Amediateka

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Амедіатека)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Amediateka
Посилання amediateka.ru
Гасло (девіз) Найкращі серіали планети
Комерційний Так
Тип Онлайн-кінотеатр відео на вимогу
Реєстрація Так
Мови російська
Українська відсутня
Власник Amedia TV[1]
Започатковано 15 червня 2013[3]
Стан Активний
Рейтинг Alexa 23 913 (13 березня 2021; 3 роки тому (2021-03-13))[2]
Адреса офісу Росія Росія
CMNS: Amediateka у Вікісховищі
Логотип сервісу з 2014 по 2023 рік

Amediateka («Амедіатека») — російський онлайн-сервіс відео на вимогу компанії Amedia TV, яка також особисто та через посередників розповсюджувала придбаний ліцензійний контент на сторонні платформи у Росії, країнах СНД, Україні та Грузії.

Опис[ред. | ред. код]

Запущений у 2013 році онлайн-кінотеатр Amediateka став одним з перших сервісів, що надавали доступ до ексклюзивного контенту, серіалів та кіно, за моделлю передплати, а в період піку свого розквіту у 2021 році займав лідируючі позиції на ринку відео за запитом у регіоні, із каталогом контенту що налічував понад 4000 одиниць окремих епізодів. Amediateka пропонує доступ до ексклюзивних релізів HBO, CBS та інших гігантів індустрії, правами на які в Росії розпоряджається тільки Amedia TV. Amediateka також включає велику бібліотеку вже існуючих програм HBO[a] та оригінальних програм HBO Max[b], хіти провідних телеканалів та студій світу, зокрема FOX, Showtime, Starz, BBC, ABC Studios, Sony Pictures Television та інших[5], художні та документальні фільми, концерти, стендап-шоу та нові російські серіали. Amediateka також має партнерів серед інших онлайн-кінотеатрів, що включають бібліотеку сервіса у валсну передплату або продають доступ за окрему плату. За ексклюзивним договором з правовласниками Amediateka показує нові серії переважно одночасно зі світовою прем'єрою, в HD якості та з перекладом. За підпискою Amediateka є доступ до чотирьох тематичних каналів із фільмами та серіалами з каталогу сервісу. Весь контент Amedia TV доступний в HD якості та в оригінальному озвученні з російськими субтитрами. Для більшості проектів є можливість обрати звукову доріжку з дубляжем[6]. Онлайн-кінотеатр не озвучує серіали самостійно, а замовляє озвучення у професійних студій дубляжу та перекладу. Серед них Kravec Records, Novamedia, «Кураж-Бамбей» і Goblin. Частина шоу поставляється вже з готовим озвученням, тому компанії не доводиться наймати фахівців[7].

Історія[ред. | ред. код]

Передісторія[ред. | ред. код]

У липні 2012 року «Ведомости» з посиланням на джерела в керівництві російських кабельних і супутникових компаній повідомили, що до них звернулися з приводу трансляції локалізованих версій каналів HBO. Згідно з повідомленням, HBO приходить в Росію завдяки Access Industries Леонарда Блаватника, яка володіє контрольним пакетом акцій Amedia. З посиланням на джерело в Access Industries «Ведомости» повідомили, що Time Warner і Amedia створили спільне підприємство для запуску HBO в Росії, в яке будуть вкладатися «десятки мільйонів доларів на рік». Зазначено, що три локалізовані канали HBO будуть доступні на кабельному і супутниковому телебаченні, а супутниковий провайдер НТВ Плюс стане першою компанією, яка запропонує своїм абонентам локалізовані канали[8].

Розробка та запуск[ред. | ред. код]

У вересні 2012 року було засновано компанію Amedia TV, її очолив Віталій Студитських у якості генерального директора[9].

Технічна розробка VOD-проекту розпочалася у березні 2013 року зусиллями команди у складі 35-ти осіб і тривала три місяці, після чого Amediateka почала обслуговувати перших клієнтів[10]. Запуск сервісу відбувся 15 червня 2013 року. Початкова вартість передплатної підписки складала 230 рублів на місяць. Із запуском вебсайт сервісу не мав можливості дивитися серіали з оригінальним звуком, та це було виправлено в перший місяць роботи. Його запуску передували трирічні перемовини з HBO та іншими правовласниками про постачання контенту для відеосервісу та телеканалів Amedia TV. Як зазначив гендиректор Amedia TV, домовленості з HBO та іншими студіями почали формуватися в 2011 році. Акціонери компанії вже давно спілкувалися з HBO на тему того, щоб привезти їх серіали[11]. Створення сервісу коштувало компанії $3 млн, за словами генерального директора компанії-розробника «тестової версії» Amediateka, Spb TV Кирила Філіппова[12].

