Аруна короткохвоста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аруна короткохвоста
Короткохвоста аруна (Манаус, штат Амазонас, Бразилія)
Короткохвоста аруна (Манаус, штат Амазонас, Бразилія)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Тиранові (Tyrannidae)
Рід: Аруна (Myiornis)
Вид: Аруна короткохвоста
Myiornis ecaudatus
(D'Orbigny and Lafresnaye, 1837)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Todirostrum ecaudatum
Посилання
Вікісховище: Myiornis ecaudatus
Віківиди: Myiornis ecaudatus
ITIS: 561355
МСОП: 22699549
NCBI: 360216

Ару́на короткохвоста[2] (Myiornis ecaudatus) — вид горобцеподібних птахів родини тиранових (Tyrannidae). Мешкає в Південній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Короткохвості аруни є одними з найменших птахів світу і найменшими горобцеподібними птахами. Їх середня довжина становить 6,5 см, а середня вага 4,2 г. Хвіст дуже короткий, майже відсутній, дзьоб, натомість, відносно довгий. Голова сіра, від дзьоба до очей ідуть чорнуваті смуги, навколо очей яскраво виражені білі кільця. Спина яскраво-оливково-зелена. Крила і хвіст чорнуваті, смуги на крилах відсутні. Нижня частина тіла біла з жовтуватим відтінком, на грудях і боках світло-оливкові плями, махові пера знизу мають жовті края. Очі темно-карі, лапи тілесного кольору, дзьоб чорний, загострений. Виду не притаманний статевий диморфізм.

Типова вокалізація — серія з приблизно 15 високих нот "кре-ке-ке", що на середині прискорюється, а потім знову сповільнюється, схожа на стрекотіння цвіркуна або на кумкання жабки. Також короткохвості аруни можуть видавати і інші звуки — писки, цвірінькання і трелі.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

  • M. e. miserabilis (Chubb, C, 1919) — східні перегір'я Анд в Колумбії і Венесуелі, південна і східна Венесуела, Гвіана, північ Бразильської Амазонії, острів Тринідад;
  • M. e. ecaudatus (d'Orbigny & Lafresnaye, 1837) — схід Еквадору і Перу, захід Бразильської Амахонії, північ Болівії.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Короткохвості аруни мешкають в Колумбії, Еквадорі, Перу, Болівії, Бразилії, Венесуелі, Гаяні, Суринамі, Французькій Гвіані та на Тринідаді і Тобаго. Вони живуть у вологих рівнинних тропічних лісах, на узліссях і галявинах. Зустрічаються на висоті до 950 м над рівнем моря. Живляються комахами, яких шукають серед листя, в нижньому і середньому ярусах лісу. Сезон розмноження в Колумбії триває з лютого по травень, в Бразилії з червня по вересень, в Перу з серпня по жовтень. Гніздо мішечкоподібне з бічним входом, робиться з моху і рослинних волокон, розміщується на дереві, на висоті від 1 до 8 м над землею. В кладці 2 білих яйця, поцяткованих коричневими плямками.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Myiornis ecaudatus: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 30 червня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Tyrant flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 30 червня 2022.