Ґретель Браун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґрета Браун
Margarete Berta „Gretl“ Braun
Ґрета Браун зі своїм другим чоловіком
Ім'я при народженні Марґарет Берта Браун
Народилася 31 серпня 1915(1915-08-31)
Мюнхен
Померла 10 жовтня 1987(1987-10-10) (72 роки)
Штайнгаден
Поховання Рупольдінг
Країна  Німеччина
 Третій Рейх
 Веймарська республіка
 Німецька імперія
Діяльність Домогосподарка, секретарка, фотографка
Відома завдяки сестра Єви Браун
Знання мов німецька
Заклад Генріх Гофман (фотограф)
Батько Friedrich Braund
Мати Franziska Braund
Родичі Адольф Гітлер і Вальдемар Фегелейн
Брати, сестри Ilse Braund і Ева Браун[1]
У шлюбі з Герман Фегелейн[1]

Маргарет Берта Браун (нім. Margarete Berta Braun, у шлюбі Фегелейн, пізніше Берлінгхофф; 31 серпня 1915, Мюнхен — 10 жовтня 1987, Штайнгаден) — молодша сестра Єви Браун. Входила в близьке оточення Адольфа Гітлера. Дружина групенфюрера СС Германа Фегелейна, офіцера зв'язку СС в Ставці Гітлера.

Біографія[ред. | ред. код]

Ґрета була молодшою з трьох дочок шкільного вчителя Фрідріха "Фріца" Брауна та швачки Франциски "Фанні" Кронбергер. Після того, як у 16 років вона покинула середню школу в Медінгені, почала працювати клерком у фотокомпанії Генріха Гофмана, офіційного фотографа нацистської партії, де вже працювала її сестра Єва. У серпні 1935 року Гітлер надав сестрам трикімнатну квартиру в Мюнхені, а наступного року - віллу в Богенхаузені. У 1943 році Ґрета відвідувала Баварську державну школу фотографії.

у Берггофі[ред. | ред. код]

Ґрета багато часу проводила з сестрою у резиденції Гітлера Берггоф у баварських Альпах, де своєю поведінкою «оживила» обстановку, постійно розважаючись, фліртуючи та палячи цигарки. За словами секретарки Гітлера Юнге Траудль, той безуспішно намагався відмовити Ґретель від паління. Ґретель мала зв'язки з ад'ютатнтом Гітлера Фріцом Даргесом, допоки він не був відправлений на Східний фронт у 1944 році.

Шлюб[ред. | ред. код]

3 червня 1944 року вступила в шлюб з офіцером зв'язку у штабі Гітлера, групенфюрером СС Германом Фегелейном. Весілля відбулось у Палаці Мірабель у Зальцбургу, свідками були Гітлер, Гімлер, Мартін Борман.

Кінець Рейху[ред. | ред. код]

За три дні після весілля відбулася висадка союзників у Нормандії. 14 липня 1944 Гітлер назавжди покинув Берггоф. 19 січня 1945 Ґретель та її сестра Єва прибули до Рейхсканцелярії у Берліні, та вже 9 лютого обидві відбули до Берхтесгадена. Ґретль була вагітною, коли її чоловіка 28 квітня 1945 року було заарештовано у Берліні та пізніше розстріляно за те, що він самовільно покинув бункер Фюрера. 5 травня 1945 року в Оберсальцбергу Ґретель народила доньку, котру назвала Єва Барбара у пам'ять про сестру, що здійснила самогубство разом з Гітлером 30 квітня 1945. Єва Барабара вчинила самогубство у 1971 році, після того, як її молодий чоловік загинув у автокатастрофі.

Другий шлюб[ред. | ред. код]

6 лютого 1954 у Мюнхені одружилася з Куртом Берлінгофом.

Померла 10 жовтня 1987 року у Штайнгадені у віці 72 років.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]