Бемстер (сир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cир Бемстер крупним планом

Сир Бемстер — твердий голландський сир із коров'ячого молока. Виробництво Бемстеру аналогічне виробництву інших твердих сирів, таких як Гауда. Специфічний смак Бемстер пов'язаний з інгредієнтами (молоко з трави, вирощеної на морській глині в польдері на глибині 4 метри нижче рівня моря), тому що частина виробничого процесу (перемішування сиру) виконується вручну, і що сири дозрівають у змінних умовах.

Історія[ред. | ред. код]

Після завершення будівництва Бемстер-польдеру в 1612 році дало початок землеробству. Нова земля на чотири метри нижче рівня моря була родючою та придатною для сільського господарства та молочного скотарства. До 1901 року більшість молочарів здавали молоко та домашній сир місцевим купцям. Залежність від цих купців не завжди тішила їх.

У 1901 році кілька молочних фермерів у кількох селах вирішили заснувати кооперативи. Різні кооперативи будували невеликі сироварні. Одним із таких став кооператив Вільгельміна, відкритий у 1907 році. У 1930 році вони об'єдналися з іншою фабрикою в польдері, De Unie, утворивши спільне кооперативне сироварне підприємство під назвою De Tijd («Час»).

У 1947 році два інших кооперативи (Concordia з Аудендайку та Ons Belang з Мідделі) об'єдналися, щоб сформувати De Combinatie («Комбінація»). У 1950 році була додана сироварня Neerlandia в Стомпеторені. Нарешті, у 1991 році De Combinatie об'єдналася з іншим кооперативом De Vechtstreek, утворивши CONO Cheesemakers.[1]

У сімдесяті роки на голландському сирному ринку зростала конкуренція. Це призвело до появи Beemster kaas (сиру Бемстер). Його ручна природа є результатом ручного перемішування сирної маси, а також дозрівання при різних температурах і вологості.

CONO налічує близько 475 фермерів і є одним із найменших таких кооперативів у країні;[2] він виробляє близько 30 000 тонн Бемстеру щороку. У 2001 році королева Нідерландів присвоїла титул «За призначенням до двору Нідерландів».[3] Beemsterkaas є однією з головних визначних пам'яток району.[4]

Сьогодні CONO виробляє широкий асортимент сирів на основі сиру Бемстер. Вони також є ексклюзивним постачальником молока для Ben & Jerry's у Європі.[5]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Beemster kaas. www.historisch-genootschap-beemster.nl. Архів оригіналу за 12 вересня 2018. Процитовано 17 листопада 2023.
  2. Hierdoor kan Cono de melkprijs op niveau houden - Zes vragen aan Wim Betten (Dutch) . Boerenbusiness. 23 February 2016. Процитовано 6 May 2016.
  3. CONO Kaasmakers. CONO Kaasmakers. Архів оригіналу за 25 листопада 2015. Процитовано 24 листопада 2015.
  4. Middenbeemster: Frisse blik op Beemster (Dutch) . Dichtbij.nl. 5 April 2016. Процитовано 6 May 2016.
  5. The Beemster Cheese Family. 27 February 2009.