У травні 2013 року кінокомпанія Amedia отримала виняткові права на трансляцію та дистрибуцію контенту американської преміальної телевізійної мережі НВО на території Росії[13][14]. За угодою з HBO терміном на 5 років, сервіс отримував усі серії заздалегідь для їх публікації з перекладом в той самий день одночасно з прем'єрою у Сполучених Штатах[15]. Тоді ж Amedia уклала багаторічну угоду з CBS Studios International на виключне право мультиплатформного мовлення поточного та майбутнього контенту самої студії CBS та її підрозділу Showtime[16].

Подальший розвиток[ред. | ред. код]

У червні 2013 року Amedia повідомила, що підписала ексклюзивну довгострокову угоду з Twentieth Century Fox Television Distribution на право транслювати на своїх телеканалах та VoD-сервісі популярні шоу та серіали Fox. Угода про співробітництво передбачає, що Amedia матиме ексклюзивні права на мовлення поточних та нових сезонів серіалів американської телемережі Fox[17][18].

У січні 2014 року Amedia TV уклала ексклюзивний договір з Starz Worldwide Distribution, згідно якого прем'єри всіх проектів каналу Starz в Росії будуть проходити на мережах групи Amedia, а весь доступний на сьогодні та майбутній кіноконтент каналу Starz буде доступний у VoD-сервісі Amediateka[19][20].

Наприкінці січня 2014 року була запущена нова версія Amediateka. За підсумками шести місяців, Amediateka налічувала 110 тисяч передплатників[c]. Вартість місячної переплати складала 299 рублів з можливістю використовувати один обліковий запис на п'яти пристроях одночасно, каталог контенту налічував понад 60 серіальних блокбастерів загальною тривалістю понад 1500 годин та 200 фільмів[10]. Виторг за пів року склав 13,7 млн ​​руб. За словами тодішнього керівного партнера компанії, Олександра Акопова, щомісяця за сервіс сплачували у середньому 10 тисяч передплатників[21].

У лютому 2014 року Amedia уклала угоду з ВВС Worldwide[22].

У вересні 2015 року стало відомо що в рамках угоди Amedia TV з The Walt Disney Company CIS бібліотеку Amediateka поповнить каталог з декількох десятків популярних серіалів ABC Studios, що буде представлений в окремому розділі та в окремій передплаті під назвою «Найкращі серіали ABC Studios», і передбачає постійну ротацію контенту та появу практично відразу після прем'єри в США[23][d].

Восени 2016 року онлайн-кінотеатр вийшов на самоокупність[25], загальна база абонентів онлайн-кінотеатру, що платять, у 2016 році налічувала 600 тисяч осіб[26], дохід від Amediateka за підсумками того ж року зріс на 112 % і становив 600 мільйонів рублів. Сукупний виторг Amedia TV, куди також входять чотири телеканали, збільшився на 40 % — до 1,3 мільярда рублів. Чистий прибуток компанії в 2016 році склав 400 мільйонів рублів[27].

У квітні 2017 року Amedia TV уклала нову ексклюзивну ліцензійну угоду з CBS Studios International, що включає кілька серіалів та фільмів[28].

У липні 2017 року в рамках продовження угоди з HBO ще на 5 років Amedia TV набула статусу ексклюзивного дистриб'ютора телемережі HBO у регіоні, з яким прем'єри всіх нових серіалів, фільмів, документальних фільмів, концертів та спеціальних заходів HBO у російському регіоні відбуватимуться на мережах Amedia TV одночасно з релізами у США[29]. У вересні того ж року Amediateka та пакет платного телебачення Amedia TV перезапустилися під спільним брендингом Home of HBO[e], а в листопаді кількість зареєстрованих користувачів сягнула 5 мільйонів[30].

У березні 2018 року Amedia TV уклали нову угоду з 20th Century Fox, у рамках якої Amediateka здобула ексклюзивні права на трансляцію трьох, розповсюджуваних 20th Century Fox Television серіалів, і їх наступних сезонів[31].

З 1 серпня 2018 року Amediateka перейшла на власну технологічну платформу.

За підсумками 2018 року виторг Amedia TV склав майже 1,9 млрд руб., прибуток від продажів — понад 240 млн руб., чистий прибуток наблизився до 77 млн руб. За даними дослідження російського ринку відеосервісів компанії TMT Conculting того ж року, Amediateka займала третє місце з часткою ринку 11 %[32].

У лютому 2019 року Amedia TV уклала нову довгострокову ліцензійну угоду зі Sky Vision, яка передбачає прем'єрні ексклюзивні покази контенту Sky Vision у Росії одночасно з світовими прем'єрами[33][34].

У травні 2019 року Amedia TV підписали з CBS нову ексклюзивну багаторічну багатосерійну угоду про ліцензування телесеріалів від мережі Showtime і онлайн-платформи CBS All Access. Угода включає численні серіали з бібліотеки Showtime, та охоплює поточні, а також майбутні серіали Showtime та поточні оригінальні програми CBS All Access[35]. Онлайн-кінотеатр Amediateka отримав ексклюзивний доступ до серіалів і фільмів які розповсюджує CBS Studios International[36].

