Блек Джек (манґа)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Блек Джек
Обкладинка першого тому манґи
ブラック・ジャック
Burakku Jakku
Блек Джек
Жанрмедичний трилер[1]
Аудиторіяшьонен
Манґа
АвторТедзука Осаму
ВидавецьAkita Shoten
Аудиторіяшьонен
ІмпринтShōnen Champion Comics
ЖурналWeekly Shonen Champion
Період випуску19 листопада 1973 — 14 жовтня 1983
Кількість томів25
Манґа
Black Jack: the Dark Surgeon
АвторТедзука Осаму, Кендзі Ямамото
ВидавецьAkita Shoten
Аудиторіясейнен
ЖурналWeekly Shonen Champion
Період випуску9 травня 2005 — 9 лютого 2006
Кількість томів3
OVA
Black Jack Carte
РежисерДедзакі Осаму
СтудіяTezuka Productions
Період показу21 грудня 1993 — 25 липня 2000
Кількість серій13
Аніме-фільм
Black Jack The Movie
РежисерДедзакі Осаму
СтудіяTezuka Productions
Дата виходу30 листопада 1996
Тривалість93 хв.
Аніме-фільм
Black Jack: Heian Sento
РежисерМасайосі Нісіта
СтудіяTezuka Productions
Дата виходу3 листопада 2000
Тривалість10 хв.
OVA
Black Jack: Sora kara Kita Kodomo
РежисерСіндзі Сея
СтудіяTezuka Productions
Дата виходу22 березня 2000
Кількість серій1
ONA
Black Jack: Internet-han
СценаристСукадзі
Дата виходу1 серпня 2001
Кількість серій12
Телевізійний аніме-серіал
Black Jack Special: Inochi o Meguru 4tsu no Kiseki
РежисерТедзука Макото
МережаNippon TV
Дата виходу22 грудня 2003
Кількість серій4
Телевізійний аніме-серіал
Black Jack
РежисерСатосі Кувахара
СтудіяTezuka Productions
МережаNippon TV
Період показу11 жовтня 2004 — 6 березня 2006
Кількість серій61
Аніме-фільм
Black Jack: Two Doctors of Darkness
РежисерТедзука Макото
СтудіяTezuka Productions
Дата виходу17 грудня 2005
Тривалість100 хв.
Телевізійний аніме-серіал
Black Jack 21
РежисерСатосі Кувахара
СтудіяTezuka Productions
МережаNippon TV
Період показу10 квітня 2006 — 4 вересня 2006
Кількість серій17
OVA
Black Jack Final
РежисерДедзакі Осаму
СтудіяTezuka Productions
Дата виходу16 грудня 2011
Кількість серій2

Блек Джек (яп. ブラック・ジャック, трансліт. Burakku Jakku, англ. Black Jack) — японська серія манги, написана та проілюстрована Осаму Тезука в 1970-х роках, що розповідає про медичні пригоди головного героя, лікаря Блек Джека. Cкладається з сотень коротких, самодостатніх історій, які зазвичай складають близько 20 сторінок. За мангою також було знято аніме, два телевізійні серіали (режисери Сатоші Кувахара та син Тезуки Макото Тезука) і два фільми.

У 1977 році вона отримала першу нагороду Коданша Манга в категорії сьонен.[2] Відтоді вона стала другою найбільш продаваною мангою Тедзуки після Astro Boy з понад 50 мільйонами проданих копій лише в Японії. [3] [4] Аніме-адаптація Осаму Дезакі «Чорний Джек: Фільм» отримала нагороду «Найкращий анімаційний фільм» на церемонії вручення кінопремій Mainichi Film Awards 1996 року. 

Сюжет[ред. | ред. код]

Більшість історій розповідають про те, як Блек Джек робить якісь добрі справи, за які він рідко отримує визнання - часто безкоштовно лікує бідних і знедолених або викладає зарозумілим урок смирення. Іноді вони закінчуються тим, що добра, гуманна людина переносить труднощі, часто неминучу смерть, щоб врятувати інших.

Медіа[ред. | ред. код]

Манга[ред. | ред. код]

Серія манґи була вперше опублікована в журналі манги сьонен Акіта Шотен Weekly Shōnen Champion з 1973 по 1983 рік. Кожен з 25 опублікованих томів tankōbon був поділений на 12-15 розділів; кожен розділ має близько 20-ти сторінок. Перший випуск мав назву «Мені потрібен лікар!», а останній — «Питання пріоритету». Більшість томів манги ніколи не були безпосередньо адаптовані до аніме-форми, доки в 2003 році не вийшов спеціальний серіал Black Jack, що поклало початок аніме-серіалу Black Jack у 2004 році та Black Jack 21 у 2006 році.

