Savage Arms Company

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Savage Arms Company
Тип приватна компанія
Форма власності акціонерне товариство
Галузь короткоствольна зброя
Спеціалізація вогнепальна зброя
Гасло «Визначення Точності»
Засновано 1894 
Засновник(и) Артур Севадж
Штаб-квартира США США, Вестфілд, штат Массачусетс
Філії Канада Канада, Лейкфілд, провінція Онтаріо
Продукція гвинтівки, дробовики, пістолети
Власник(и) Vista Outdoor
savagearms.com
CMNS: Savage Arms Company у Вікісховищі

Savage Arms Company — американська компанія, яка виробляє вогнепальну зброю та боєприпаси. Штаб-квартира знаходиться в місті Вестфілд, штат Массачусетс, одне з виробництв знаходиться в місті Лейкфілд, провінція Онтаріо, Канада. Компанія була заснована в 1894 році Артуром Севаджем в місті Ютіка, штат Нью-Йорк.

Історія[ред. | ред. код]

Savage Arms Company була заснована в 1894 році Артуром Севаджем в місті Ютіка, штат Нью-Йорк. Через рік після створення Savage Arms представив гвинтівку важільної дії Savage Model 1895, яка була основана на гвинтівці конструкції Севаджа Savage Model 1892. Savage Model 1895 була створена для участі в тендері на поставку Армії США нових гвинтівок. Кінець кінцем тендер виграла гвинтівка Крага-Йоргенсена. Model 1895 виграла контракт для Національної гвардії штату Нью-Йорк, проте контракт був анульований через політичні розбіжності[1]. Savage Model 1895 була вдосконалена до моделі Savage Model 1899, яка пізніше була перейменована в Savage Model 99 і залишалась у виробництві до 1998 року.

Реклама Savage Arms Company, 1904

Savage був одним шести учасників конкурсу Армії США на новий напівавтоматичний пістолет .45 калібру, і навіть дійшов до фіналу, але його випередила компанія Colt і їхній пістолет Colt M1911. Невдовзі Savage Arms була розроблена серія кишенькових пістолетів під калібр .32 і .380, а нова модель Savage Model 1907 використовувала конструкцію попереднього проекту напівавтоматичного пістолету .45 калібру.

Під час Першої світової війни Savage Arms Company об'єдналась з Driggs-Seabury Ordnance Company і виготовляла кулемети Lewis на колишньому заводі Driggs-Seabury в місті Шарон, штат Пенсільванія. Також Savage Arms виготовляли гвинтівки Savage Model 99 для Канадської армії. Протягом війни компанія за допомогою державних позик купила декілька будівель в місті Ютіка і таким чином розширила виробництво. У 1920 році Savage купив компанію Stevens Arms. У 1924 році Savage Arms представив дробовик Savage Model 24, яка здобула велику популярність, оскільки було продано близько 1 млн одиниць.

Друга світова війна[ред. | ред. код]

Під час Другої світової війни Savage Arms повернулася до вироблення військової зброї. Більшість пістолетів-кулеметів Thomson, які використовувались протягом Другої світової війни, були вироблені саме компанією Savage. Також Savage Arms Company виготовляла гвинтівки з ковзним затвором Lee–Enfield, які, хоча й мали напис «Власність уряду США», відправлялись Британії за програмою ленд-лізу. Також Savage Arms виготовляв гармати для Армії США. Наприкінці війни вони випустили дробовики Savage Model 24 .22/.410 і Savage Model 94, які мали один ствол і пластиковий приклад. Після війни Savage Arms Company першою почала виготовляти газонокосарки з мотором[2].

Повоєнний час[ред. | ред. код]

Протягом 1960-х — 1980-х років компанія керувалася різними власниками. Через фінансові негаразди в 1988 році компанія подала прохання до уряду про надання допомоги, оскільки Savage Arms загрожувало банкрутство. В цей час було відновлено виробництво гвинтівки Savage Model 110. У 1995 році компанія нарешті повернулась в приватну власність на чолі з Рональдом Коберном.

XXI століття[ред. | ред. код]

У 2002 році компанія запатентувала декілька нових механізмів для гвинтівки, серед яких AccuTrigger і AccuStock, які невдовзі почали використовуватись на нових моделях. Гвинтівка Savage 93R17 BTVS в 2007 році була нагороджена премією «Найкраща нова гвинтівка» і «Найкраща з найкращих» під час її презентації 15 травня в стрілецькій школі ім. Черчилля в Сполученому королівстві.

Продукція[ред. | ред. код]

Пістолети[ред. | ред. код]

Гвинтівки[ред. | ред. код]

Дробовики[ред. | ред. код]

Набої[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mercaldo, Luke; Firestone, Adam; Vanderlinden, Anthony (2011). Allied Rifle Contracts in America. Wet Dog Publications. pp. 190—194.
  2. "Savage Arms: the definition of accuracy: from riches to rags to honors, " by Carolee Anita Boyles, Shooting Industry, September 2003

Література[ред. | ред. код]

  • Mercaldo, Luke; Firestone, Adam; Vanderlinden, Anthony (2011). Allied Rifle Contracts in America. Wet Dog Publications. pp. 190–194
  • Harold Murtz. Gun Digest Treasury (DBI Books, 1994), p. 197
  • Dickerson, Mike (April 2016). «Savage Speciality Series Rifles». Gun World (United States).
  • Testimony of Barrie King, Vice-President and General Manager, to the House of Commons Standing Committee on Justice and Legal Affairs, November 24, 1997.