Істрійський камінь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Істрійський камінь
Церква Сан-Дзаккарія, Венеція. Архітектор Мауро Кодуччі виконав верхню частину храму, розпочатого в готичному стилі, використовуючи істрийський камінь.
Загальні відомості
Хімічна формула CaCO3
Ідентифікація
Колір Білий, відтінки сірого і жовтого
Злам 1350 кг/см2
Колір риси Білий
Густина 2,6 г/см3
CMNS: Істрійський камінь у Вікісховищі

Істрійський камінь (італ. pietra d'Istria) — різновид вапняку з низькою пористістю, з античних часів використовувався як будівельний та оздоблювальний матеріал в архітектурі всього узбережжя Адріатичного моря. Являє собою щільний тип водонепроникного вапняка. Камінь видобували в Істрії та Далмації, між містами Порторож та Пула, а також на островах Брач і Корчула.[1][2][3] Легкий в обробці, довговічний та естетично привабливий, був улюбленим матеріалом античних архітекторів: зокрема, з нього побудовані античні споруди у Спліті та Пулі, середньовічні міста Далмації, фасади будівель у Ріміні, Венеції та інших італійських містах. Істрійський камінь використовували архітектори Леон-Баттіста Альберті, Мауро Кодуччі, Палладіо.

Характеристики[ред. | ред. код]

Істрійський камінь є біогенним каменем, складеним із карбонату кальцію з панцирів та мушель морських істот, осаджених протягом мільйонів років. За міцністю на стиск та щільністю наближається до характеристик мармуру, який є метаморфованим вапняком, тому істрійський камінь часто помилково називають «мармуром». Характеризується високою щільністю та низькою пористістю (аналогічно до порфіру), високою міцністю на стиск (1 350 кг/см²) та високим коефіцієнтом звукопроникності. Попри високу стійкість до сольової корозії істрійський камінь змінюється внаслідок сульфатизації — процесу, характерного для багатьох порід карбонатного складу, що піддаються впливу діоксиду сірки в забрудненому повітрі.

Свіжовидобутий істрійський камінь має колір кам'яної солі, біло-жовтуватий або біло-зеленуватий, але в процесі старіння та погодних умов набуває блідо-сірого відтінку; білизна істрійського каменю добре контрастує з кольоровими каменями та цеглою.

Архітектор XVI століття Джорджо Вазарі відзначав, що цей камінь має «свинцево-білий» колір та легко розколюється. Тому для роботи з ним у Венеції використовували спеціальні довгі залізні інструменти, за допомогою яких обробляли камінь «уздовж його шару». Для декорування вікон та порталів дверей венеційці віддавали перевагу істрійському каменю перед усіма іншими[4].

Використання каменю у Венеції[ред. | ред. код]

Істрійський камінь тісно пов'язаний з забудовою Венеції. Місто не мало місцевого будівельного каменю, тому для будівництва палаццо його ввозили морем. Масовий імпорт, особливо зі старих каменоломень, розташованих неподалік від міст Врсар та Златні-Рат[5], розпочався після приєднання істрійських міст до Венеційської республіки у 1267—1335 роках. Перше відоме згадування використання істрійського каменю при будівництві Венеції датується 568 роком, коли місто тільки починала будувати[6]. Венеційці широко використовували його в будівництві та облицюванні фасадів будинків, церков, палаццо, мостів, каналів, підлог споруд аж до кінця XVIII століття. За наявними даними, 80 % каменю, використаного для будівництва Венеції, було привезено з Істрії. Завдяки дешевизні морських перевезень каменю та його фізичним і механічним властивостям (добре переносив агресивне морське середовище лагуни), Венеційський Сенат спеціальним рішенням у 1307 році постановив, що всі фасади церков, палаццо, військових, громадських і релігійних будівель повинні виконувати з істрійського каменю. Завдяки цьому рішенню всі будівлі міста стилістично пов'язані між собою і є єдиним ансамблем[5].

У скульптурі істрійський камінь використовувався, зокрема, у готичний період замість численних мармурових творів венеційсько-візантійського періоду. На початку XIV століття з істрійського каменю було вирізано крилатого лева — символ венеційської влади. Істрійський камінь, оброблений венеційськими каменярами, експортували аж до Леванту.

Вивітрений істрійський камінь у Венеції

Архітектор Франческо Сансовіно у своєму трактаті «Venetia citta nobilissima et singolare» (1580)[7], підкреслив характерний вигляд, який надавала Венеції істрійський камінь та мідно-червоний веронський «брокателло» (так званий «Веронський мармур»). Згідно з Сансовіно, істрійський камінь завозили з Ровіню та Бріоні на істрійському узбережжі.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]