!FEST

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з !ФЕСТ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Холдинг емоцій «!FEST»
Тип Публічна компанія
Форма власності публічна компанія
Гасло «Боротьба триває...»
Засновано 2007
Засновник(и) Юрко Назарук, Андрій Худо, Дмитро Герасімов[1]
Штаб-квартира Україна Україна, Львів
Код ЄДРПОУ 37741752
fest.lviv.ua

"Холдинг емоцій «!FEST» — мережа концептуальних авторських ресторанів та напрямків, заснована у Львові 2007 року трьома підприємцями: Андрієм Худо, Дмитром Герасімовим та Юрком Назаруком[2].

Поява багатьох ресторанів мережі викликала дискусії у суспільстві (зокрема, щодо «Мазох-café» та «Криївка».[3] Окрім власне ресторанного бізнесу, мережа також створила кілька атракцій. Так, наприклад, біля входу в «Мазох-café» встановили пам'ятник видатному львів'янину Леопольдові фон Захер-Мазоху.

Заклади мережі[ред. | ред. код]

Вигляд одного із залів Криївки
«Біля Діани»
  • Гасова лямпа. Заклад присвячений винайденню гасової лампи в 1853 році саме у Львові. У ресторані знаходяться експонати близько 200 гасових ламп, а також копія оригіналу найпершого винаходу.
Зовнішній вигляд кав'ярні «Старенький трамвай»
  • Старенький трамвай. Знаходиться у вагоні, точній копії вагонів львівського трамвая 1913 року.
  • Під Золотою Розою. Розташований на вулиці Староєврейській неподалік місця, де до 1942 року стояла синагога Золота Роза, у центральній частині Львова.
  • «Дуже висока кухня»[5] Замовлення приймають безпосередньо кухарі. Гості обирають страву, не з меню, а поспілкувавшись з кухарем. Ресторан працює на стриху Венеційської кам'яниці на площі Ринок з грудня 2018-го року.[6] В ресторані грає музика з вінілів через рупорну акустику, яку зробили та розробили львівські майстри Андрій та Леонід Фляки.[6]
  • «Антикризова кнайпа» (закрита у 2008 році)
  • «Лівий Берег. Кнайпа-музей» Львівської опери (закритий у 2019 році)[7] Перетворено на коктейль-бар Opera Underground[8] з концептуальними коктейлями в унікальній подачі (є навіть VR-коктейль).
  • «Найдорожча ресторація Галичини». Відтворює атмосферу осередку обраних, масонської ложі. За автентичними традиціями, увесь персонал закладу — чоловіки. Найдорожча ресторація Галичини — це закрита для стороннього ока кнайпа. Найдорожча ресторація Галичини — це напівтемрява залів та таємні товариства. Найдорожча ресторація Галичини — це найбільші ціни Львова. А також масонська символіка, таємні символи, свічки та неймовірна вишуканість високого товариства.
  • «Львівська майстерня шоколаду». Виробляє шоколадні вироби ручної роботи з бельгійського шоколаду. Асортимент налічує 42 види цукерок, з них 16 видів трюфелів зі різними смаками, цукерки з марципаном, кремові начинки і горішки в шоколаді. В майстерні у Львові діє маленька кав'ярня, де можна скуштувати гарячого шоколаду і кави. На першому поверсі можна через скло спостерігати за процесом виробництва.[9]. Єдиний із закладів !ФЕСТу, який працює також поза межами Львова, зокрема в Івано-Франківську, Житомирі, Ужгороді, Харкові (дві майстерні), Києві (дві майстерні), Чернігові,[10] Одесі та у Кракові.[11]. 17 грудня 2015 року, після відмови приймати російські рублі від т. зв. «мера» Донецька, закрилася «Львівська майстерня шоколаду».[12], яка знаходилася у центрі Донецька, за Драматичним театром, по бульвару Пушкіна, 16.[13] Як розповів один із засновників холдингу Андрій Худо: «існування Майстерні шоколаду в період російської окупації в Донецьку — це готовий сюжет для гарного голлівудського фільму».[14]. В київському закладі проводить свої заходи, зокрема «Посиденьки на Запусти» Молодіжний клуб Львівського товариства в Києві.[15]
  • «Зеник-Митник. Пиво з дерунами»
  • Львівська копальня кави
Львівська копальня кави
  • Сендвіч-бар «Вар'яти» у форматі бістро.
Інтер'єр Ресторації М'яса та Справедливости
Театр пива «ПРАВДА»
  • Реберня «Під Арсеналом». Заклад відкрився наприкінці травня 2016 року в приміщенні де раніше був нічний клуб «Під Арсеналом». Головна страва закладу — смажені ребра, які готують на відкритій кухні на мангалі. М'ясо замовляють у фермерів з області, які гарантують, що воно завжди свіже. Знаходиться на вулиці Підвальній, 5.[17]
  • П'яна Вишня
  • Львівські пляцки. Перша міська пекарня сирників та штруделів.
  • Кафе-пекарня «Пошта на Друкарській». Зали кафе оздоблені колекцією старих листівок у кількості близько чотирьох тисяч. Для декору всюди розставлені раритетні телефонні апарати, старовинні поштові ваги. Відвідувачі можуть власноруч виготовити листівку й відправити авторський твір вказаному адресатові. У кафе відкрита кухня — за склом гості можуть спостерігати процес приготування страв. У меню фірмові пироги з різними начинками: фрукти, ягоди, сири, лосось, м'ясо. Серед напоїв є крафтове пиво, глінтвейн, різні сорти кави та домашні наливки.[18]
  • Кнайпа «Пструг, хліб та вино». Відкрито 2012 року. Як і більшість закладів у Львові, має свою особливу історію. Згідно з нею це помешкання колишніх мешканців ратуші, яка завалилася 1826 року через тріщину внаслідок будівельних маніпуляцій. Руїни поховали під собою двох жовнірів, п'ятьох робітників та сурмача. З того часу сім'я сурмачів покинула вежу ратуші назавжди та оселилась поруч із помешканням львівського дзигармайстра в жидівській дільниці. Тут близько до ратуші та й безпечніше. Заробітки муніципальних працівників невеликі, тому довелось у вільний час зайнятись тим, що найкраще вміли робити. Дзигармайстер добре знається на вині та випікає найсмачніший у місті хліб. А сурмач з родиною готує в печі найсмачнішу карпатську форель, по-гуцульськи пструг.[19][20]
  • Артцентр «Дзига»[21]