У липні 2019 року Amedia TV підписали ліцензійну угоду з Lionsgate на перелік поточних і майбутніх шоу, включаючи ексклюзивні права на серіали в Росії[37].

У липні 2020 року онлайн-кінотеатр Amediateka в рамках угоди з потоковим сервісом DAZN отримав право показувати боксерські поєдинки в прямому ефірі[38].

У липні 2021 року онлайн-кінотеатр Amediateka уклав угоду з американською компанією WarnerMedia, згідно з умовами якої, вибраний контент HBO Max буде ексклюзивно доступний підписникам онлайн-сервісу Amediateka та користувачам підписки Amediateka на партнерських сервісах від серпня того ж року в Росії, СНД, Україні та Грузії[39].

За підсумками 2021 року виторг Amediateka зріс на 21 %, до 3,4 мільярда рублів, чистий прибуток зріс в 1,7 раза, до 731 мільйона рублів[40].

За першу половину 2022 року на платформі з'явилися англійська, новозеландська та фінська прем'єри, а пізніше на сервісі стали доступні безліч тайтлів з Латинської Америки, Азії та Туреччини — що є популярним серед російських онлайн-кінотеатрів рішенням щодо вимушеного «імпортозаміщення» у зв'язку із відкликанням контенту та припиненням подальшого ліцензування, прозваним «контентною блокадою» Російської Федерації, що є наслідком вторгненням Росії в Україну[4]. Станом на квітень того ж року на відеосервіс було підписано близько 1,5 мільйона людей[41]. 22 листопада того ж року засновник «Амедіатеки» Олександр Акопов вийшов із ради директорів онлайн-кінотеатру «Амедіатека» і перестав бути його співвласником[f]. Наприкінці року компанія ввела цензуру по відношенню до зарубіжних серіалів[g]. Виторг компанії зріс на 39,4% порівняно з 2021 роком і склав 4,8 млрд руб., з яких майже 90% (4,3 млрд руб.) приніс саме відеосервіс. Частка каналів під брендом Amedia у загальному виторгу становить близько 10% (523,3 млн руб.). Чистий прибуток Amedia TV виріс на 37,1% — до 970,1 млн руб. Компанія єдиною у Росії закрила рік без збитку[42].

В січні 2023 року через обставини що не розголошуються Amediateka втратила свій статус «Home of HBO», що прес-служба стрімінгу пояснила «оновленням візуального стилю»[4]. З серпня того ж року Amediateka входить до переліку російського програмного забезпечення, обов'язкового для попереднього встановлення на смарт-телевізори, що продаються на території Російської Федерації починаючи з 2024 року[44].

Станом на 2024 рік на Amediateka продовжують виходити нові сезони деяких серіалів HBO та Max. Стрімінговий сервіс також показує нові серіали AMC, Paramount+ та Showtime. ЗМІ припускають, що компанія досягла угоди із правовласниками цих серіалів, але офіційно про це не оголошували[45].

В Україні[ред. | ред. код]

На території України ліцензований контент Amedia TV з 2017 по 2022 рік розповсюджувала «Медіа Група Україна», продаючи права на бібліотеку відеоконтенту онлайн-сервісу Amediateka та міжнародні версії платних телеканалів компанії у широкій дистрибуції, зокрема в сегменті ОТТ.

29 грудня 2017 року платформа oll.tv компанії Digital Sreens, дочірнього підприємства «МГУ» відкрила підписку на відеоконтент сервісу Amediateka вартістю 99 гривень на місяць[46]. Невдовзі контент сервісу Amediateka з'явився на українських ОТТ-сервісах Megogo, Divan.tv та sweet.tv[47], а з 1 червня 2019 року став доступний і для абонентів Київстар на дочірній платформі Kyivstar Go TV. З 1 травня до 20 листопада 2021 року oll.tv та похідні від нього платформи стали ексклюзивним держателем бібліотеки відеоконтенту у рамках акії з просування сервісу[h], після чого угоду з Megogo було відновлено. Тоді ж було уклаладено угоду на мовлення у підтримуваній 1+1 Media платформі «Київстар ТБ» телеканалів A Premiere, A Classic та A First International, на яких транслювався контент з бібліотеки сервісу[49]. Після закриття OLL TV, Megogo залишився єдиними постачальником відеоконтенту з бібліотеки Amediateka в Україні безпосередньо до споживача, де залишасвся доступний для перегляду до середини лютого 2023 року[i].

