Єльці II (герб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єльці ІІJelce II
Деталі
Використання Єлець (Jelec)

Єльці ІІ (пол. Jelce ІІ) — герб шляхетський, відміна герба Леліва.

Опис[ред. | ред. код]

У синьому полі розташований золотий півмісяць рогами догори, над ним золота шестипроменева зірка, над якою дві золоті хоругви з трьома полями одна над іншою, як на гербі Хоругви Кмітів (інша назва Радван Щедрий). У нашоломнику дві срібні клямри у вигляді діагонального (Андріївського) хреста вістрями донизу[1]. Намет щита синій, підбитий золотом.

Походження[ред. | ред. код]

Каспер Несецький зазначає, що спочатку рід Єльців використовував герб, в якому поле було від звичайного герба Леліва, а в нашоломнику дві золоті хоругви з трьома полями одна над іншою (див. герб Єльці). Згодом хоругви зображуються в полі над зіркою, а в нашоломнику з'являються дві клямри у вигляді діагонального хреста[2].

Адам Бонецький зазначає, що герб роду Єльців повстав таким чином, щоб підкреслити спільне походження з Кмітами (пол. Kmita) і Лопат-Биковськими (пол. Łopat Bykowski). Їхні герби були додані до Леліви, власного герба роду Єльців[3].

Северин Уруський навпаки говорить про те, що звичайним гербом родини Єльців були саме хоругви, до яких XVII століття додали герб Леліва, щоб позначити спорідненість з родинами того герба[4].

Джерела також вказують на одне походження роду Єльців з Вороничами (пол. Woronicz, Woronowicz)[5] герба Клямри[6].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]