Vertical Inc. випустила перекладені томи серії у Сполучених Штатах, починаючи з 1-го тому у вересні 2008 року і закінчуючи 17-м томом у листопаді 2011 року. Ці збірки включають близько десятка оповідань в оригінальному розгорнутому форматі, причому оповідання публікуються в тому ж порядку, що й японські збірки "Блек Джек". Вертикаль також випустила лімітовані видання перших трьох томів, які включають бонусні оповідання, що не друкувалися в жодному іншому виданні. [5]

Два перекладені томи раніше були опубліковані видавництвом Viz Communications, але ці видання вже не виходять друком.

Існує також серія під назвою Black Jack ALIVE, яка була опублікована в 2005 році, ця серія була створена численними художниками, які додавали історії до оригінальної серії. Глава з цієї серії була опублікована в останньому томі "Magetsukan Kitan". У 2013 році він святкує своє 40-річчя з моменту своєї першої появи, а також 60-річчя Принцеси Лицаря та 50-річчя Astro Boy.

Манга Shūhō Satō під назвою Say Hello to Black Jack не має жодного відношення до серії Black Jack, а також її продовження Shin Black Jack ni Yoroshiku .

Рімейк 2005 року отримав назву Black Jack – Kuroi Ishi .

Інша манга під назвою Black Jack NEO була опублікована іншим автором. Можливо, це буде черговий ремейк. Інформації відомо небагато.

Young Black Jack — ще одна манга, написана Йошіакі Табата та проілюстрована Юґо Окумабі, з персонажами Тедзуки, яка почалася в 2011 році в журналі сейнен -манги Young Champion і закінчилася в 2019 році. Історія розповідає про Блека Джека як студента-медика в 1960-х роках.

У листопаді 2023 року в рамках проекту "TEZUKA2023" та з нагоди 50-річчя Black Jack вийшла нова 32-сторінкова манґа спільного виробництва Tezuka Productions та AI у щотижневому журналі "Shonen Champion" видавництва Akita Shoten[6]. Команда проекту вибрала найбільш підходящий сюжет і персонажів з безлічі варіантів, які були згенеровані штучним інтелектом на основі творів Тезуки. Зрештою, була опублікована абсолютно нова історія манги Black Jack, створена спільно ШІ та людьми[7].

Аніме[ред. | ред. код]

Вперше Блек Джек з'явився на телебаченні в римейку "Тецуван Атом" 1980 року. Епізод 27 "Хлопчика-астронавта" об'єднав три окремі твори Тезуки: Астро, Уран, доктор Роґет (Блек Джек) і Пенні (Піноко) подорожують у часі до Молавії 15-го століття (Срібної країни). У цій сюжетній лінії Блек Джек проводить операцію з порятунку життя критично пораненої принцеси Сапфір (з фільму "Стрічка без Кіші"), а Астро і Уран відбиваються від Гора, злого мага, який прагне узурпувати трон. Характерно, що Роже/Блек Джек відмовляється оперувати, поки йому не запропонують ключ від скарбниці, але згодом бере лише одну пам'ятну монету від вдячного двору (яка виявляється вартістю $200 000 000, коли він повертається в час Астро).


Блек Джек також з'явився в епізодичній ролі у фільмі "Фенікс 2772" як наглядач міжзоряної в'язниці, а також є одним з головних героїв телевізійного фільму "Мільйонна подорож: Книга Бандара", де він грає роль космічного пірата, чимось схожого за концепцією на "Капітана Гарлока" Лейдзі Мацумото.[8]

Original video animation[ред. | ред. код]

У 1992 році протеже Тезуки Осаму Дезакі зняв театральний фільм і десять серіалів OVA, які вийшли на екрани між 1993 і 2000 роками. Шість OVA, разом із фільмом, спочатку були доступні у Північній Америці лише у вигляді дубляжу на VHS, але згодом десять OVA були випущені на двомовному DVD-диску Region 1. Журнал Wizard обрав цей серіал як "Аніме місяця" у серпні 1997 року, назвавши його "одним із найпохмуріших і найжорстокіших відеосеріалів останніх років"[9]. Наступні дві OVA були випущені у 2011 році і отримали назву Black Jack Final. У Black Jack Final Осаму Дезакі посмертно був названий почесним режисером[a].

Телесеріали[ред. | ред. код]

У 2003 році в ефір вийшов чотирисерійний рекламний телесеріал під назвою Black Jack Special: The 4 Miracles of Life .

