Бражник південний молочайний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бражник південний молочайний

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Бражникові (Sphingidae)
Рід: Hyles
Вид: Бражник південний молочайний
Hyles nicaea
(De Prunner, 1798)
Посилання
Вікісховище: Hyles nicaea
Віківиди: Hyles nicaea
NCBI: 283846

Бражник південний молочайний (Hyles nicaea) — вид лускокрилих комах з родини бражникових (Sphingidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Північна Африка, Південна Європа, Кавказ, Закавказзя, Мала та Передня Азія, Близький Схід, гірські райони Центральної Азії, Південний Алтай, Афганістан, Китай, північно-західна Індія.

В Україні трапляється в Криму.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Розмах крил — 80-110 мм. За візерунком крил метелик дуже схожий на бражника молочайного (Hyles euphorbiae), але відрізняється від нього значно більшими розмірами і тим, що навскісна зовнішня темна смуга на передніх крилах у молочайного бражника рівномірно розширюється від переднього до заднього краю крила, а у південного молочайного бражника вона вузька і тільки біля заднього краю крила різко розширюється, утворюючи трикутник.

Особливості біології[ред. | ред. код]

Мешкає у гірсько-ксерофітних та петрофітностепових біотопах. У Криму дає 1 повну та 1 часткову генерацію на рік. Літ імаго у червні-липні та серпні-вересні, активний увечері та переважно наприкінці ночі. Гусінь живиться листям молочаю жорсткого, молочаю скельного та молочаю Сегієрового. Залялькування у ґрунті, зимує лялечка.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

На сучасний стан виду у Криму негативно впливає господарська діяльність на Тарханкутському п-ві, особливо природоруйнуюча.

Охороняється у Тарханкутському ландшафтному заказнику у комплексі з іншими видами. Для збереження виду у Криму доцільно створити на цій території Тарханкутський ПЗ.

Посилання[ред. | ред. код]