Наприкінці 2023 року громадська спілка «Ініціатива Чисте небо» звернулася до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення стосовно ухвалення рішення про внесення аудіовізуального медіа-сервісу на замовлення Amediateka до Переліку аудіовізуальних медіа-сервісів на замовлення та сервісів провайдерів аудіовізуальних сервісів держави-агресора. Національна рада задовольнила клопотання, постановивши повідомити: Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв'язку, щодо обмеження постачальниками електронних комунікаційних послуг доступу до вебсайту amediateka.ru; платформи цифрової дистрибуції мобільних застосунків щодо заборони використання на території України мобільного застосунку Amediateka; виробників телевізійних приймачів та кінцевих (термінальних) обладнань, що поставляються в Україну, щодо заборони встановлення програмного забезпечення Amediateka, та припинення доступу до зазначеного аудіовізуального медіа-сервісу на замовлення; Національний банк України та міжнародні платіжні системи щодо заборони оплати аудіовізуального медіа-сервісу на замовлення Amediateka на території України[52].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • У 2014 році онлайн-кінотеатр Amediateka отримав статуетку «Премія Рунета» (Національна премія за внесок у розвиток російського сегмента мережі Інтернет)[53].
  • У 2016 році онлайн-кінотеатр Amediateka отримала премію «Золотий промінь» в номінації «Найкращий онлайн-кінотеатр/інтерактивна платформа»[54].
  • У 2019 онлайн-кінотеатр Amediateka отримала премію «Велика цифра» як кращий VOD-сервіс[55].

Керівництво компанії[ред. | ред. код]

Генеральний директор — Тетяна Калита[56];

Віце-президент з комерції — Дмитро Сичугов[57].

Власник[ред. | ред. код]

Онлайн-сервісом Amediateka керує зареєстрована у Росії як товариство з обмеженою відповідальністю «А Серіал» компанія Amedia TV, 100 % якої за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб належить ТОВ «АМ ТВ», 63,3 % якої належить ТОВ «КС Капітал»[j], 16,7 % — ТОВ «АА Медіа Інвест»[k], ще 20 % — ТОВ «Амедіа Продакшн»[l].

Оцінка[ред. | ред. код]

У лютому 2021 року експерти російського видання Forbes оцінили Amediateka в 129 мільйонів доларів США. За їх підрахунками доля Amediateka на домашньому ринку онлайн-відеосервісів складає близько 4 %[59].

Нотатки[ред. | ред. код]

