Вонхо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вонхо
원호
Зображення
Вонхо під час виступу на All Family Music Festival, 19 травня 2019
Вонхо під час виступу на All Family Music Festival, 19 травня 2019
Основна інформація
Повне ім'я Лі Хо Сок
Дата народження 1 березня 1992(1992-03-01) (32 роки)
Місце народження Санбон-дон, Кунпхо, Південна Корея Південна Корея
Роки активності 2015 — донині
Громадянство Південна Корея Південна Корея
Професія Співак, композитор, продюсер
Освіта School of Performing Arts Seoul (SOPA)
Інструменти Голос
Мова
Жанр K-pop
Псевдоніми Вонхо
Гурт
Лейбл
Офіційний сайт
CMNS: Файли у Вікісховищі

Лі Хо Сок (кор. 이호석; нар. 1 березня 1992), відомий під сценічним псевдонімом Вонхо (кор. 원호, англ. Wonho) — південнокорейський співак, автор пісень, композитор та продюсер, що працює під лейблом Highline Entertainment, колишній учасник поп-гурту Monsta X компанії Starship Entertainment. Сценічний псевдонім «Вонхо» означає «захищати»[1]. Його сольний дебют відбувся 4 вересня 2020 року з мініальбомом Love Synonym Pt.1: Right for Me.

Раннє життя[ред. | ред. код]

Лі Хо Сок народився 1 березня 1993 року. Має молодшого брата 1997 року народження.

У дитинстві та підлітковому віці Лі Хо Сок займався плаванням та тхеквондо, досяг помітних успіхів, але був змушений покинути це заняття через серйозну травму. Також вчився грі на фортепіано.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Додебютний період[ред. | ред. код]

У підлітковому віці був моделлю-ольччаном. У 2010 році під псевдонімом Шин Хо Сок (신호석) з'явився у одному з епізодів третього сезону реаліті-шоу Ulzzang Generation (얼짱시대, «Ольччан шінде») телеканалу Comedy TV.[2] Працював спортивним інструктором для школярів, за своє чуйне ставлення та гарну зовнішність був популярним серед учнів[3][4][5]. Мав контракт з танцювальною агенцією DQ Agency, що активно співпрацювала зі Starship Ent. Тому його можна побачити серед танцівників жіночого гурту Starship Ent. SISTAR, наприклад, на їхньому виступі на церемонії KBS Entertainment Awards 2011[6].

До моменту офіційного дебюту Лі Хо Сок протягом трьох років був трейні в Starship Ent[7].

У серпні 2014 року Лі Хо Сок під псевдонімом Шино (Sino) разом з майбутніми учасниками Monsta Х Шону і Чжухоном, а також репером #GUN дебютували як учасники гурту Starship Ent. під назвою NuBoyz. Гурт мав кілька пробних виступів, у тому числі на відкритті концерту Starship X, що відбувся 5 грудня 2014 року[8]. Невдовзі після цього офіційний дебют NuBoyz було скасовано[9], натомість його мемберів було включено до учасників шоу на виживання No.Mercy, спільно організованого Starship Ent. та телеканалом Mnet[10].

No.Mercy складалось з 10 епізодів, які транслювались щосереди. Його перший епізод з'явився на екранах у грудні 2014 року. У ході телешоу 12 трейні мали демонструвати свої вміння у різнопланових виступах. При підготовці виступів трейні співпрацювали з артистами Starship Ent. Водночас останні виконували роль журі у No.Mercy. За результатами оцінювання кожному з трейні присвоювалось місце у рейтингу — з 1 (найвище) по 12. Щотижня один учасник з найнижчим рейтингом мав покинути шоу. У заключному епізоді шоу, який вийшов у ефір 11 лютого 2015 року, було обрано 7 учасників нового гурту, серед яких був і Вонхо[11][12].

Новий гурт отримав назву Monsta X. Дебют Вонхо у складі цього гурту відбувся 14 травня 2015 року з мініальбомом Trespass та однойменними головним треком[13].

