Буг (єврорегіон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Єврорегіон «Буг»єврорегіон, до складу якого входять прикордонні райони України, Польщі та Білорусі.

Історія[ред. | ред. код]

Діяльність єврорегіону Буг регулюється Угодою про створення Транскордонного Об’єднання «Єврорегіон Буг», підписаною 29 вересня 1995 року в Луцьку між Волинською областю та колишніми Холмським, Люблінським, Тарнобжезьким і Замостським воєводствами Республіки Польща (до зміни адміністративного поділу цієї країни в 1999 році).

29 вересня 1995 року до єврорегіону Буг також увійшли Бялаподляське воєводство Польщі та Берестейська область Білорусі. Після впровадження в Польщі нового адміністративного поділу правонаступником регіонів – членів єврорегіону Буг з польської сторони стало Люблінське воєводство.

У травні 2000 року до складу єврорегіону Буг були прийняті Сокальський і Жовківський райони Львівської області як асоційовані члени.

Структура та управління[ред. | ред. код]

Згідно із Статутом Об’єднання його керівним органом є Рада, до складу якої входять по 10 представників від трьох територіально-адміністративних одиниць країн-членів єврорегіону Буг:

Українська сторона представлена в Раді головою Волинської обласної державної адміністрації, головою Волинської обласної ради, мерами міст Луцька, Ковеля, Володимир-Волинського та головами Володимир-Волинської, Любешівської, Любомльської, Ратнівської і Шацької районних адміністрацій.

Географія[ред. | ред. код]

Площа єврорегіону становить 80 тис. км², населення - близько 5 мільйонів осіб[1]. Адміністративними центрами та найбільшими містами є Луцьк, Люблін та Берестя.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]