  1. У березні 2022 року WarnerMedia призупинила ліцензування нового контенту для російських компаній, та наприкінці червня того ж року Amedia TV заявила про врегулювання ситуації. Попри це, деякі програми HBO так і не надійшли для показу в Amediateka. Причини їх відсутності компанія не називає. Ряд ЗМІ називають причиною незадоволення вимогам нинішнього законодавства у галузі так званої «пропаганди нетрадиційних сімейних цінностей», за що стримінг прозвали «вельми консервативним»[4].
  2. Бібліотека Amedia TV включає виключно каталог вироблених для HBO Max та Max оригінальних програм та передач HBO, права на які перебувають у компаній, з якими в Amedia TV укладено ліцензійні угоди. Частина прав збережена за їх виробниками-постачальниками контенту, і розповсюджується їх дистриб'юторами відповідно до попередньо укладених угод.
  3. Передплатниками вважаються всі, хто хоча б один раз оплатив передплату на сервіс.
  4. У жовтні 2018 року Amediateka сполучила передплату «ABC Studios» та її каталог контенту з основною передплатою, залишивши її вартість незмінною[24].
  5. У країнах, де мережа під брендом HBO не існує сама по собі, програмування мережі надається за ліцензією на місцеві послуги платного телебачення або через базовий кабельний канал; усі з них мають право називати себе Home of HBO з 2010 року.
  6. Наступного дня, 23 листопада, Акопов вступив на посаду гендиректора телеканалу СТС та заступника гендиректора Національної Медіа Групи. За кілька місяців, у лютому, він потрапив під санкції Євросоюзу[42].
  7. 5 грудня у Росії набув чинності новий пакет законів про заборону так званої «пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин». Він припускає, що «Кинопоиск», Amediateka, Okko та інші «аудіовізуальні сервіси» з аудиторією понад 100 тисяч осіб на добу, доступ до яких надається за плату або за умови перегляду реклами, зобов'язані «не допускати використання сайту для поширення» так званої «гей-пропаганди». При цьому в законодавстві немає чіткого визначення «пропаганди», а формулювання «нетрадиційні сексуальні уподобання» не описує, які саме «уподобання» суд вважатиме «нетрадиційними». Штрафи для юридичних за новими законами — від 800 тисяч до 10 мільйонів рублів[43].
  8. За часи діяльності, компанією Digital Screens було засновано як мінімум три, похідні від OLL TV партнерські платформи, серед яких служби для пов'язаних з SCM активів, зокрема «Інтерактивне ТБ» для Укртелеком і YASNO TV для Yasno а також незалежний сервіс Vodafone TV для ПрАТ «ВФ Україна»[48].
  9. Прес-служба Megogo заявляла, що компанія не планує продовжувати співпрацю з каналом через посередників і зацікавлена співпрацювати безпосере з HBO, тому бажає взяти участь у тендері та чекає на офіційне запрошення від правовласника[50]. 15 вересня 2023 року компанія Megogo підписала багаторічну ліцензійну угоду з Warner Bros. Discovery на показ бібліотеки HBO та обраного контенту Max в Азербайджані, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані та Узбекистані і ексклюзивно в Україні до кінця 2025 року[51].
  10. Юрособа громадянки Росії Ксенії Сокольської, яку знайомі Блаватника називали його довіреною особою[58].
  11. Юрособа громадянина Росії Володимира Кірсанова, що до 22 листопада 2022 року належала колишньому президенту кінокомпанії Amedia Олександру Акопову[42].
  12. Юридична особа компанії Amedia, що на 100 % керується Amedia Networks Limited, кіпрською структура інвестора проекту Леонарда Блаватника, який має частки в кількох публічних компаніях через свою приватну американську компанію Access Industries.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Амедиа ТВ" хочет вывести свой онлайн-кинотеатр на окупаемость и инвестировать в российские сериалы ["Амедіа ТВ" хоче вивести свій онлайн-кінотеатр на окупність та інвестувати у російські серіали]. interfax.ru (рос.). Информационное агентство Интерфакс. 23 січня 2014. Архів оригіналу за 15 квітня 2016. Процитовано 1 лютого 2024.
  2. amediateka.ru Competitive Analysis, Marketing Mix and Traffic - Alexa [amediateka.ru Аналіз конкуренції, маркетинговий комплекс і трафік - Alexa]. alexa.com (англ.). Amazon.com. 13 березня 2021. Архів оригіналу за 6 грудня 2020. Процитовано 13 березня 2021.
  3. http://lookatme.ru/mag/live/interweb/195283-amediateka
  4. а б в Чацкий, Сергей (30 січня 2023). История отечественного стриминга: Часть 6. «Амедиатека» [Історія вітчизняного стримінгу: Частина 6. «Амедіатека»]. kinotv.ru (рос.). Кино ТВ. Процитовано 1 лютого 2024.
