Mazda RX-8

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mazda RX-8
Mazda RX-8
Виробник Mazda
Роки виробництва 2003-2012
Місце виробництва Японія
Попередник(и) Mazda RX-7
Наступник(и) немає
Клас Спортивний автомобіль
Стиль кузова чотирьохдверне купе (4 місця)
Компонування задній привод, двигун спереду
Двигун(и) 1.3L роторний бензиновий двигун
Коробка передач МКПП5/ МКПП6/ АКПП4/ АКПП6
Колісна база 2700 мм
Довжина 4430 мм
Ширина 1770 мм
Висота 1340 мм
Кліренс 140 мм
Передня колія 1500 мм
Задня колія 1505 мм
Маса 1373 кг
Найвища швидкість 245 км/год
Місткість бака 62 л

Mazda RX-8 — автомобіль класу чотиридверне спортивне купе, виробництва японської компанії Mazda, оновлений варіант моделі RX-7. Один з небагатьох автомобілів, що обладнані роторним двигуном («двигун Ванкеля»).

Опис[ред. | ред. код]

Mazda RX-8 (FE)
Салон
Двигун
Модифікована RX-8

Вперше його прототип (тоді ще носив назву RX-Evolve) був продемонстрований в Детройті в 2000-му році. Потім, приблизно через рік, у Токіо демонструвалася вже пробна версія з роторним двигуном Renesis. При невеликому обсязі двигуна машина наділена спортивним характером, що відповідно позначається на витраті палива.

Восени 2002 модель під назвою Mazda RX-8 замінила на ринку модель попереднього покоління Mazda RX-7.

Автомобіль Mazda RX-8 — чотиримісне задньопривідне спортивне купе з унікальними орними дверима без стійки. Здається, що в машині тільки двоє дверей, але якщо відкрити передні двері, видно важіль для відкриття задніх дверей. RX-8 випускається в Японії з 2003 року. Цей автомобіль єдиний у світі працює на двосекційному роторному двигуні Renesis, що серійно випускається.

Виглядає стильно не тільки зовні, але і всередині. У салоні можна виявити масу цікавих деталей: трикутні виїмки в спинках сидінь, облямовані металом; оригінальна форма важеля гальма стоянки; цікаві «колодязі» приладів. Сидіння в передній частині мають виражені підпорами в зоні стегон, попереку і плечей.

Модель 2010 року, Mazda RX-8 отримала оновлений передній і задній бампер, нові світлодіодні фари, а також 90-міліметрові вихлопні труби. Новинкою в лінійці Mazda стала автоматична шести-ступінчаста коробка перемикання передач Activematic, яка замінить нинішню чотири-швидкісну у версії Luxury. Mazda RX-8 з коробкою Activematic оснастять 1,3-літровим двигуном потужністю 215 к.с.

Крім того, інженери компанії розробили нову геометрію задньої підвіски і посилили загальну жорсткість конструкції. Це дозволяє знизити рівень шуму і вібрації всередині салону.

Версія Grand Touring оснащена: прозорим люком з електроприводом, шкіряними передніми сидіннями з підігрівом, датчиком дощу, протибуксувальною системою та системою курсової стійкості, автоматичним включення та виключення ксенонових фар головного світла, автоматичною системою кондиціонування повітря, диференціалом підвищеного тертя із зміною крутильного моменту, водійським сидінням з електроприводом, підігрівом бокових дзеркал, аудіо-системою Bose Centerpoint з 9-ма динаміками, потужністю 300 ватт, та пристроєм для автоматичної зміни 6-ти дисків.

У комплектації R3 додане стандартне обладнання версії Sport, серед якого: підвіска з налаштуваннями для спортивної їзди, бруси боковин платформи кузова, протитуманні фари, 19-дюймові диски у високоякісній гумі та спортивні сидіння Recaro. 

Рівень комплектацій 2010 року залишив зовсім мало обладнання у списку опцій. Зокрема, версія Grand Touring може бути обладнана системою навігації з DVD, в той час, як у модифікації Sport та R3 є можливість встановити супутникове радіо Sirius[1].           

Технічні дані[ред. | ред. код]

Стандартний варіант двигуна видає 192 к.с. (220 Н · м) і поєднується з 5-ступінчастою МКП, топ-версія Hi Power (RX-8 HP), наділена складнішою системою впуску, — 231 к.с. (211 Н · м) поєднується з 6-ступінчастою МКП. На деяких ринках за доплату пропонується 6-ступінчаста АКП з ручним перемиканням передач.

Mazda RX-8 в мистецтві[ред. | ред. код]

  • Mazda RX-8 стала візитною карткою серіалу Дюваль та Моретті (Duval et Moretti)[2].
  • Mazda RX-8 були присутні в серії ігор Need For Speed.
  • Брітні Спірс в кліпі Me Against the Music приїжджає в нічний клуб на Mazda RX-8[3]
  • Mazda RX-8 є автомобілем Бена у фільмі Бен-10: Інопланетний рій. Цю машину подарував Кевін.
  • Mazda RX-8 зняли у фільмі Потрійний форсаж Токійський дріфт
  • Mazda RX-8 зняли в фільмі «Люди ікс 2», як машину Циклопа

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Как мы тестировали Mazda RX-8. automoto.ua. Архів оригіналу за 15 серпня 2016. Процитовано 11 серпня 2016.
  2. «Duval et moretti» [Архівовано 17 грудня 2015 у Wayback Machine.] (рекламний ролик)
  3. Брітні Спірс «Me Against the Music» [Архівовано 3 листопада 2014 у Wayback Machine.]


Посилання[ред. | ред. код]