З 11 жовтня 2004 року по 6 березня 2006 року в ефір вийшов оригінальний телевізійний серіал "Блек Джек", що складався з 61 епізоду. Серіал є адаптацією оригінальної манги Тезуки. Наразі серіал можна безкоштовно переглянути на Viki та Crunchyroll. Anime Sols успішно профінансував краудфандинг перших 26 епізодів серіалу для випуску на DVD, починаючи з Епізоду 0[10]. Right Stuf та Crunchyroll наразі продають додаткові копії першого бокс-сету на своїх веб-сайтах.


З 10 квітня 2006 року по 4 вересня того ж року на екрани вийшов серіал-продовження з сімнадцяти епізодів під назвою "Блек Джек 21" ("Блек Джек у 21 столітті"). Адаптований на основі окремих глав манги, "Блек Джек 21" має абсолютно нову всеохоплюючу сюжетну лінію за участю батька Джека і могутньої таємничої організації, яка намагається вбити Джека. Хоча серіал "Чорний Джек 21" ніколи не був ліцензований у США, в інтернеті можна знайти кілька версій із субтитрами.

Попередні два аніме, Black Jack і Black Jack 21, дещо відрізняються від манги, змінюючи місце дії на початок 2000-х років, дозволяючи використовувати плоскі РК-дисплеї та інші елементи, яких не було в манзі 1973-83 років. Епізоди засновані на розділах манги "Блек Джек", частково або повністю, іноді об'єднуючи дві історії в одному епізоді, а також дещо змінені, щоб полегшити серйозні проблеми та підтекст історій. Фонові та допоміжні персонажі, такі як собака Ларґо, Вато, Шараку та Хіґе, були додані та використані для комічного полегшення або для підтримки Піноко, коли лікар був відсутній.

1 жовтня 2015 року розпочався показ дванадцятисерійного аніме "Молодий Блек Джек" про пригоди студента-медика Блек Джека. Він заснований на однойменній манзі-спін-офф, написаній Йошіакі Табатою та проілюстрованій Юґо Кумою. Хоча нове аніме точніше відповідає хронології оригінальної манґи 1973-83 років Осаму Тезуки, воно дещо відрізняється від аніме 2004 року.

Якщо дія "Young Black Jack" відбувається наприкінці 1960-х років на тлі активізму проти війни у В’єтнамі, то дія аніме 2004 року - на початку 2000-х, що становить майже 40-річну різницю в часі, хоча Блек Джек, здається, постарів менш ніж на 10 років.

Original net animation[ред. | ред. код]

Оригінальна адаптація мережевої анімації (ONA), що складається з 12 епізодів, також відома як Black Jack Internet або Black Jack Flash, була випущена в 2001-2002 роках і доступна лише за передплатою для завантаження в Інтернеті. Серіал було створено з використанням Flash-анімації, яка мала унікальну "систему Zapping" та "систему Action". "Zapping system" дозволяла глядачеві змінювати точку зору камери, а "Action system" використовувалася здебільшого для комічного ефекту.[11]

Фільми[ред. | ред. код]

У 1996 році було знято два фільми серії: перший "Блек Джек: Фільм", повнометражний фільм, і другий "Блек Джек: Переказ капіталу в Хейан", спеціальний 10-хвилинний короткометражний фільм.

У грудні 2005 року вийшов третій фільм під назвою "Чорний Джек: Два доктори темряви". Фільм описує спроби Блек Джека запобігти групі, відомій під назвою "Привид Ікара", розпочати широкомасштабну біологічну війну, яка може знищити людство, працюючи разом із сумнозвісним доктором Кіріко.

Короткий метр[ред. | ред. код]

7-хвилинний короткометражний фільм під назвою Dr. Pinoko no Mori no Bōken був показаний перед Black Jack: The Two Doctors of Darkness .

Live-action[ред. | ред. код]

  • Першою екранізацією історії про Блек Джека став фільм 1977 року Hitomi no naka no houmonsha (瞳の中の訪問者 - "Гість в оці", також відомий як "Відвідувач ока"), знятий режисером Хаусу Нобухіко Фбаяші з Джо Шісідо в головній ролі Блек Джека. Хоча весь фільм знято в прямому ефірі, початкові титри анімаційні у фірмовому стилі Тезуки.
  • У 1981 році стартував телевізійний драматичний серіал "Каяма Юдзо но Блекджек", в якому, як випливає з назви, головну роль Блекджека виконує актор Юдзо Каяма. У цій версії історія походження Блекджека змінена, і він отримав таємне ім'я Міро Бан до, бізнесмена і власника художньої галереї. Серіал транслювався на телеканалі TV Asahi з 8 січня по 9 квітня 1981 року і тривав 13 епізодів.[12]
  • У 1996 році Bandai Visual випустила три direct-to-video фільми про Блек Джека, з Дайсуке Рю в ролі Блек Джека та Хонамі Тадзіма в ролі Піноко. [13]
  • У 2000–2001 роках на телеканалі TBS ( Tokyo Broadcasting System ) вийшла серія з трьох створених для ТБ фільмів . Їх зняв Юкіхіко Цуцумі, а Масахіро Мотокі зіграв у ролі Блекджека. [14]
  • Молодий Блек Джек (ヤング ブラック・ジャック) — це переосмислення історії походження Блек Джека з Масакі Окадою в ролі молодого Куро Хазама, перш ніж він став відомий як Блек Джек. Почав транслюватися 23 квітня 2011 року [15] .
  • Китайська кінокомпанія Beijing Enlight Media розробляє онлайн-серіал онлайн-екшн-адаптації Black Jack із 13 запланованими фільмами, а також кінотеатром. [16]