  5. Тарануха, Антон (24 квітня 2018). Трудности перевода. "Пираты" и студии озвучки готовятся к суду с правообладателями сериалов [Складнощі перекладу. "Пірати" та студії озвучки готуються до суду з правовласниками серіалів]. dp.ru (рос.). ДП Бизнес Пресс. Архів оригіналу за 24 квітня 2018. Процитовано 3 лютого 2023.
  6. Амедиатека онлайн – бесплатно смотреть сериалы и фильмы на официальном сайте amediateka.ru [Амедіатека онлайн – безкоштовно дивитися серіали та фільми на офіційному сайті amediateka.ru]. meta.ru (рос.). Metaratings. Архів оригіналу за 7 вересня 2020. Процитовано 7 листопада 2022.
  7. Звєзда, Сергій (16 квітня 2018). «Кубик в кубе» перестал озвучивать сериалы Amedia TV из-за конфликта об авторских правах [«Кубік у кубі» перестав озвучувати серіали Amedia TV через конфлікт про авторські права]. tjournal.ru (рос.). Комитет. Архів оригіналу за 10 травня 2022. Процитовано 9 листопада 2022.
  8. Kozlov, Vladimir (19 липня 2012). HBO to Come to Russia Before Year’s End (Report) [HBO прийде в Росію до кінця року (звіт)]. hollywoodreporter.com (амер.). The Hollywood Reporter, LLC. Архів оригіналу за 8 серпня 2022. Процитовано 3 лютого 2023.
  9. Сергей Назаров стал гендиректором компании "Амедиа ТВ" [Сергій Назаров став гендиректором компанії «Амедіа ТВ»]. cableman.ru (рос.). 27 травня 2014. Архів оригіналу за 23 вересня 2020. Процитовано 10 лютого 2023.
  10. а б Онлайн-сервис «Амедиатека». btest.ru (рос.). Архів оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 15 березня 2024.
  11. Абрамова, Дарія (9 серпня 2013). «Нельзя, будучи пиратом, зарабатывать на подписке» [«Не можна, будучи піратом, заробляти на передплаті»]. lookatme.ru (рос.). Look At Media. Архів оригіналу за 28 квітня 2014. Процитовано 3 лютого 2023.
  12. Федосєєв, Андрій (24 січня 2014). «Амедиа ТВ» взглянет на сериалы по-новому [«Амедіа ТВ» погляне на серіали по-новому]. comnews.ru (рос.). Процитовано 10 лютого 2023.
  13. «Пока российский зритель мало знаком с миром зарубежных сериалов» [«Поки що російський глядач мало знайомий зі світом зарубіжних серіалів»]. rbc.ru (рос.). РосБизнесКонсалтинг. 31 жовтня 2013. Процитовано 4 лютого 2023. В мае 2013 года кинокомпания «Амедиа» получила исключительные права на вещание контента американского премиального телеканала НВО на территории России.
  14. Болецька, Ксенія (24 травня 2013). «Амедиа» запускает канал на базе контента HBO [«Амедіа» запускає канал на базі контенту HBO]. vedomosti.ru (рос.). Бизнес Ньюс Медиа. Архів оригіналу за 14 липня 2015. Процитовано 7 лютого 2023. «Амедиа» получила эксклюзивное право распространять сериалы HBO в России, сообщили вчера компании. Соглашение подписано на пять лет и включает права на знаменитые сериалы HBO.
  15. Сурганова, Єлизавета (13 вересня 2013). «Через год вы забудете, что были такие люди — пираты» Президент кинокомпании «Амедиа» Александр Акопов о вреде интернет-пиратства [«За рік ви забудете, що були такі люди — пірати» Президент кінокомпанії «Амедіа» Олександр Акопов про шкоду інтернет-піратства]. Lenta.RU (рос.). Лента.Ру. Архів оригіналу за 15 вересня 2013. Процитовано 7 листопада 2022.
  16. «Амедиа» будет показывать в России контент CBS Studios [«Амедіа» показуватиме в Росії контент CBS Studios]. cableman.ru (рос.). 29 травня 2013. Архів оригіналу за 9 грудня 2014. Процитовано 10 лютого 2023.
  17. На каналах «Амедиа» появится эксклюзивный контент 20th Century Fox [На каналах «Амедіа» з'явиться ексклюзивний контент 20th Century Fox]. cableman.ru (рос.). 13 червня 2013. Архів оригіналу за 20 листопада 2014. Процитовано 10 лютого 2023.
  18. АМЕДИА и Twentieth Century Fox подписали договор о многолетнем сотрудничестве [АМЕДІА та Twentieth Century Fox підписали договір про багаторічну співпрацю]. tvnews.by (рос.). 11 червня 2013. Процитовано 10 лютого 2023.
  19. Barraclough, Leo (21 січня 2014). Starz Inks Russian Pay TV, SVOD Deal with Akopov’s Amedia [Starz укладає угоду про російське платне телебачення та SVOD з Amedia Акопова]. variety.com (амер.). Variety Media. Архів оригіналу за 16 серпня 2016. Процитовано 3 лютого 2023.
  20. Amedia заключает долгосрочный контракт с каналом Starz и поднимает «Чёрные паруса» [Amedia укладає довгостроковий контракт із каналом Starz і піднімає «Чорні вітрила»]. filmpro.ru (рос.). 23 січня 2014. Процитовано 3 лютого 2023.
  21. Кітаєва, Катерина (24 січня 2014). Акопову мало зрителей [Акопову мало глядачів]. rbc.ru (рос.). РосБизнесКонсалтинг. Архів оригіналу за 22 жовтня 2016. Процитовано 4 лютого 2023.
  22. «Амедиа» и ВВС начали сотрудничество [«Амедіа» та BBC розпочали співпрацю]. kino-teatr.ru (рос.). 4 березня 2014. Архів оригіналу за 7 березня 2014. Процитовано 7 лютого 2023.
