Galanthus gracilis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Galanthus gracilis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Амарилісові (Amaryllidaceae)
Підродина: Amaryllidoideae
Рід: Підсніжник (Galanthus)
Вид:
G. gracilis
Біноміальна назва
Galanthus gracilis
Celak., 1891

Galanthus gracilis — вид рослин із родини амарилісових (Amaryllidaceae), зростає у Причорномор'ї.

Таксономічні примітки[ред. | ред. код]

Цей вид зазвичай асоціюється з рядом інших таксонів, зокрема з G. graecus та G. elwesii. Деякі науковці помістили G. gracilis у синонімію до G. graecus, інші вважають його синонімом G. elwesii. Наявні таксономічні дані тепер чітко показують, що G. gracilis — окремий вид, однак Galanthus gracilis і G. elwesii, безсумнівно, тісно пов'язані між собою. Плутанина між G. gracilis та G. elwesii є особливо критичною в їхніх європейських ареалах, і їхні точні ареали погано вивчені[1].

Опис[ред. | ред. код]

Цибулина від яйцеподібної до субкулястої, 1.5–2 × 0.8–1.4 см. Листки лінійні, зрідка дуже вузько-ланцетні, 8–11 см × 3–5 мм у період цвітіння, до 27 см × 3–9 мм у зрілості, часто чітко звивисті, зрідка лише злегка так, вершина тупа. Стеблина 8–14 см. Зовнішні сегменти оцвітини опуклі, вузько-яйцювато-лопатеві, 15–26 × 7–10 мм, внутрішні сегменти плоскі, зазвичай помітно розширені на вершині, вузько-довгасто-лопатчасті, 7–11 × 3–5 мм, з окремими зеленими плямами біля основи та вершина, іноді з'єднана в центрі. Коробочка від яйцюватої до субкулястої, 11–16 × 10–14 мм. 2n = 24. Період цвітіння: лютий — квітень[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Зростає у Причорномор'ї: Греція, Болгарія, сх. Румунія, пд.-зх. Україна, зх. Туреччина[3][4]. Населяє вологі луки, скелясті схили вапняку у вологому вкритому листям лісі під Pinus brutia та Pyrus, чагарники й галявини; на висотах 10–2000 метрів[2][1].

В Україні росте в дубових, ясеневих, кленових, в’язових, тополевих лісах, у степових ярах, у чагарникових спільнотах та в культивованому лісі Robinia pseudoacacia[1].

Використання[ред. | ред. код]

Збирають для декоративного використання. У деяких районах також використовується як лікарська рослина[1].

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Основними загрозами для цього виду є збирання в декоративних або лікувальних цілях, управління лісами, насадження, розвиток туристичної інфраструктури (включаючи будівництво доріг), а також рекреаційні заходи[1].

Усі види Galanthus включені до Додатку II до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що знаходяться під загрозою зникнення (CITES). В Україні він охороняється в охоронних територіях Старомарирський та Мунрирська Діброва в Одеській області[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Davis A. P. (2011). Galanthus gracilis. The IUCN. Архів оригіналу за 9 серпня 2020. Процитовано 27.09.2021. (англ.)
  2. а б Galanthus gracilis. Türkiyebitkileri.com. Архів оригіналу за 27 вересня 2021. Процитовано 27.09.2021. (англ.)
  3. Galanthus gracilis. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 27 вересня 2021. Процитовано 27.09.2021. (англ.)
  4. Galanthus gracilis. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 27 вересня 2021. Процитовано 27.09.2021. (англ.)