Доставка[ред. | ред. код]

Холдинг має власну доставку з закладів мережі. Сервіс !FEST Доставка у Львові виник на запит ринку та бажання гостей закладу — поїсти улюблених страв вдома. Відтак в карантинних умовах Доставка почала привозити улюблені ребра та палянички з Реберні, а згодом — розширила асортимент іншими закладами, які користуються популярністю. Зокрема, жителі та гості Львова можуть замовити ребра з Реберні, бургери та пиво з Правди, шашлик з Першої львівської грильової ресторації м'яса та справедливості, сніданок з Дзиґи, рибу з Пструга, найліпшу вишневу настоянку П'яної Вишні та тортик з Grand Cafe Leopolis. Окрім цього, сервіс доставить вам напівфабрикати від ЇЖ та брендовані товари вищезазначених закладів.

Інші проєкти[ред. | ред. код]

«Авіація Галичини» (Aviatsiya Halychyny) — бренд одягу, натхненний новою українською армією. Бренд створено 2014 року, тоді це була невелика мануфактура в центрі Львова. Першими виробами на початку 2015 року, були поло про підрозділи української авіації з передбаченою нумерацією різних серій: Аеропорт Львів, Аеростат, 12 бригада (Змієборець), 114 бригада (Івано-Франківськ), 16 бригада (Бджола), Серафим, 7 бригада (Петро Франко), Мольфар.

Ідеологія такого брендування і оформлення полягала в створенні одягу про Україну, про цінності, про українську авіацію як частину нової української армії. Згодом стартап виріс у компанію з кількома цехами та різними лінійками одягу: дорослий, дитячий, зовнішній, мультифункціональний одяг.

