Притиченко Борис Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Борис Притиченко)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Притиченко Борис Васильович
Діяльність фізик-ядерник
Alma mater Університет штату Нью-Йорк в Стоуні-Брук
Університет штату Мічиган
ХНУ імені В. Н. Каразіна
Фізико-технічний факультет Харківського національного університету
Галузь ядерна фізика
Заклад ХНУ імені В. Н. Каразіна

Борис Васильович Притиченко (рос. Борис Васильевич Притыченко, англ. Boris Pritychenko) — американський фізик-ядерник, випускник Харківського університету. Він збирає експериментальні дані, працює над базами даних з ядерної фізики і є головним редактором журналу Atomic Data and Nuclear Data Tables.

Життя[ред. | ред. код]

Борис Притиченко народився в маленькому селі Забрама Брянської області в Росії, в 1 км від кордону з Україною. У 1979 році закінчив середню школу в місті Новогродівка Донецької області. Потім він навчався на фізико-технічному факультеті Харківського університету, який закінчив у 1985 році, здобувши диплом з експериментальної ядерної фізики. Після закінчення навчання з 1985 по 1991 рік працював науковим співробітником Інституту ядерних досліджень у Москві. Він також працював у Баксанській нейтринній обсерваторії.

У 1991 році Притиченко переїхав до США, і з 1991 по 1994 рік працював запрошеним науковцем у Центрі астрофізики елементарних частинок Університету Каліфорнії в Берклі. Згодом він вивчав фізику в Університеті штату Мічиган, здобувши ще один ступінь магістра в грудні 1996 року та ступінь доктора філософії у квітні 2000 року. Одночасно з 1994 по 2000 рік працював науковим співробітником Національної надпровідної циклотронної лабораторії[en].

З 2000 по 2003 рік Притиченко працював інженером у компанії Plumtree Software у Сан-Франциско.

З 2003 року він працює вченим у Національному центрі ядерних даних[en] в Брукгейвенській національній лабораторії в Аптоні[en], штат Нью-Йорк. Він працює над бібліотеками EXFOR, ENDF/B-VII[en], компілює та оцінює експериментальні дані, розробляє програми для ядерної енергетики та астрофізики, керує веб-сервісами Національного центру ядерних даних[en]. У 2010 році Притиченко отримав третій ступінь магістра — з управління технологічними системами від Університету Стоні-Брук.

Притиченко є автором понад 50 статей з ядерної фізики, ядерної астрофізики та ядерних даних. Він працює головним редактором журналу Atomic Data and Nuclear Data Tables, який видає Elsevier[1].

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. B. Pritychenko. Elsevier. Процитовано 4 червня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]