Асоціація природоохоронних територій України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Всеукраїнська громадська організація «Асоціація природоохоронних територій України»
Дата заснування 19 листопада 2009
Тип Громадська організація
Голова Стеценко Микола Пилипович, заслужений природоохоронець України, заступник Голови Президії Всеукраїнської Ради Українського товариства охорони природи
Ключові особи

Члени правління Асоціації:
Найда Володимир Степанович;
Сагайдак Андрій Васильович, директор Міжрічинського регіонального ландшафтного парку;
Гамор Федір Дмитрович, доктор біологічних наук, професор, директор Карпатського біосферного заповідника; Чорний Микола Гаврилович, директор Канівського природного заповідника;

Федюк Надія Сергівна
Адреса вул. Анрі Барбюса, 5-Б, оф. 9, Київ, Україна
Офіційний сайт zapovidnyk.org/p/blog-page_6762.html

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація природоохоронних територій України» — всеукраїнська громадська організація, що створена для підтримки природоохоронних територій України, об’єднання їх в єдину систему, підвищення рівня управління природно-заповідним фондом України та екологічної освіти населення.

Асоціацію було створено за підтримки спільного проекту Програми розвитку ООН в Україні та Глобального Екологічного Фонду: «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні» [1].

19 листопада 2009 року Міністр юстиції України Микола Оніщук підписав наказ про реєстрацію Асоціації природоохоронних територій України [2][3].
Діяльність Асоціації поширюється на всю територію України.

Асоціація є єдиною національною організацією, яка безпосередньо спеціалізується на управлінні природоохоронними територіями [4].

Основні завдання діяльності асоціації[ред. | ред. код]

Всеукраїнська громадська організація, що створена для підтримки природоохоронних територій України], об’єднання їх в єдину систему, підвищення рівня управління природно-заповідним фондом та екологічної просвіти населення на основі використання інтелектуального потенціалу, матеріальних та фінансових засобів, сприяння реалізації Всеєвропейської стратегії збереження біологічного та ландшафтного різноманіття і Загальнодержавної програми формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки, затвердженої Законом України від 21 вересня 2000 року № 1989 [5]..

Асоціація відкрита для співпраці з державними органами, міжнародними організаціями, громадськими організаціями, приватними установами та громадянами у напрямках, що відповідають завданням її діяльності.

Основними завданнями Асоціації є:

  • збереження, відтворення та екологічно збалансоване використання природних ресурсів на територіях природно-заповідного фонду України та на територіях, що зарезервовані для заповідання;
  • сприяння розширенню площі території національної екологічної мережі та її поєднанню з екомережами сусідніх країн, що входять до Всеєвропейської екологічної мережі, всебічному розвитку міжнародної співпраці у цій сфері;
  • участь у виробленні національної екологічної політики держави, удосконалення нормативно-правової бази у сфері збереження, розширення, відтворення та охорони єдиної системи територій з природним станом ландшафту та інших унікальних територій;
  • участь у розробці планів управління територіями природно-заповідного фонду;
  • організація та цільове фінансування відповідних наукових досліджень та здійснення моніторингу природних систем;
  • проведення спільної видавничої та просвітницької діяльності;
  • сприяння розвитку національного та міжнародного співробітництва для підняття престижу та підвищення потенціалу природно-заповідних територій України.

Структура асоціації[ред. | ред. код]

До Асоціації увійшли представники багатьох природоохоронних територій з усієї України, як національного, так й місцевого значення. Створено 17 місцевих осередків Асоціації. Головою Асоціації було обрано Стеценка Миколу Пилиповича.

Колективні члени Асоціації[ред. | ред. код]

Участь у природоохоронних проєктах[ред. | ред. код]

Представники Асоціації природоохоронних територій України разом із представниками Програми розвитку ООН в Україні, Державної служби заповідної справи України, журналу Photographer, компанії «Самсунг Електронікс Україна», порталу Bigmir входили до складу журі відеоконкурсу «Заповідна Україна» (2011), що проводився Програмою розвитку ООН в Україні у партнерстві з Ґете-Інститутом в Україні.

Асоціація природоохоронних територій України разом із Українським товариством охорони природи та Шацьким національним природним парком 6-7 жовтня 2011 року на території Шацького національного природного парку у Волинській області провели Форум громадянського суспільства «Державно-громадське партнерство в екологічній сфері». У Форумі взяли участь представники громадських організацій регіонів України, Республіки Білорусь, представники Програми розвитку ООН та інших міжнародних організацій[6].

Програма розвитку ООН, після аналізу сильних і слабких сторін потенційних організацій, обрала як партнерів для реалізації проєкту «Збереження та стале використання торфовищ. Номер Проекту: 00073498» дві ОГС — Інститут розвитку територіальних громад та Асоціацію природоохоронних територій України з таких причин: 1) наявність висококваліфікованих кадрів та професійна репутація, 2) практичний досвід у сферах, необхідних для реалізації Проекту і 3) організації є добре відомими, мають власні офіси та велику мережу давніх партнерів у відповідних областях[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ПРООН/ГЕФ: Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні[недоступне посилання з червня 2019].
  2. Свідоцтво про реєстрацію об'єднання громадян № 3230 від 19 листопада 2009 року[недоступне посилання з червня 2019]
  3. Відповідно до статей 14, 15 Закону України «Про об’єднання громадян» на підставі рішення Установчих зборів засновників Всеукраїнської громадської організації «Асоціація природоохоронних територій України» від 26.09.2009 про створення Організації.
  4. Програма розвитку ООН. Україна. Збереження та стале використання торфовищ. Номер Проекту: 00073498. Строк Програми: 2012 – 2016 рр.
  5. Закон України «Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки.—Закон, Програма від 21.09.2000 № 1989-III. Архів оригіналу за 12 листопада 2015. Процитовано 2 грудня 2015.
  6. Форум громадянського суспільства України у Шацькому національному природному парку.— GEF—NGO Network Ukraine — Неурядова мережа Глобального екологічного фонду в Україні[недоступне посилання з червня 2019]
  7. Програма розвитку ООН. Україна. Збереження та стале використання торфовищ. Номер Проекту: 00073498. Строк Програми: 2012—2016 рр.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]