Ізраель Камакавівооле

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ізраель Камакавіво'оле
Зображення
Israel Ka'ano'i Kamakawiwo'ole
Israel Ka'ano'i Kamakawiwo'ole
Основна інформація
Дата народження 20 травня 1959(1959-05-20)
Місце народження Гонолулу, США
Дата смерті 26 червня 1997(1997-06-26) (38 років)
Місце смерті Гонолулу, США
Причина смерті інфаркт міокарда
Роки активності 19761997
Громадянство США США
Національність гаваєць
Професії співак, автор пісень, музикант
Співацький голос контратенор
Інструменти Укулеле
Жанр Гавайська музика
Псевдоніми Iz[1]
Лейбл Big Boy, Mountain Apple
Нагороди
Автограф
izhawaii.com
CMNS: Файли у Вікісховищі
Див. також: Ізраель

Ізраель Камакавіво'оле (гав. Israel Ka'ano'i Kamakawiwo'ole) (20 травня 1959(19590520) — 26 червня 1997) — гавайський музикант, що виконував пісні під акомпанемент гавайської гітари — укулеле. Мав прізвисько «ніжний гігант» (англ. The Gentle Giant) через великий зріст та вагу — 190 см та 343 кг відповідно і, в той же час, високий тембр голосу.

Життєпис[ред. | ред. код]

Зі своїм братом і трьома друзями він організував свій гурт The Makaha Sons of Ni'ihau, з яким успішно гастролював і випустив п'ять альбомів. Перший альбом, який Ізраель випустив 1990 року, здобув премії Альбом року та Вокаліст року в місцевій Академії звукозапису. Надзвичайно популярний на Гаваях, світову славу він здобув разом із виходом альбому Facing Future, який став першим платиновим альбомом на Гаваях. У США було продано кілька мільйонів примірників. Його головний хіт, попурі з класичних пісень «Somewhere Over The Rainbow» і «What A Wonderful World», потрапив до саундтреків до фільмів «Знайомтеся, Джо Блек», «Знайти Форрестера», «50 перших поцілунків», серіалі «Швидка допомога» та інших. А вперше «Over the Rainbow» виконала Джуді Гарленд у фільмі 1939 року «Чарівник країни Оз».

Він був людиною, помітною у всіх сенсах, — його платівки отримували премії і потрапляли в американські чарти.

Протягом всієї своєї кар'єри Ізраель пропагував і відстоював права гавайців як незалежного народу. Він проявляв це через свої пісні і життя.

1997 року артистові вдруге вручили нагороду місцевої Академії Звукозапису — він переміг майже у всіх можливих номінаціях, але прийти на церемонію вже не зміг, оскільки був прикутий до лікарняного ліжка. Помер у віці 38 років від хвороби дихальних шляхів, викликаною ожирінням.

10 липня, в день похорону національного героя, на всій території Гавайських островів було приспущено прапори — він був третьою людиною, яку удостоїлася такої почесті. Десять тисяч людей прийшли на пляж Макуа, щоби виконати останню волю музиканта — розвіяти його прах над його улюбленим Тихим океаном.

20 вересня 2003 великий бронзовий бюст музиканта було встановлено в будівлі Waianae Neighborhood Community Center.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Czech National Authority Database

Посилання[ред. | ред. код]