Автострада A24 (Італія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автострада A24

Автострада А24 поблизу Риму.
Загальні дані
Країна  Італія
Мережа автостради в Італії
Номер A24
Регіон Лаціо, Абруццо
Довжина 166 км
Напрямок захід-схід
початок Рим
кінець Терамо
Дорожнє покриття асфальтобетон
OpenStreetMap 40784 ·R (Лаціо, Абруццо)

CMNS: Автострада A24 у Вікісховищі

Автострада A24 або Паркова Автострада — це автомагістраль, що з'єднує Рим із Терамо[1]. Починаючи від Римської кільцевої автостради, A24 пролягає широко на північний схід повз Л'Аквілу та через 10 км тунелю під Гран-Сассо до Терамо.

Вона побудовано на майже повністю горбисто-гірській території зі складною орографією. З цієї причини автомагістраль вимагала прийняття сміливих інженерних рішень, з великими ділянками з використанням віадуків[1] і 42 тунелів (чотири з яких довші за 4 км), включаючи подвійний тунель Гран-Сассо, довжина якого (10,174 км для північного тунелю, 10,175 км на південь) зробили його найдовшим двотрубним автомобільним тунелем у Європі, а також найдовшим автомобільним тунелем в Італії, що повністю проходить на території країни.

Вперше запланований у 1973 році, щоб з'єднати Лаціо та Абруццо, а також автостраду дель Соле та автостраду Адріатика, маршрут зараз закінчується в Терамо, а решту відстані до Адріатичного моря все ще будують. Шосе включає два довгі тунелі під гірським масивом Гран-Сассо, які проходять приблизно по південно-західній/північно-східній осі, з кожним тунелем трохи понад 6,3 милі в довжину. Третій тунель, прокопаний поруч із двома тунелями шосе, містить Національна лабораторія Гран Сассо, найбільшу підземну лабораторію фізики елементарних частинок у світі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Aloisio, Angelo; Antonacci, Elena; Cirella, Riccardo; Galeota, Dante; Alaggio, Rocco; Fragiacomo, Massimo (2021). Identification of the Elastic Modulus of Simply-Supported Girders from Dynamic Tests: Method and in Situ Validation. У Milazzo (ред.). European Workshop on Structural Health Monitoring: Special Collection of 2020 Papers. Т. 1. Springer Nature. с. 661—673. ISBN 9783030645946.

Посилання[ред. | ред. код]