Гері Гайгекс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ернест Гері Гайгекс
Ernest Gary Gygax
Гері Гайгакс на Gen Con 2007
Ім'я при народженні англ. Ernest Gary Gygax
Народився 27 липня 1938
Чикаго
Помер 4 березня 2008 (69 років)
Лейк-Женева
·аневризма черевної аорти
Поховання Oak Hill Cemeteryd[1]
Країна  США
Діяльність письменник, розробник настільних ігор
Знання мов американська англійська
Роки активності з 1971
Жанр фентезі і наукова фантастика
Magnum opus Dungeons & Dragons
Батько Ernest Gygaxd
Мати Almina Burdick Gygaxd
У шлюбі з Mary Jo Powelld і Gail Carpenterd
Діти Ernest Gary Gygax Jr.d, Elise Cousinod, Heidi Gygaxd, Cindy Tod, Luke Gygaxd і Alexander Gygaxd
Автограф
IMDb ID 0350436

Е́рнест Ге́рі Га́йгекс (Гі́гакс) (англ. Ernest Gary Gygax, US: [ˈɜrnəst ˈgɛri ˈɡaɪɡæks]) (27 липня 1938(19380727) — 4 березня 2008) — американський письменник та ігровий дизайнер, найбільш відомий як співавтор настільної рольової гри Dungeons & Dragons.

Біографія[ред. | ред. код]

Ернест Гері Гайгакс народився 27 липня 1938 року в Чикаго. Батько — Ернст Гайгакс, швейцарський іммігрант, скрипаль Чиказького симфонічного оркестру, мати — Алміна Емілі Бурдік, американка. Рід Гайгаксів мав довгу історію та походив із Греції, Бурдік вели свій родовід до часів норманського завоювання Англії.

З п'яти років Гері почав грати в шахи та карткові ігри. Через кілька років після його народження, сім'я переїхала до Лейк-Женеви. У місті знаходилася напівзруйнована цегляна будівля, де Гері грався з друзями, а потім втілив свої спогади про ті часи в Dungeons & Dragons. У 12 років Гайгакс став постійним читачем фантастичних журналів.

У 1953 році Гайгакс і друг Дон Кей захопилися варгеймами. Вони придумали використовувати як генератор випадкових чисел багатогранники, відмінні від стандартних шестигранних. 1958-го року Гері одружився з Мері Джо Пауелл. До 1961 року в них народилося двоє дітей, які згодом брали активну участь у розробці настільних ігор. Всього в першому шлюбі в Гайгакса народилося п'ятеро дітей: Ернест, Люк, Гайді, Сінді та Еліc.

У 1966 році Гері Гайгакс створив організацію клубів настільних варгеймів International Federation of Wargamers і заснував присвячений іграм конвент Gen Con (Geneva Convention). Перша зустріч проходила в нього вдома, зібравши 20 учасників. Наступного року Gen Con був оголошений офіційно й зібрав у Лейк-Женеві вже близько 100 учасників. Тоді Гайгакс познайомився з Браяном Блумом і Дейвом Арнесоном. Пізніше любителі середньовічних варгеймів створили власну організацію — Lake Geneva Tactical Studies Association (LGTSA). Один з приятелів Гайгакса, Джефф Перрен записав власні правила для гри, а сам Гайгакс вніс туди фентезійні доповнення.

Отримана нова гра одержала назву «Chainmail» і була завершена в 1971 році. У 1973 році, за участю Гайгекса (він займався розробкою ігор, а Кей фінансовими справами), була заснована компанія TSR, Inc. Наступного року разом з Дейвом Арнесоном він створив гру Dungeons & Dragons (D&D), яка багато в чому була подальшим розвитком його ігрової системи Chainmail. У 1975 році компанія TSR почала випуск журналу «The Strategic Review» (як і комапнія, з абревіатурою TSR), який за задумом повинен був висвітлювати різні настільні ігри. Того ж року Дон Кей помер, і його вдова продала частку акцій TSR Гайгаксу. Той разом із Блумом створив нову компанію TSR Hobbies, Inc. Гайгакс, відчувши фінансові труднощі, продав частину своїх акцій, але залишився співвласником і президентом фірми.

У 1977 році він почав працювати над поліпшеною версією гри, яка отримала назву Advanced Dungeons & Dragons (AD&D). На той час Гайгакс оцінював ринок приблизно в 50 000 покупців. У 80-ті роки до Гайгакса приєднався Франк Менцер, котрий розробляв ігрові модулі для відеоігор. Згодом гру Dungeons & Dragons звинуватили в пропаганді насильства та сатанізму через зображуваних героїв і чудовиськ, але врешті це тільки посприяло популяризації Dungeons & Dragons.

Після низки судових процесів щодо авторських прав Гері Гайгекс заснував Dungeons & Dragons Entertainment. Гайгекс переїхав до Лос-Анджелеса, розлучився з дружиною та поселився в особняку. У 1983 році він добився від студії Marvel Productions випуску мультсеріалу «Підземелля і дракони». Через кілька років Гері познайомився з Гейл Карпентер, з якою одружився 1987 року. Того ж року в них народився син Алекс. Після невдалих спроб просувати інші настільні ігри, Гайгакс продав особняк у Лос-Анджелесі й повернувся з родиною до рідного будинку в Лейк-Женеві.

Починаючи з 1995 року Гайгакс розробляв нову рольову систему Legendary Adventure на замовлення Troll Lord Games, а з 1999 став партнером фірми Hekaforge Productions, яка цю гру видавала. У 1997 році TSR разом із правами на D&D купила Wizards of the Coast, яка в 1999 стала частиною Hasbro. Це дозволило стороннім виробникам випускати ігри на основі Dungeons & Dragons і поклало край судовим позовам проти Гайгакса. Він регулярно відвідував зустрічі любителів фантастики та рольових ігор: GenCon, DragonCon, I-Con.

У 2004 році Гайгакс переніс інсульт, потім у нього була діагностована аневризма черевної аорти. Попри погіршення здоров'я, Гайгакс продовжував активне спілкування з фанатами настільних ігор до самої смерті в 2008 році[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]