Аїстов Прокіп Степанович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аїстов Прокіп Степанович
Народився 1882
Сатка, Златоустівський повітd, Уфимська губернія, Російська імперія або Уфимська губернія, Російська імперія
Помер 1917
Київ
Країна  Російська імперія
Діяльність революціонер

А́їстов Прокі́п Степа́нович (1882, Сатка — 1917, Київ) — робітник київського заводу «Арсенал», учасник Жовтневого збройного повстання 1917 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у м. Сатка (нині — Челябінська область, Російська Федерація) у сім'ї робітника-слюсаря. З 1903 року працював фрезерувальником у Києві на заводі «Арсенал», брав участь у революційній боротьбі, членом більшовицької партії не був. Загинув під час перестрілки з юнкерами поблизу заводу «Арсенал» у жовтні 1917 року. Був похований у Передмостовій слобідці, а у 1930-х роках — перепохований у Маріїнському парку у братській могилі арсенальців.

Ушанування пам'яті[ред. | ред. код]

На честь Прокопа Аїстова в 1938—2015 роках була названа вулиця на Печерську в Києві (нині — Іпсилантіївський провулок).

2015 року після прийняття Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» прізвище Аїстова Українським інститутом національної пам'яті було включено до списку осіб, чия діяльність підпадає під дію законів про декомунізацію[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Підстава: «Учасник Січневого заколоту проти УНР 1918 р.», незважаючи на те, що Аїстов не міг брати участь у Січневому повстанні, тому що загинув ще в жовтні 1917 року.

Джерела[ред. | ред. код]