Іван Бистрицький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Бистрицький
Іван Бистрицький
Народився 16??
Помер 17??
Діяльність дипломат
Відомий завдяки Соратник гетьмана Івана Мазепи
Посада Посол з особливих доручень

Іван Бистрицький — український військовий діяч та дипломат часів Івана Мазепи.

Життєпис[ред. | ред. код]

Іван Бистрицький керував Шептаківською волостю у 1687—1708 рр. Він заснував на її території чимало нових слобод, чим значно збільшив населення округи. Крім господарських справ, збирав продовольство для гетьманської резиденції, Іван Бистрицький виконував різноманітні делікатні доручення Івана Мазепи. У 1687 р. розшукував приховані скарби Івана Самойловича і передавав їх гетьману. У березні 1688 р. гетьманський дипломат возив у Москву до Василя Голіцина лист від гетьмана та солідний фінансовий хабар за заступництво.

Після повернення Бистрицького у Батурин Іван Мазепа 11 травня 1688 р. доручив йому доставити генеральному обозному Василю Борковському частину конфіскованого майна Івана Самойловича. На свого наближеного свояка гетьман покладав відповідальну місію — повідомити Карла XII про бажання Гетьманщини стати союзниками шведів. Для цього Івана Бистрицького викликали в Борзну, де, як згадував Пилип Орлик, йому було наказано присягнути на секреті, крім того, Орлик написав йому інструкцію до графа Карла Піпера. Бистрицького відправили разом з полоненими до шведів з посланням. Підстарховуючись, Іван Мазепа, за пізнішим повідомленням англійського надзвичайного посла Чарлза Вітворта, інформував царя, що Бистрицький бунтівник і втікач. Цим гетьман відволікав від себе підозру, яка могла постати.

Іван Бистрицький з'явився у шведській армії 18 жовтня, коли вона залишила за собою Стародуб, передавши королю прохання, щоб Його Величність змінив свій маршрут і вирушив у напрямі Новгорода-Сіверського, щоб там зайняти позицію. Карл XII дещо з запізненням, яке виявилось зрештою фатальним, тільки увечері віддав наказ генералові Крейцу. Його підрозділ через це лише 20 жовтня зупинився за 12 кілометрів від цього міста, у селі Шептаки.

Іван Бистрицький був відправлений до гетьмана з відповіддю короля, який згоджувався взяти запорозьке військо під свою протекцію. Отримавши її, Іван Мазепа відразу направив повторно його до Карла XII. Гетьман висловлював радість з приводу обіцяної протекції, просив шведів прискорити марш для з'єднання, аби врятувати підрозділи Гетьманщини від небезпеки. І цю місію Іван Бистрицький виконав успішно[1].

Іван Бистрицький залишався з Іваном Мазепою до його смерті. Помер Бистрицький у Швеції. В еміграції був також його син.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Представники таємної та прозорої дипломатії за гетьманства І.Мазепи (1687—1709 рр.). Архів оригіналу за 5 квітня 2016. Процитовано 28 лютого 2017.

Посилання[ред. | ред. код]