Від початку створення автори вклали у бренд мотивацію — зробити «нову вишиванку»: тобто, надати одягу сучасної української ідентичності; відшити речі, які хочеться одягати і носити, і які говорять про відповідну систему цінностей. Одні з перших брендових поло створили Юрко Назарук, Данило Петрушенко (концепція), Христина Назарук (проектний менеджмент), Уляна Барабаш (дизайн одягу), Михайло Гірняк (графічний дизайн).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Юрій Назарук, Андрій Худо, Дмитро Герасимов: Холдинг емоцій [Архівовано 27 травня 2013 у Wayback Machine.] — Криївка.
  2. Про нас. www.fest.lviv.ua. Архів оригіналу за 29 жовтня 2018. Процитовано 24 квітня 2019.
  3. Zaxid.net. Ale lakhn makhn fun mir shpas …. ZAXID.NET (укр.). Архів оригіналу за 24 серпня 2021. Процитовано 24 серпня 2021.
  4. У Львові закрили ресторан «Дім Легенд» [Архівовано 14 квітня 2019 у Wayback Machine.] // LVIV.COM
  5. Дуже висока кухня. www.fest.lviv.ua. Архів оригіналу за 24 квітня 2019. Процитовано 24 квітня 2019.
  6. а б Як у Львові працює ресторан без меню. Фоторепортаж. tvoemisto.tv. Архів оригіналу за 24 квітня 2019. Процитовано 24 квітня 2019.
  7. Ресторан «Лівий берег» у підвалі Львівської опери закрили. The Village Україна. 28 січня 2019. Архів оригіналу за 24 квітня 2019. Процитовано 24 квітня 2019.
  8. Відкриваємо перший в нашій мережі коктейль-бар Opera Underground. www.fest.lviv.ua. Архів оригіналу за 24 квітня 2019. Процитовано 24 квітня 2019.
  9. Архівована копія. Архів оригіналу за 15 липня 2009. Процитовано 12 липня 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  10. Львівська майстерня шоколаду [Архівовано 7 квітня 2018 у Wayback Machine.], Доставка МістерАМ
  11. Дипломатична хроніка. 20 квітня 2012. Архів оригіналу за 22 грудня 2012. Процитовано 22 грудня 2012.
  12. «Львівська майстерня шоколаду» зачинилась у Донецьку [Архівовано 22 грудня 2015 у Wayback Machine.] // Галина Терещук, radiosvoboda.org, 18.12.2015
  13. Львовская мастерская шоколада [Архівовано 22 грудня 2015 у Wayback Machine.] // Кафе Донецка. Отзывы, фотографии, меню
  14. У «Львівській майстерні шоколаду» розповіли, як вели бізнес в окупованому Донецьку [Архівовано 22 грудня 2015 у Wayback Machine.] // dn.depo.ua, 17 грудня 2015, 21:26
  15. Молодіжний клуб запрошує на «Забаву на Запусти»[недоступне посилання]
  16. «!Фест» — демонтаж // Львівська пошта. — 4 жовтня 2011. — № 112 (1144). — С. 4.
  17. Топ-5 нових гастро-закладів у Львові, які варто відвідати: секретний бар та ресторан, де смажать найсмачніші реберця [Архівовано 31 серпня 2018 у Wayback Machine.] // m-ukraine.com
  18. Кафе Пошта на Друкарській в Львові вул. Друкарська 3 [Архівовано 31 серпня 2018 у Wayback Machine.] // Tomato.ua
  19. Ресторан «Пструг, хліб та вино» — Львів — вул. Братів Рогатинців, 49 [Архівовано 1 вересня 2018 у Wayback Machine.] // lviv.virtual.ua
  20. Пструг, хліб та вино [Архівовано 1 вересня 2018 у Wayback Machine.] // fest.lviv.ua
  21. Артцентр «Дзига» [Архівовано 23 вересня 2020 у Wayback Machine.] // fest.lviv.ua

Посилання[ред. | ред. код]