Джоанна Басфорд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Басфорд Джоанна)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джоанна Басфорд
англ. Johanna Basford
Народження 1983(1983)
Шотландія, Велика Британія
Країна Велика Британія Велика Британія
Навчання Університет Данді, Ellon Academyd і Duncan of Jordanstone College of Art and Designd
Діяльність письменниця, ілюстраторка, текстильна дизайнерка, візуальна мисткиня, графікеса
Напрямок художник, книжковий ілюстратор
Нагороди
офіцер Ордену Британської імперії
Сайт johannabasford.com

Джоанна Басфорд (англ. Johanna Basford, 1983, Шотландія) — шотландська художниця, ілюстраторка, відома у світі як авторка серії розмальовок.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в 1983 році в Шотландії, в графстві Абердин. З дитинства любила малювати. Навчалася у коледжі мистецтв і дизайну Дункана Джорданстоунського (м. Данді, Шотландія) за спеціальністю «Шовкографія». Кілька років стажувалася в Англії та Шотландії. Згодом створила власну студію.

До художниці звертаються багато відомих компаній, серед яких — «BBC», «Hallmark», «Johnson & Johnson» та інші. Роботи Басфорд можна знайти у книжках-розмальовках, на ярликах та продукції відомих торгових марок (Starbucks, Sony, Nike) і навіть як малюнки для татуювання. Свої ілюстрації, переважно чорно-білі, Джоанна створює вручну олівцями та ручками.

З 4 травня до 7 липня 2013 року в центрі сучасного мистецтва в Данді (Dundee Contemporary Arts) відбулася перша виставка Басфорд, що мала назву «Wonderlands». Це була одна з найуспішніших виставок Dundee Contemporary Arts, аудиторія якої становила 8488 відвідувачів[1].

Живе в Шотландії, одружена, має доньку.

Творчість[ред. | ред. код]

У 2013 році Джоанна Басфорд випустила розмальовку «Чарівний сад», спричинивши справжній переворот у видавничій діяльності. У світі продано понад 16 млн примірників «Чарівного саду» та «Зачарованого лісу»[2].

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • 2013 — «Чарівний сад» (Secret Garden);
  • 2015 — «Зачарований ліс» (Enchanted Forest);
  • 2015 — «Загублений океан» (Lost Ocean);
  • 2016 — «Магія джунглів» (Magical Jungle);
  • 2016 — «Різдво Джоанни» (Johanna's Christmas).

Супровідна продукція:

  • «Листівки чарівного саду» (2014) — 20 відривних листівок-розмальовок.

Українські переклади[ред. | ред. код]

Виданням розмальовок Джоанни Басфорд «Видавництво Старого Лева» започаткувало новий для українського видавничого ринку формат — розмальовку-антистрес для дорослих. У 2015 році «Чарівний сад» залишався лідером продажів серед українських видань (за даними мережі Книгарня «Є»)[3]. До кінця 2015 року загальний тираж українського видання розмальовки «Чарівний сад» перевищив 100 000 примірників[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dundee Contemporary Arts (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 19 вересня 2015.
  2. 2 More Coloring Books by Johanna Basford Coming This Year - The New York Times. 6 лютого 2016. Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 30 квітня 2016.
  3. Раскраска-антистресс для взрослых «Чарівний сад» остается лидером среди украинских изданий. fakty.ua. Архів оригіналу за 6 травня 2016. Процитовано 30 квітня 2016.
  4. Ірраціональний менеджмент: як «Видавництво Старого Лева» стало успішним | Видавництво Старого Лева. starylev.com.ua. Архів оригіналу за 27 травня 2016. Процитовано 30 квітня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]