Ігнас Шейнюс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ігнас Шейнюс
Ім'я при народженні лит. Ignas Jurkūnas
Народився 3 квітня 1889(1889-04-03)[1]
Q16477991?, Q12655200?, Ширвінтоський район, Литва
Помер 15 січня 1959(1959-01-15)[1] (69 років)
Bromma parishd, комуна Стокгольм, лен Стокгольм, Швеція[1]
Країна  Литва
Діяльність дипломат, письменник

CMNS: Ігнас Шейнюс у Вікісховищі

Іґнас Юркунас (лит. Ignas Jurkūnas; 2 квітня 1889 — 15 січня 1959), найбільш відомий під псевдонімом Ігнас Шейнюс (лит. Ignas Šeinius) — литовсько-шведський письменник, публіцист і дипломат. Шейнюс працював дипломатом міжвоєнної Литви в скандинавських країнах, куди він іммігрував після радянської окупації Литви. Найбільш відомий своїм романом «Купреліс» («Горбань»), який, разом з іншими романами Шейнюса, був в авангарді імпресіонізму в литовській літературі.

біографія[ред. | ред. код]

Перші роки[ред. | ред. код]

Ігнас Юркунас народився 2 квітня 1889 року в сім'ї литовських селян у селі Шейнюнай, від назви якого він згодом створив свій псевдонім. Він відвідував школи як у Гелвоні, так і в Муснінкаї. У 1908 році закінчив учительські курси в Каунасі та Вільнюсі, і того ж року склав іспит у Петербурзі, який офіційно дозволив йому стати вчителем. Відтоді він буде брати участь у пресі, зазвичай створюючи та публікуючи короткі вірші.

Навчання в Москві[ред. | ред. код]

У 1912 році він переїхав до Москви, де вивчав мистецтво та філософію в Московському міському народному університеті імені Шанявського до 1915 року. У цей час він познайомився з деякими видатними литовськими письменниками, такими як Юозас Тумас та Юрґіс Балтрушайтіс, серед інших, який спонукав молодого Шейнюса до письменницької діяльності. У 1913 році він опублікував свій найвідоміший роман «Купреліс». Роман не був дуже популярним у Литві, і Шейнюс його значно відреагував і перевидав у 1932 році. Він також переклав «Так казав Заратустра» Ніцше з німецької на литовську.

Дипломатична робота в Північній Європі[ред. | ред. код]

У 1915 році його відправили до Стокгольма представляти відоме Литовське товариство допомоги постраждалим від війни. У Стокгольмі він швидко вивчив шведську мову і в 1917 році серед інших статей про литовську культуру опублікував Litauisk Kultur (Литовська культура). Влітку 1915 року він одружився зі шведкою Гертрудою Сідов. У 1922 році народився їхній син Ірвіс.

У 1919 році, після здобуття Литвою незалежності, він був призначений керівником прес-служби представництва Литви в Стокгольмі. З 1919 по 1920 рік він працював, щоб представляти Литву в Копенгагені, і ненадовго у Фінляндії з 1922 по 1923 рік, де він був частково відповідальним за запобігання підписанню Варшавської угоди, за якою Литва теоретично була ізольована від країн Балтії, Польщі та Фінляндія. У 1923 році він повернувся до шведських справ і до 1927 року був представником Литви в Швеції. Під час свого дипломатичного перебування у Швеції він сприяв розвитку економічних і культурних відносин між Литвою та Швецією, щоб отримати підтримку позиції Литви щодо питань Вільнюса та Клайпеди на міжнародній арені.

Через грудневий переворот 1926 року змінилося політичне керівництво, що дозволило Антанасу Сметоні та Аугустінасу Вольдемарасу сформувати новий уряд. Виник конфлікт із Вольдемарасом, який був новим главою закордонних справ, і Шейнюс був змушений залишити роботу в дипломатії в 1927 році, оскільки націоналістична партія Литви закрила посольства в скандинавських країнах. Потім Шейнюс до 1930 року працював у приватних фірмах і приділяв більше уваги своїй творчості.

Еміграція та пізні роки[ред. | ред. код]

Десь на початку 1930-х років він повернувся до Каунаса (Литва). Працював редактором газети Lietuvos aidas, а також займався більшою особистою творчістю. З 1935 року працював у Клайпеді прес-консультантом губернатора. Після окупації Литви в 1940 році Шейнюс емігрував до Швеції, де він змінив своє прізвище на Шейнюс і припинив писати литовською мовою, пишучи романи переважно шведською мовою, найпопулярнішим з яких є I Väntan På Undret (В очікуванні дива). У 1943 році він отримав шведське громадянство і жив там до своєї смерті в 1959 році.

Літературний твір[ред. | ред. код]

Шейнюс публікував невеликі фейлетони ще в 1910 році. У роки своєї діяльності він використовував багато різних псевдонімів, як-от Ірвіс Гедайніс. Шейнюс був родоначальником імпресіонізму в литовській літературі. Основними темами його ранніх романів зазвичай були нещасливе кохання та його стоїчне виживання. У прозі Шейнюса були також теми психології. Його романи, такі як Siegfried Immerselbe atsijaunina (Зігфрід Immerselbe омолоджує), опублікований у 1934 році, поєднують риси наукової фантастики, політики та сатири, а також гротескно сатирують теорії расизму, нацизму та євгеніки. Після 1940 року він переважно публікував книжки антирадянської тематики шведською, данською та литовською мовами, такі як Den Röda Floden Stiger (Червона повінь), Den Röda Resan (Червона подорож).

Купреліс — найвидатніша з робіт Шейнюса. У ньому розповідається про мірошника Олесіса, який поступово розповідає історію свого життя іншій людині, поки мелеться борошно з вітряка. Олесій, також відомий як Купреліс, з дитинства горбатий, також бідний, але обдарований мистецькими талантами.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]