  23. Антон, Кононов (3 вересня 2015). Лучшие сериалы АВС Studios теперь в Амедиатеке [Найкращі серіали АВС Studios тепер в Амедіатеці]. bloha.ru (рос.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2020. Процитовано 15 березня 2024.
  24. Amediateka объединила основную подписку с контентом ABC Studios [Amediateka об'єднала основну підписку з контентом ABC Studios]. cableman.ru (рос.). 1 жовтня 2018. Архів оригіналу за 5 жовтня 2018. Процитовано 15 березня 2024.
  25. Сабітов, Олег (28 березня 2017). Онлайн-кинотеатр «Амедиатека» в 2016 году рос быстрее рынка [Онлайн-кінотеатр «Амедіатека» у 2016 році зростав швидше за ринок]. secretmag.ru (рос.). Секрет фирмы. Процитовано 9 листопада 2022.
  26. Фролов, Андрей (28 березня 2017). Глава «Амедиатеки» рассказал о росте выручки онлайн-кинотеатра на 112% в 2016 году — Офтоп на vc.ru [Голова «Амедіатеки» розповів про зростання виручки онлайн-кінотеатру на 112% в 2016 році — Офтоп на vc.ru]. vc.ru (рос.). Комитет. Архів оригіналу за 11 травня 2022. Процитовано 9 листопада 2022.
  27. Выручка «Амедиатеки» в 2016 году составила 600 млн руб [Виторг «Амедіатеки» в 2016 році склав 600 млн руб.]. telesputnik.ru (рос.). Телеспутник. 28 березня 2017. Архів оригіналу за 30 березня 2017. Процитовано 7 листопада 2022.
  28. Kozlov, Vladimir (10 квітня 2017). ‘Twin Peaks’ Revival, ‘The Good Fight’ to Air in Russia [Відродження «Твін Пікс», «Хороша боротьба» вийдуть в російський ефір]. hollywoodreporter.com (амер.). The Hollywood Reporter, LLC. Архів оригіналу за 14 квітня 2022. Процитовано 3 лютого 2023.
  29. Kozlov, Vladimir (25 липня 2017). HBO, Russia’s Amedia Strike Exclusive Deal [HBO, російська ексклюзивна угода Amedia]. hollywoodreporter.com (амер.). The Hollywood Reporter, LLC. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 7 листопада 2022.
  30. Предложение для партнеров [Пропозиція для партнерів] (PDF). amediatv.ru (рос.). А сериал. 2017-11. Процитовано 3 лютого 2023.
  31. Amedia TV расширила сотрудничество с 20th Century Fox [Amedia TV розширила співпрацю з 20th Century Fox]. telesputnik.ru (рос.). 13 березня 2018. Архів оригіналу за 17 березня 2018. Процитовано 3 лютого 2023.
  32. Істоміна, Марія (9 серпня 2019). Обновление Amediateka привело к сбою в работе сервиса. rbc.ru (рос.). РосБизнесКонсалтинг. Архів оригіналу за 9 серпня 2019. Процитовано 4 лютого 2023.
  33. Amedia TV заключила новое лицензионное соглашение со Sky Vision [Amedia TV уклала нову ліцензійну угоду зі Sky Vision]. satworld.ru (рос.). Архів оригіналу за 28 березня 2019. Процитовано 3 лютого 2023.
  34. Amedia TV заключила новое лицензионное соглашение со Sky. satsis.ru (рос.). 4 лютого 2019. Архів оригіналу за 3 лютого 2023. Процитовано 3 лютого 2023.
  35. Kozlov, Vladimir (27 травня 2019). CBS Signs Exclusive Deal for Showtime, All Access Series With Russian Streamer Amedia TV [CBS підписує ексклюзивну угоду про повний доступ до серіалів Showtime та All Acecess з російським стримером Amedia TV]. hollywoodreporter.com (амер.). The Hollywood Reporter, LLC. Архів оригіналу за 3 січня 2022. Процитовано 3 лютого 2023.
  36. Чачелов, Артур (24 травня 2019). Amedia TV и CBS Studios International объявили о новом долгосрочном соглашении [Amedia TV та CBS Studios International оголосили про нову довгострокову угоду]. kinometro.ru (рос.). Метрополитэн Медиа. Архів оригіналу за 21 січня 2021. Процитовано 13 березня 2021.
  37. Kozlov, Vladimir (29 липня 2019). Russia’s Amedia TV Licenses Lionsgate Content in Exclusive Deal [Російське Amedia TV ліцензує контент Lionsgate за ексклюзивною угодою]. hollywoodreporter.com (амер.). The Hollywood Reporter, LLC. Архів оригіналу за 21 квітня 2022. Процитовано 3 лютого 2023.
  38. Зіміна, Поліна (24 липня 2020). Киносериальные каналы начнут показывать спорт [Кіносеріальні канали почнуть показувати спорт]. Кабельщик (рос.). Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 3 лютого 2023.
  39. Сделка дня: все фильмы и сериалы HBO Max в России будет показывать «Амедиатека» [Угода дня: усі фільми та серіали HBO Max у Росії показуватиме «Амедіатека»]. afisha.ru (рос.). Компания Афиша. 30 липня 2021. Архів оригіналу за 7 листопада 2022. Процитовано 7 листопада 2022.
  40. vc.ru (13 квітня 2022). «Кинопоиск» в 2021 году увеличил выручку до 7,16 миллиарда рублей — в 2,4 раза по сравнению с 2020-м — Кино и сериалы на DTF. DTF (рос.). Комитет. Архів оригіналу за 27 серпня 2022. Процитовано 7 листопада 2022.
  41. Зубов, Павел (21 квітня 2022). Основатель «Амедиатеки» заявил о полном импортозамещении в индустрии сериалов [Засновник «Амедіатеки» заявив про повне імпортозаміщення в індустрії серіалів]. kanobu.ru (рос.). Канобу. Архів оригіналу за 26 квітня 2022. Процитовано 1 лютого 2024.
