Classic Albums: Nirvana — Nevermind

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Classic Albums: Nirvana — Nevermind
англ. Classic Albums: Nirvana – Nevermind
Жанр ґрандж
Режисер Bob Smeatond
У головних
ролях
Дейв Грол[1]
Дистриб'ютор Vudu
Мова англійська
Країна  США
IMDb ID 1058514
Попередній With the Lights Out

Classic Albums: Nirvana — Nevermind — документальний фільм із серії Classic Albums, присвячений альбому рок-гурту Nirvana Nevermind.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм присвячений другому альбому сіетлського гурту Nirvana, що вийшов в 1991 році. Несподівано для всіх, платівка стала одним з найбільш успішних релізів року, а Nirvana зайняла місце Майкла Джексона на верхівці національного хіт-параду. Саме після її виходу альтернативний рок, який з'явився ще в вісімдесяті роки, але знаходився в андеграунді, стали вважати комерційно привабливим. До того ж успіх Nevermind змусив продюсерів звернути увагу на інші сіетлські гурти, а місцевий підстиль альтернативного року отримав власну назву — «грандж»[2][3].

Документальний фільм складається із серії інтерв'ю з людьми, які знаходились в центрі тогочасної «музичної революції». Окрім музикантів Nirvana Кріста Новоселіча та Дейва Грола, у фільмі з'являлись продюсер платівки Бутч Віг, представники лейблу Sub Pop Джонатан Поунман та Нільс Берштейн, та багато інших[2]. У фільмі розкриваються подробиці історії гурту та запису альбому, зокрема, Бутч Віг за мікшерним пультом показує, як записувався кожен інструмент для пісні «Drain You»[4]. Також автори взяли інтерв'ю у Спенсера Елдена, чия дитяча фотографія потрапила на обкладинку Nevermind[5].

Вихід фільму[ред. | ред. код]

Знятий режисером Бобом Смітоном, епізод вийшов на DVD та транслювався по телебаченню навесні 2005 року. В газеті «Гардіан» його оцінили на три зірки з п'яти, назвавши «обов'язковим доповненням до оригінального альбому»[5]. В журналі Paste відзначили прямолінійний підхід до зображення історії запису Nevermind, назвавши фільм «захоплюючим поглядом всередину альбому, завдяки якому фланель замінила шкіру в рок-музичній моді»[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ČSFD — 2001.
  2. а б Classic Albums: Nirvana - Nevermind (2005) - | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related | AllMovie (англ.), процитовано 2 червня 2022
  3. BBC Four - Classic Albums, Nirvana: Nevermind. BBC (англ.). Процитовано 2 червня 2022.
  4. Classic Albums: Nirvana - Nevermind (2005).
  5. а б Griffiths, James (20 травня 2005). DVD: Nirvana - Nevermind (Classic Album). the Guardian (англ.). Процитовано 2 червня 2022.
  6. Dremousis, Litsa (30 червня 2008). Classic Albums: Nirvana - Nevermind (DVD). pastemagazine.com (англ.). Процитовано 2 червня 2022.