Болеслав Ольшевський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Болеслав Ольшевський
Народився 27 березня 1889(1889-03-27)
Рипін, Рипінський повіт, Куявсько-Поморське воєводство, Республіка Польща
Помер 25 липня 1952(1952-07-25) (63 роки)
Леба, Лемборський повіт, Поморське воєводство, Республіка Польща
Поховання Повонзківський цвинтар
Країна  Республіка Польща
Діяльність фармацевт
Нагороди
офіцерський хрест ордена Відродження Польщі Лицарський Хрест ордена Відродження Польщі
Могила Болеслава Ольшевського на Повонзківському цвинтарі

Болеслав Броніслав Ольшевський (пол. Bolesław Bronisław Olszewski; нар. 27 березня 1889, Рипін — пом. 25 липня 1957, Леба) — польський фармацевт, професор фармацевтичного факультету Варшавського університету.

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчивши школу в Плоцьку проходив практику в аптеці у Влоцлавеку, потім вивчав право та фармації в Дорпату, які закінчив 1914 року. Відразу після цього, до 1915 року, він прослухав курс біології та хімії Блюменталя в Москві, завдяки чому отримав право виконувати фізіологічні аналізи. У 1915-1919 рр. проходив фармацевтичну практику в Казані провізором, завідувачем аптеки та аптечного складу і, зрештою, адміністратором аптеки. З 1919 р. по 1920 р. у Орші він був керівником лабораторії та брав участь у розробці навчальної програми для фармацевтів післяреволюційної Росії.

У 1920 році він приїхав до Варшави, де став старшим асистентом кафедри фармацевтичної та токсикологічної хімії. 1924 року він здобув там ступінь магістра, а наступного року обіймати посаду доцента. В наступних роках займався дидактичною та науковою роботою, а 1931 року увінчався докторською дисертацією під назвою «Дослідження розрізнення рослинних олій за розчинністю в сумішах ацетону та метилового спирту». До 1934 року перебував у Франції та Бельгії зі стипендією Фонду національної культури. 1934 року він здобув ступінь габілітації в галузі токсикологічної та судової хімії. З 1937 року очолював кафедру прикладної фармації Варшавського університету, а під час війни він читав лекції з фармації в підпільних класах цього університету.

Після війни брав активну участь у відбудові рідного факультету; став доцентом університету, а в 1946 р. його було призначено деканом університету, а пізніше й деканом Медичної академії у Варшаві (нині Варшавський медичний університет). Його ім'ям названо одне з приміщень в корпусі ВМУ за адресою вул. Банаха.

Був одружений із Вандою Залеською; мали сина Станіслава, який загинув 1944 року, під час Варшавського повстання.

Нагороджений Офіцерським та Лицарським хрестами Ордену Відродження Польщі. Похований на Повонзківському цвинтарі, квартал 338-V-4[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. „Cmentarz Stare Powązki: STANISŁAW GLIŃSKI”[недоступне посилання]. Warszawskie Zabytkowe Pomniki Nagrobne [online] [dostęp 2019-11-19]

Бібліографія[ред. | ред. код]