Маслинка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Elaeagnus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Маслинка
Маслинка вузьколиста
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Маслинкові (Elaeagnaceae)
Рід: Маслинка (Elaeagnus)
L., 1753
Вікісховище: Elaeagnus

Масли́нка[1], або лох[2][3] (Elaeagnus)[4] — рід багаторічних рослин родини маслинкових, що налічує понад 90 видів. Вони розповсюджені від теплих помірних широт до субтропіків північної півкулі, на південь до Малезії й один вид зростає в Австралії. Центром біорізноманіття є Азія, насамперед Китай. Деякі види є цінними харчовими, лікарськими, медоносними, технічними та декоративними культурами. Вважалося, що ця колюча і дуже запашна рослина оберігала людей від злих духів.

Назва[ред. | ред. код]

Українська назва роду пояснюється схожістю обох його представників, які поширені в Україні — маслинки вузьколистої та маслинки сріблястої з іншим добре відомим деревом — маслиною європейською, або оливою. Втім, слід зазначити, що ці дерева систематично не споріднені між собою.

Опис[ред. | ред. код]

Невисокі листопадні дерева або кущі. Гілки деяких видів колючі. Маслинкам властиве тонке опушення листків, бруньок, молодих гілок, а у деяких видів квіток і плодів, внаслідок чого вони набувають більш-менш виразного сріблястого відтінку. Листки черешкові, цільні, цілокраї, зазвичай видовжені — від лінійних до широколанцетних. Квіти актиноморфні, двостатеві, розташовані в пазухах листків поодинці або по кілька штук. Оцвітина чотиричленна. Пелюстки білі або жовті. Тичинок чотири. Маточка одна, пряма. Плід — куляста або еліптична кістянка жовтого, коричневого, червоного кольору. Зародок у насінні великий.

Поширення[ред. | ред. код]

Центром видового розмаїття є Китай, де зростає 67 видів. Також маслинки можна зустріти в інших країнах Азії: Індії, Японії, Туреччині, Філіппінах. Найпівденніша точка, де зростають представники роду, — Австралія. Маслинка вузьколиста досить широко розповсюджена на теренах Європи, вона також інтродукована в США, де крім цього виду зростає й тубільна маслинка срібляста.

Види[ред. | ред. код]



Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Elaeagnus // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Словарь української мови / Упор. з дод. влас. матеріалу Б. Грінченко: в 4-х т. — К. : Вид-во Академії наук Української РСР, 1958. Том 2, ст. 378. Архів оригіналу за 25 квітня 2015. Процитовано 10 вересня 2015.
  3. Словник української мови: в 11 томах. — Том 4, 1973. — Стор. 550. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 10 вересня 2015.
  4. а б The Plant List [Архівовано 4 жовтня 2018 у Wayback Machine.].(англ.)