, 1986 ), pp. 296-317. www.jstor.org. Архів оригіналу за 19 травня 2012. Процитовано 24 травня 2008.