Надьон Іван Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Надьон Іван Петрович
Народження 5 січня 1924(1924-01-05)
Переволочна, Чернігівська область, УРСР
Смерть 5 листопада 1944(1944-11-05) (20 років)
Угорщина
Національність українець
Країна СРСР
Війни / битви німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
орден Леніна орден Червоної Зірки медаль «За відвагу»

Іва́н Петро́вич Надьо́н (5 січня 1924(19240105), Переволочна, Чернігівська область, УРСР — 5 листопада 1944, Угорщина) — червоноармієць, учасник німецько-радянської війни, Герой Радянського Союзу[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Іван Надьон народився 5 січня 1924 року у селі Переволочна Прилуцького району Чернігівської області в сім'ї українських селян. Він встиг отримати лише початкову освіту, після чого почав працювати в Українському філіалі Всесоюзного інституту тютюну і махорки[1].

Початок німецько-радянської війни хлопець зустрів у рідному селі, яке окупували німці. У 1943 році, коли Переволочна перейшла під владу Червоної армії Іван Надьон звернувся до військкомату з проханням відправити його на фронт. Після короткої військової підготовки його зарахували до лав 2-го Українського фронту автоматчиком. В першому ж бою Іван проявив хоробрість та винахідливість, знищивши близько двадцятьох ворогів і не відступивши у рукопашному двобої. За це його нагородили медаллю «За відвагу». Вдруге солдат показав неабияку хоробрість під час форсування Південного Бугу поблизу Ладижина. В цій операції Іван Надьон спочатку здійснював вогневу підтримку-прикриття форсувальників, а згодом переправився на правий берег річки на маленькому плоті й допоміг соратникам утримати плацдарм. Під час бою ця бойова група відбила шість контратак нападників. За мужність і геройство, проявлені при форсування Південного Бугу, рядовому Івану Надьону 13 вересня 1944 року надали звання Героя Радянського Союзу. 5 листопада цього ж року він загинув на території Угорщини при форсуванні Тиси[1].

Окрім медалі «За відвагу» і звання Героя радянського Союзу Іван Надьон удостоєний ордена Леніна та ордена Червоної Зірки. У рідному селі його іменем названо вулицю, на честь Івана Надьона споруджено пам'ятник[1].

У 2014 р. "Укрпошта" випустила конверт «Іван Надьон» тиражем 409 000 пр.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Надён Иван Петрович [Надьон Іван Петрович]. warheroes.ru. Архів оригіналу за 1 липня 2018. Процитовано 17 липня 2018.(рос.)