Бурек

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бурек (страва))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бурек
Походження  Османська імперія
Необхідні компоненти Філло
Згорнутий бурек
Бурек, вкритий картоплею, Ізраїль

Бурек (тур. burek та грец. μπουρέκι, також byrek, boereg, piroq, בורקס) — страва, яка походить із Туреччини та популярна в країнах, що в певний період входили до складу Османської імперії.

У Греції та Кіпрі бурек готують з особливого листкового тіста — філо — та начиняють рубленим м'ясом, овочами або сиром, зокрема фетою. Особливий тип бурека готують у префектурі Ханья на острові Крит: бурек начиняють рубленими баклажанами, нарізаною картоплею, сиром мізіфра із м'ятою. Іноді начинку покривають товстим шаром тіста філо або й не вкривають взагалі.

Галактобуреко — десерт, ще один грецький різновид бурека з кремом зі смаком лимону та просочений сиропом, дещо схожий на марципан.

В Ізраїлі найпоширеніше тісто для бурекас — філо і філас, хоча часто його роблять і з листового тіста. Бурекаси з сирною (солоні сири, рикота, кашкавал), овочевою (картопля, шпинат) або грибною начинкою в закусочних інколи подають із йогуртом, частіше — з крутим яйцем, томатним соусом або солоними огірочками. Цікавою особливістю є форма бурекаса. В Ізраїлі вона стандартна для кожного виду начинки. Прямокутний — з картоплею, півколо — із сиром качокавалло, рівнобедрений трикутник — із сиром фета, рівносторонній трикутник — із грибами, круглий — зі шпинатом та іншими начинками.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]