  42. а б в Основатель «Амедиатеки» Александр Акопов покинул компанию [Засновник «Амедіатеки» Олександр Акопов покинув компанію]. rbc.ru (рос.). 28 квітня 2023. Архів оригіналу за 28 квітня 2023. Процитовано 1 лютого 2024.
  43. «Амедиатека» отцензурировала финальную серию «Белого лотоса» Персонажи больше не произносят слово «гей». А на голых ягодицах нарисовали простыню. meduza.io (рос.). Medusa Project SIA. 14 грудня 2022. Архів оригіналу за 15 грудня 2022. Процитовано 1 лютого 2024.
  44. Шмелева, Татьяна (2 серпня 2023). Кабмин утвердил перечень программ для обязательной предустановки в 2024 году [Кабмін затвердив перелік програм для обов'язкового попереднього встановлення у 2024 році]. rg.ru (рос.). Редакция «Российской газеты». Архів оригіналу за 2 серпня 2023. Процитовано 1 лютого 2024.
  45. Аргунов, Егор (19 січня 2024). В «Амедиатеке» вышел 4 сезон «Настоящего детектива» [В «Амедіатеці» вийшов 4 сезон «Справжнього детективу»]. journal.tinkoff.ru (рос.). Тинькофф Банк. Архів оригіналу за 19 січня 2024. Процитовано 1 лютого 2024.
  46. «Медіа Група Україна» пропонує легальний перегляд найпопулярніших світових серіалів з російської «Амедіатеки». detector.media (укр.). Детектор Медіа. 30 грудня 2017. Архів оригіналу за 11 липня 2021. Процитовано 4 лютого 2023.
  47. Від Netflix до «Такфлікс»: великий гід стримінговими сервісами. the-village.com.ua (укр.). 7 січня 2020. Архів оригіналу за 24 листопада 2020. Процитовано 1 лютого 2024.
  48. Данькова, Наталія (26 квітня 2021). Oll.tv придбав права на серіали HBO, FOX, ВВС, Sony тощо через російську Amediateka (ДОПОВНЕНО). detector.media (укр.). Детектор медіа. Архів оригіналу за 30 квітня 2021. Процитовано 7 листопада 2022.
  49. «Ексклюзив» закінчився. Контент Amediateka повернувся на платформу Megogo. biz.nv.ua (укр.). Видавничий дім «Медіа-ДК». 22 листопада 2021. Процитовано 20 лютого 2023.
  50. Ярослав, Друзюк (21 жовтня 2022). Серіали HBO, включно із «Грою престолів» і «Домом дракона», не будуть доступні в Україні з 2023 року. the-village.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 4 листопада 2022. Процитовано 20 лютого 2023.
  51. Друзюк, Ярослав (15 вересня 2023). «Гра престолів» й інші серіали HBO повертаються в Україну. Інтерв'ю про ексклюзив від Megogo. the-village.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 18 вересня 2023. Процитовано 1 лютого 2024.
  52. Рішення № 1288 (PDF). webportal.nrada.gov.ua (укр.). Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. 11 вересня 2023. Процитовано 1 лютого 2024.
  53. «Премия Рунета»-2014: Победители и реакция пользователей социальных сетей — Офтоп на vc.ru [«Премія Рунету»-2014: Переможці та реакція користувачів соціальних мереж - Офтоп на vc.ru]. vc.ru (рос.). Комитет. 26 листопада 2014. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 7 листопада 2022.
  54. Панфьорова, Катя (27 жовтня 2016). Онлайн-сервис Амедиатека получил первую статуэтку телевизионной премии «Золотой луч», а телеканал AMEDIA Premium –пятую по счету [Онлайн-сервіс Амедіатека отримав першу статуетку телевізійної премії «Золотий промінь», а телеканал AMEDIA Premium -п'яту за рахунком]. Работники TV (рос.). Архів оригіналу за 6 грудня 2020.
  55. Афанасьєва, Дарія (30 січня 2019). «Амедиатека» признана лучшим онлайн-сервисом [«Амедіатека» визнана найкращим онлайн-сервісом]. Работники TV (рос.). Архів оригіналу за 6 грудня 2020.
  56. Смирнова, Оксана (30 грудня 2021). Топ-менеджеры «Амедиатеки» — о том, как изменилось отношение к сериалам за 10 лет [Топ-менеджери «Амедіатеки» про те, як змінилося ставлення до серіалів за 10 років.]. buro247.ru (рос.). Процитовано 3 лютого 2023.
  57. Чачелов, Артур (9 жовтня 2019). Татьяна Калита назначена на должность генерального директора AMEDIA TV [Тетяна Калита призначена на посаду генерального директора AMEDIA TV]. Бюллетень кинопрокатчика (рос.). Метрополитэн Медиа. Архів оригіналу за 6 грудня 2020. Процитовано 13 березня 2021.
  58. Бризгалова, Катерина (28 березня 2017). Выручка онлайн-кинотеатра Amediateka растет быстрее рынка [Виручка онлайн-кінотеатру Amediateka зростає швидше за ринок]. Ведомости (рос.). Бизнес Ньюс Медиа. Архів оригіналу за 28 березня 2017. Процитовано 7 листопада 2022.
  59. Жукова, Крістіна; Каміндінов, Микита (24 лютого 2021). Тофанюк, Олена; Ганджур, Олена (ред.). 30 самых дорогих компаний Рунета. Рейтинг Forbes [30 найдорожчих компаній Рунету. Рейтинг Forbes]. Forbes.ru (рос.). АС Рус Медиа. Архів оригіналу за 24 лютого 2021. Процитовано 7 листопада 2022.

Посилання[ред. | ред. код]