Siegessäule (журнал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Siegessäule
нім. Siegessäule
Обкладинка журналу, березень 2016
Країна видання Німеччина Німеччина
Тематика інформаційний міський журнал для геїв і лесбійок
Періодичність виходу щомісяця
Мова німецька
Адреса редакції Ritterstr. 3
10969 Berlin
Головний редактор Ян Нолл
Видавець Special Media SDL GmbH
Засновано 1984
Наклад 60 000 (2014) примірників

siegessaeule.de

Siegessäule (укр. Колона перемоги) — берлінський щомісячний міський інформаційний журнал для геїв, лесбійок, бісексуалів, трансгендерів і толерантних гетеросексуалів, що виходить з квітня 1984 року і розповсюджується безкоштовно.[1]

Журнал було задумано і втілено в життя у 1984 році в рамках зустрічей західноберлінської гей-групи. У перші роки журнал приділяв особливу увагу новому вірусу ВІЛ, що стрімко поширювався, і способам запобігання новій невідомій хворобі[2].

З 1990-х років журнал розвинувся від любительського до професійного рівня і сьогодні є одним з найбільших ЛГБТ-журналів Європи. На сьогодні вийшло більше 60 тисяч примірників журналу[2].

Журнал випускається у берлінському видавництві Jackwerth Verlag, а також має онлайн-версію.

З 2000 року кожні півроку виходить безкоштовний рекламно-інформаційний додаток Siegessäule Kompass. Обсяг Компаса розширився протягом перших 11 випусків з 84 до 160 сторінок.

Журнал виступає спонсором щорічної нагороди від читачів видання, як частини «Тедді», щорічної кінопремії для ЛГБТ-фільмів, представленої на Берлінському міжнародному кінофестивалі.

Скандал с Болеком і Льолеком[ред. | ред. код]

У 2006 році в травневому випуску журналу на честь варшавського гей-прайду на обкладинці були зображені знамениті польські анімаційні герої Болек і Льолек як ЛГБТ-активісти, що викликало в Польщі великий скандал. Проти журналу виступили створені ініціативні групи на захист честі Болека і Льолека, а також власники авторських прав на мультгероїв заявили про свою незгоду на використання їхніх образів у такому вигляді.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Martin Reichert: «Siegessäule» wird 25 Jahre alt // taz.de, 28.03.2009 (нім.)
  2. а б «Siegessäule» steht seit 25 Jahren[недоступне посилання з лютого 2019] // Kölner Stadtanzeiger, 10.03.09 (нім.)
  3. Carsten Lißmann: Polen: Schwule Helden [Архівовано 22 лютого 2016 у Wayback Machine.] // Zeit Online, 10.06.2006 (нім.)

Посилання[ред. | ред. код]