Айт-Бен-Хадду

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 31°03′ пн. ш. 7°08′ зх. д. / 31.050° пн. ш. 7.133° зх. д. / 31.050; -7.133

Ксар міста Айт-Бен-Хадду
Ksar of Ait-Ben-Haddou [1]
Світова спадщина
31°03′ пн. ш. 7°08′ зх. д. / 31.050° пн. ш. 7.133° зх. д. / 31.050; -7.133
Країна Марокко Марокко
Тип Культурний
Критерії iv, v
Об'єкт № 444
Регіон Арабські країни
Зареєстровано: 1987 (11 сесія)
Айт-Бен-Хадду (Марокко)
Айт-Бен-Хадду
Розташування на карті Марокко

Мапа
CMNS: Айт-Бен-Хадду у Вікісховищі

Айт-Бен-Хадду (берберська: Ath Benhadu, араб. آيت بن حدّو‎) — ксар (укріплене місто) в південному Марокко, за 29 кілометрів на північний захід від Варзазата. З 1987 року під охороною ЮНЕСКО як пам'ятник Світової спадщини.

Місто Айт-Бен-Хадда розташоване на лівому березі річки Варзазат на схилі пагорба. Долина річки проходить по пустелі; річка починається на південних схилах Високого Атласу і надалі губиться в пісках в Сахарі. Уздовж неї пролягав караванний шлях з Марракешу через Загору в Тімбукту. Ксар виник приблизно в XI столітті для охорони караванного шляху[2]. Після зменшення важливості транссахарської торгівлі прийшов в занепад, населення поступово переселялося в нове село на протилежному (правому) березі річки. До 1990-х років Ксар перебував у руйнівному стані, в ньому жили всього десять сімей. В останні роки ведеться реставрація, передбачається перетворити Ксар в туристичний центр і розмістити в ньому художні галереї.

Ксар Айт-Бен-Хадда є одним з найтиповіших прикладів традиційної марокканської глинобитної архітектури, поширеної в передсахарській області, на південь від Високого Атласу. Всі житла Ксара побудовані з червоно-коричневої глини. Будинки з пласкими дахами розташовуються на схилі пагорба терасами, вулиці йдуть горизонтально і з'єднуються арками і вузькими проходами. У Ксар є чотири входи, два безкоштовних (крайній зліва і крайній праворуч) і два платні. Безкоштовні входи ведуть через ворота в стіні, в той час як платні проходять через житла і належать двом сім'ям, в одному з входів розташований музей.

Ксар був і залишається надзвичайно популярним місцем зйомки кінофільмів. Так, тут були зняті:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. * Назва в офіційному англомовному списку
  2. The Kasbah of Ait Ben Haddou (Ait Benhaddou), Morocco. Архів оригіналу за 23 листопада 2010. Процитовано 23 травня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]