Вельд (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вельд
рос. Вельд
Оригінальний постер до фільму
Жанр фантастика
Режисер Назим Туляходжаєв
Сценарист Назим Туляходжаєв
На основі творів Рея Бредбері
У головних
ролях
Юрій Бєляєв
Неллі Пшенна
Георгій Гегечкорі
Оператор Алоїзас Янчорас
Композитор Фелікс Янов-Яновський
Кінокомпанія «Узбекфільм»
Тривалість 81 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1987
Дата виходу вересень 1988[1]
IMDb ID 0201300
Рейтинг IMDb: 6.6/10 stars

«Вельд» (рос. Вельд) — узбецький радянський науково-фантастичний фільм 1987 року, поставлений режисером Назимом Туляходжаєвим за мотивами творів Рея Бредбері.

Фільм створений на основі оповідання «Вельд», з включенням сюжетних ліній з інших текстів: «Дракон», «Корпорація „Маріонетки“», «Пішохід», глава «Марсіянин» з «Марсіанських хронік» та епізод смерті полковника Фрілея з «Кульбабового вина»[2].

Сюжет[ред. | ред. код]

У величезному похмурому особняку мешкає родина Стоунів — Майкл, його дружина Лінда та діти Пітер і Венді. Особливого взаєморозуміння тут немає — діти постійно проводять час в особливій електронній кімнаті, подарованій батьками, що візуалізує різні картини. Особливо їх приваблює сцена полювання африканських левів. Майкл намагається замкнути кімнату, проте це тільки посилює ворожість з боку дітей.

У хатині на березі моря живуть старий рибалка Ернандо і його сліпа дружина Кора. Уся суть їхнього життя міститься у спогадах про померлого сина Тома. І ось одного разу до них приходить такий-собі хлопчик, абсолютно схожий на Тома. Проте ідилія триває недовго — до халупи приїжджає особлива карантинна команда, яка знищує істот, що живуть з людьми під виглядом їхніх близьких, що померли. Проте не лише прибульці виявляються жертвами карантинних команд — одного разу вночі їх зустрічає Майкл. Його відвозять в старий яр і там кидають. Ледве живий, Стоун набрідає на розвалини церкви, де зустрічає Ернандо. Майкл намагається забрати сім'ю і поїхати чимдалі від цього страхітливого життя, проте дітей це абсолютно не спокушає. Вони заманюють батьків в дитячу, де останні стають жертвами левів.

Ернандо, взявши з церкви величезний дерев'яний хрест, намагається орати дюни. За його роботою спостерігає божевільний «Ганді»…

У ролях[ред. | ред. код]

Юрій Беляєв Майкл
Неллі Пшенна Лінда
Георгій Гегечкорі Ернандо
Тамара Схіртладзе Кора
Генрікас Кураускас полковник Стоун
Валентинас Масальскіс Девід Макклін
Владас Багдонас Бартон
• Дарюс Палекас Пітер
• Сігуте Ларіоновайте Венді
• Дарюс Цицинас Том
• Гітіс Падегімас «Ганді»
• Крістіна Андреяускайте доглядальниця

Знімальна група[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Вельд на сайті IMDb (англ.) 6.7/10 stars (станом на 8.10.2017)