Аукштайти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Аукштайти (лит. aukštaičiai, біл. аўкштайты) ― локальна назва населення східної та центральної частини Литовської республіки. Цей термін зазвичай відносили до назви південно-східної частини литовців, але іноді аукштайтів зараховували до литвинів[1][2]. Серед аукштайтів виділяють локальну групу дзуків, які характеризуються особливостями мови (дзекання) та етнографічним походженням[1].

Етимологія терміну[ред. | ред. код]

Назва походить від лит. aukštas, aukštis[1] «високий, верхній» на відміну від назви жемайтів (<žemas «низький, низинний»), що традиційно пов'язується з розселенням за течією річки Німан[3]. Однак Зіґмас Зінкявічус вважає, що дане протиставлення доречніше пов'язувати з тим, що жемайти жили в низинах, а аукштайти були мешканцями височин[4].

Перша згадка[ред. | ред. код]

У письмових джерелах цей термін вперше згадується в Хроніці Дусбурга при описі подій 1294 р.[5].

Еволюція[ред. | ред. код]

Аукштайтами називали населення східних і центральних районів території сучасної Литви[1]. Під назвою «аукштайти» зазвичай мали на увазі етнографічну групу литовців, іноді зараховували їх до литвинів[2][6].

Антропологічний тип західних аукштайтів характеризується вираженою доліхокронією, вузьким, середньо-високим, сильно-профільованим в горизонтальному напрямку обличчям, низькими орбітами і виступаючим носом. Аукштайти відрізняються від синхронних їм жемайтів вираженою доліхокранією, більш вузьким (на 6 мм) обличчям і низькими очними орбітами. Невеликі розміри вилицевого діаметра, що не дозволяють зближувати антропологічний тип аукштайтів з типом жемайтів і балтійськими племенами в цілому, що свідчить про різне їхнє походження[7].

У розмові сучасних аукштайтів прослуховується так звана аукштайтська говірка (лит. aukštaičių tarmė), верхньо-литовський діалект. Це стосується одної з двох головних говірок литовської мови — нарівні з жемайтським. Цією говіркою говорять у Ауштайтіі, Дзукії та Сувалкії[8][9].

У XX столітті у складі аукштайтів виділяють локальну групу дзуків, яка характеризується особливостями мови (дзекання) і етно-генетичним походженням[10][11]. Дзукійський діалект (південно-аукштайтський діалект — лит. pietų aukštaičiai) є діалект аукштайтської говірки[12].

Тісні міжетнічні контакти між аукштайтами та білорусами зумовили близькість і схожість їх матеріальної і духовної культури.

Займалися землеробством, скотарством. В епоху середньовіччя аукштайти склали ядро ​​стародавньої литовської народності[1]. Надалі з жемайтами (жмудинами) та іншими балтськими групами Литви консолідувалися в єдиний литовський етнос.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Чаквін, 1989, с. 41.
  2. а б Киркор, 1858.
  3. Звяруга, 1993, с. 231.
  4. Aukštaičių, 2006.
  5. «Chronicon terrae Prussiae von Peter von Dusburg» // «Scriptores rerum Prussicarum». — T. I. — Leipzig, 1861 (мирний договір Гедиміна з Ливонським орденом) (нім.)(лат.)
  6. Kazakevièius V. Aukðtaièiø kapinynas þemaièiø etnokultûrinëje periferijoje // Lietuvos archeologija. — Vilnius, 1999. — С. 57-67. (лит.)
  7. Денисова, 1975, с. 180.
  8. Аукштайтское наречие. Исследования стран Балтии. Терминологический словарь. Архів оригіналу за 6 лютого 2018. Процитовано 10 жовтня 2014. (рос.)
  9. Otrebski J. Gramatyka jazyka litewiego. — Warszawa, 1958. — Т. 1. — С. 6. (пол.)
  10. ДАБМ, 1963.
  11. Janina Jašinskienė. Tradicijos. Iliustruota Lietuvos enciklopedija. — Kaunas : Šviesa, 2005. — С. 55. — ISBN 5-430-04158-0. (лит.)
  12. Дзукийский диалект. Исследования стран Балтии. Терминологический словарь. Архів оригіналу за 6 лютого 2018. Процитовано 10 жовтня 2014. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]