Влітку 2015 року Вонхо з'явився у кліпі «Shake It» гурту Sistar.[7]

2015—2019: співпраця зі Starship Ent.[ред. | ред. код]

Докладніше: Monsta X

Протягом 2015—2019 років Вонхо був незмінним учасником Monsta X як вокаліст, танцюрист та віжуал («обличчя» гурту), беручи участь у всіх активностях гурту, у тому числі трьох світових турах, рекламних кампаніях, численних зйомках тощо[14]. Вонхо має приємний співацький голос з характерною впізнаваною вимовою звуків «с» та «з». Взяв участь у створенні близько десяти пісень для Monsta X[15]. Музика Monsta X в основному базується на інтенсивному звучанні, натомість створені Вонхо композиції мають власний впізнаваний емоційний та витончений стиль, що у той же час є різноманітним і втілює модні тенденції у світі музики[16] Типовий сценічний образ Вонхо характеризують як поєднання «невинності, милості та сексуальності».[17]. Загалом він належить до тих артистів, які здатні відігравати різні образи — від сексуального до милого та грайливого[16][18]. Широковідомим стало його особливо турботливе та ніжне ставлення до фанатів[19][20][21]. Крім того, Вонхо відомий своїми неодноразовими пожертвами до різноманітних благодійних організацій, зокрема, ЮНІСЕФ, а також участі у волонтерських заходах, що надихнуло багатьох фанатів наслідувати його приклад[22][23][24][25]. Також Вонхо став відомий як знаменитість, яка пропагує спорт та здоровий спосіб життя[26][27][28].

31 жовтня 2019 року Вонхо опублікував рукописного листа, у якому йшлося про те, що він покидає Monsta X у зв'язку з тим, що «його особисті проблеми завдають шкоди багатьом людям» у тому числі іншим мемберам. Також він подякував фанатам і персоналу компанії за їхню любов і «можливість бути щасливим до цього моменту» та попросив їх у подальшому підтримувати решту учасників гурту[29]. Того ж дня Starship Ent. заявив, що надалі Monsta X продовжить діяльність як гурт з шести учасників.[30] Наступного дня — 1 листопада — Starship Ent. випустив офіційну заяву про розірвання ексклюзивного контракту з Вонхо, у якій також йшлося про те, що компанії нічого не було відомо про предмет чуток, які, як вважається, змусили Вонхо оголосити про вихід зі складу гурту. Також було заявлено, що Starship Ent. візьме участь у всіх подальших розслідуваннях, з цим пов'язаних[31].

Ці події призвели до надзвичайно великого резонансу у фанатській спільноті[32]. Велика кількість корейських та іноземних фанатів зібралася біля будівлі, де на той час розташувався офіс Starship Ent. На її фасад вони чіпляли численні стікери з посланнями на підтримку Вонхо[33][34] Ця незапланована акція вразила багатьох сторонніх спостерігачів.[35]. З'явилась величезна кількість різноманітних проектів[36], метою яких було встановлення справедливості та, за можливості, повернення Вонхо до гурту[37][38].

14 березня Starship Ent. опублікував офіційну заяву про те, що у результаті п'ятимісячного розслідування 10 березня поліцією Сеула було доведено невинуватість Вонхо у звинуваченнях, які, як вважається, стали причиною його виходу зі складу гурту у жовтні 2019 року[39][40].

15 березня спродюсована Вонхо композиція «From Zero» у чарті iTunes Top Songs для США досягла 29 рядка і першого — у iTunes’ K-Pop Song chart. Це найвищі позиції у рейтингах iTunes, які будь-коли займали пісні Monsta X. «From Zero» потрапила до чартів iTunes 41 країни[41][42]. 24 березня «From Zero», випущена ще у 2017 році у альбомі Monsta X The Code, опинилася на першій позиції у чарті Billboard World Digital Song Sales. У такий спосіб — масовим придбанням пісні — фанати відзначали офіційну заяву про зняття з Вонхо звинувачень.[43]

2020: Початок сольної кар'єри[ред. | ред. код]

10 квітня Вонхо як сольний артист та продюсер уклав ексклюзивну угоду з дочірньою компанією Starship Ent. — Highline Entertainment[44]. Того ж дня було запущено його офіційні сторінки у соціальних мережах[45]. 7 травня стало відомо, що він увійшов до кола артистів американського лейблу Maverick, який входить до Warner Music Group[46].

29 червня Вонхо оголосив офіційну назву свого фандому — WENEE (чит. «віні»), що англійською розшифровується як «WE are NEw Ending» (укр. «Ми — нове завершення»)[47].

9 серпня було офіційно повідомлено, що 4 вересня відбудеться сольний дебют Вонхо з мініальбомом Love Synonym Part 1: Right for Me[48].

14 серпня відбувся реліз синглу «Losing You» та кліпу до нього. Це була перша з жовтня 2019 року поява Вонхо перед публікою як артиста. Як пояснив сам Вонхо, ця пісня присвячена його фанатам, які дали йому сили йти далі і продовжувати створювати музику[49].