Поява в інших медіа[ред. | ред. код]

Аніме-версію персонажа можна було побачити в рекламі, де він об'єднався з доктором Хаусом з серіалу "Доктор Хаус" для просування останнього в Японії[17]. Блек Джек також з'являється як ігровий персонаж у грі-головоломці Crystal Crisis 2019 року. Animoca Brands додала Блек Джека, а також Піноко та доктора Кіріко як ігрових персонажів до своєї гри Crazy Defense Heroes у 2020 році[18].

Музей[ред. | ред. код]

З 3 березня по 27 червня 2016 року Музей манґи Осаму Тезуки, розташований у місті Такаразука, префектура Хьоґо, Японія, спонсорував художню виставку "Героїні коміксів Осаму Тезуки", присвячену "Героїням коміксів Осаму Тезуки". На виставці були представлені головні героїні коміксів Тезуки, такі як Сапфіра з "Принцеси-лицаря" та Піноко з "Блек Джека"[19].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hodgkins, Crystalyn (2 серпня 2012). Deadline: Independent Studio eOne to Produce Live-Action Black Jack TV Series. Anime News Network. Процитовано 26 червня 2018.
  2. Joel Hahn. Kodansha Manga Awards. Comic Book Awards Almanac. Архів оригіналу за 16 серпня 2007. Процитовано 21 серпня 2007.
  3. Zahed, Ramin (2 серпня 2012). eOne to Develop Tezuka's 'Black Jack' as TV Show. Animation Magazine. Архів оригіналу за 9 березня 2023. Процитовано 8 березня 2023.
  4. Patten, Dominic (2 серпня 2012). eOne Picks Up Manga 'Black Jack' For TV Series. Deadline. Архів оригіналу за 13 вересня 2014. Процитовано 8 березня 2023.
  5. BLACK JACK by Osamu Tezuka. Vertical Inc. official page. Vertical Inc. Процитовано 22 листопада 2023.
  6. Black Jack Gets AI Manga. animenewsnetwork.com. 12 червня 2023. Процитовано 22 листопада 2023.
  7. AI-generated episode of legendary Black Jack manga series unveiled. NHK. 20 листопада 2023. Процитовано 22 листопада 2023.
  8. One Million-Year Trip: Bandar Book on the Internet Movie Database
  9. Anime Pick of the Month. Wizard. № 72. August 1997. с. 130.
  10. Anime Sols Video Listing [Архівовано 10 серпня 2013 у Wayback Machine.]
  11. Tezuka in English: Black Jack (Anime – 2001 ONA Series). Архів оригіналу за 6 листопада 2012.
  12. "Kayama Yuzo no Blackjack" DVD-Set on sale on Yesasia.com
  13. Covers of the three direct-to-VHS Black Jack films starring Daisuke Ryu (Japanese). Архів оригіналу за 17 березня 2017. Процитовано 25 лютого 2013.
  14. Black Jack DVD set starring Masahiro Motoki [Архівовано 24 квітня 2014 у Wayback Machine.]
  15. "Okada Masaki to star in Young Black Jack special drama" on Tokyoite.com
  16. Kobayashi, Akira (5 вересня 2016). Movie version of Osamu Tezuka's 'Black Jack' coming to China. Nikkei Asian Review. Процитовано 10 вересня 2016.
  17. Hugh Laurie's House, Tezuka's Black Jack Co-Star in Ad (Updated) – Interest – Anime News Network
  18. Osamu Tezuka's Black Jack manga characters join Crazy Defense Heroes mobile game.
  19. "Heroines of Osamu Tezuka" Art Exhibit Debuts in March of 2016.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]


Помилка цитування: Теги <ref> існують для групи під назвою «lower-alpha», але не знайдено відповідного тегу <references group="lower-alpha"/>