DynaRig

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Динаріг)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

DynaRig (динариг, дайнариг) — тип вітрильного озброєння, розроблений німецьким інженером Вільгельмом Прельсом (Wilhelm Prölß) у 1957 р.

Опис[ред. | ред. код]

«Мальтійський сокіл» у Монте-Карло.
Щогла «Мальтійського сокола»
The Maltese Falcon в Сан-Франциско, 24 жовтня, 2008

Прельс запропонував нову конструкцію щогли, що розвивала ідею прямого вітрильного озброєння. У його проекті виключалися щілини між вітрилами, що створювало суцільну вітрильну панель на всю висоту щогли, з винятковими характеристиками. Додатково профіль створювали спеціальні реї, вигнуті в одну сторону. У проекті «Динариг» вітрила прибиралися не до рей, як зазвичай, а до щогли, а точніше, втягувалися в неї накручуванням на внутрішні барабани (як на патент-рифах). Таким чином виключалися використання рухомого такелажу і необхідність роботи на щоглах, яка ставала повністю автоматизованою. Щогли також були позбавлені стоячого такелажу. Спочатку щогли передбачалося зробити поворотними і тригранно-ґратчастими, але потім була запропонована конструкція нерухомої щогли з вітрилами, які прибиралися всередину, а різний кут щодо вітру по висоті забезпечували поворотні реї, як і на класичному озброєнні.

Прельс отримав кілька патентів на подібну конструкцію і заснував дві фірми, в США та Данії, які повинні були зайнятися просуванням його ідеї. Він пропонував шестищогловий балкер водотоннажністю близько 17000 т як ідеальне судно для відродження вітрильного флоту. Однак висока вартість спорудження і низька вартість палива не дозволяли проекту втілитися в життя. Правда, з початком енергетичної кризи 1973 року інтерес до вітрильних суден істотно виріс. Проте досі «Динариг» не набув поширення. Найбільшим судном, оснащеним подібними щоглами, є яхта «Мальтійський сокіл» (The Maltese Falcon) — найбільша вітрильна яхта у світі довжиною 88 м, побудована на замовлення американського мільйонера Тома Перкінса.

Література[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]