Атлантична бронзова доба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Основні центри Атлантичної бронзової доби

Атлантична бронзова доба — прийняте в археологів найменування комплексу археологічних культур в Португалії, іспанських історичних областях Андалусія і Галісія, а також в Армориці і на Британських островах, що належали до періоду близько 1300—700 рр. до н. е., тобто існували синхронно з культурою полів поховальних урн у Центральній Європі. Іноді, для більш суворої вказівки на хронологічні рамки, використовується термін «фінальна атлантична бронза» (фінальна атлантична бронзова доба).

У рамках європейської археології атлантичнна бронзова доба протиставляється альпійській бронзовій добі. Умовний кордон між цими двома культурними спільнотами проходив із північного сходу на південний захід Франції.

Характеристика[ред. | ред. код]

Атлантична бронзова доба характеризувалася економічним і культурним обміном між рядом доіндоєвропейських і прийшлих культур аж до наступу на цих територіях залізної доби. Їхні торгові контакти сягали до Данії та Середземного моря. Атлантична бронзова доба визначається рядом певних регіональних центрів виробництва металу, об'єднаних регулярними морськими обмінами деяких продуктів. Основні центри знаходилися в південній Англії та Ірландії, на північному заході Франції та північному заході Піренейського півострова.[1]

Етнічна ідентифікація[ред. | ред. код]

У 2008 р. професор Джон Кох (John Koch) ототожнив дані культури з кельтами[2]; його точку зору підтримав Баррі Канліфф[3]. До того часу була поширена точка зору (у якої все ще багато прихильників), що кельти з'явилися в Атлантичній Європі лише разом з гальштатською культурою.

Критики позиції Кока відзначають, що той відносить до кельтів навіть ті культури, які не вважалися кельтськими в античності, зокрема, турдетанів.

Мови[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Europe Before History by Kristian Kristiansen. Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 10 листопада 2010.
  2. Koch, John. Tartessian: Celtic from the Southwest at the Dawn of History in Acta Palaeohispanica X Palaeohispanica 9 (2009). — Palaeohispanica, 2009. — С. 339—351. Архівовано з джерела 24 березня 2010
  3. Архивированная копия (PDF) (англ.). Архів оригіналу (PDF) за 2 лютого 2011. Процитовано 10 листопада 2010.Архивированная копия (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 2 лютого 2011. Процитовано 10 листопада 2010. {{cite web}}: Недійсний |deadlink=unfit (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]