4 вересня відбувся реліз дебютного мініальбому Love Synonym Part 1: Right for Me з восьми треків корейською та англійською мовами. Зокрема, до альбому було включено корейську версію англомовного синглу «Losing You». Головною композицією стала «Open Mind», на яку у день релізу мініальбому було представлено кліп[50]. Цього ж дня відбувся і дебютний шоукейс, що транслювався платформою V Live[51][52]. Промоції мініальбому складалися з виспів на корейських музичних телешоу The Show, Show Champion, M!Coundown тощо.

Мініальбом посів перше місце у рейтингу Foreign Music Album (07/09 — 13/09) (Закордонні музичні альбоми (7-13 вересня) японського чарту Oricon.[53] З'явився він і у тижневих чартах Billboard (тиждень 19 вересня), зайнявши 9-те місце у World Albums[54], 19-те — у Heatseekers Albums,[55] 51-е — у Current Album Sales[56] та 81-е — у Top Album Sales[57]. Пісня «Open Mind» опинилася на 4-й позиції у World Digital Song Sales[58] Сам Вонхо як виконавець з'явився на 28-му місці у чарті Emerging Artists.[59].

27 вересня Вонхо провів свій перший соло-концерт WONHO SPECIAL LIVE #IWONHOYOU, який транслювався через платформу LiveXLive. Впродовж трансляції він виконав композиції зі свого мініальбому, а також пісні Біллі Айліш та Джастіна Бібера[60].

2021: перше сольне повернення[ред. | ред. код]

26 лютого Вонхо мав перший сольний камбек з мініальбомом Love Synonym #2: Right for Us та музичним відео на його головну пісню «Lose». Того ж дня він виступив на сцені музичного шоу Music Bank телеканалу KBS. Пісня «Lose» потрапив до топ-10 композицій iTunes K-POP різних країн світу, а сам альбом посів п'яту позицію у світовому iTunes.[61] За два тижні після релізу п'ять композицій[a] мініальбому потрапили до чарту Billboard World Digital Song Sales.[62]

Дискографія[ред. | ред. код]

Мініальбоми[ред. | ред. код]

  • Love Synonym #1: Right for me (2020)
  • Love Synonym #2: Right for Us (2021)

Участь у створенні композицій[ред. | ред. код]

Рік Виконавець Композиція Альбом Участь Прим.
2015 Monsta X «Steal Your Heart» Trespass Автор тексту [63]
2017 «Oi» The Clan Pt. 2.5: The Final Chapter Автор тексту, композитор [64]
«5:14 (Last Page)» Автор тексту [65][66]
«I'll Be There» Автор тексту, аранжування, композитор [67][68]
«From Zero» The Code [69]
2018 «If Only» The Connect: Dejavu [70][71]
«Heart Attack» Take.1 Are You There? Автор тексту [72][73]
«I Do Love U (널하다)» Автор тексту, аранжування, композитор [74][72]
«Spotlight (Korean Ver.)» Автор тексту [75][76]
2019 «No Reason» Take.2 We Are Here Автор тексту, аранжування, композитор [77][78]
«WHO DO U LOVE? (will.i.am Remix) (feat. French Montana)» All About Luv Автор тексту, аранжування [79][80]
«Middle of the night» Автор тексту, композитор [81]
«Breathe For You» Puppy Day (with TTG) OST Автор тексту [82][83]
«Mirror» Follow: Find You Автор тексту, аранжування, композитор [84][85]
2020 Wonho «Open Mind» Love Synonym Part 1: Right for Me Співавтор тексту [86]
«I just» Співавтор тексту, аранжування, музики [87]
«Lost In Paradise» [88]
«Losing You (Korean Ver.)» [89]
«Interlude: Runway» Співавтор аранжування, музики [90]
«WITH YOU» Співавтор тексту, музики [91]
«Losing You» Співавтор тексту, аранжування, музики [92]

Відеографія[ред. | ред. код]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Участь у фотосесіях та рекламних кампаніях[ред. | ред. код]

Дата Видання Прим.
09.2020 1stLook [93]
10.2020 The Star [94]
01.2021 DAZED KOREA [95]
03.2021 Men's Health Korea [96]
MAPS [97]
e.L.e [98]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Рік Номінація Номінант Результат Прим.
Корейські нагороди
Golden Disc Awards
2020 Disc Bonsang Love Synonym #1: Right for Me Номінація [99]
Нагороди мережевих ресурсів
Tumblr's Year's Top 100
2017 Tumblr's 2017's Top 100 K-Pop Stars WONHO 16 місце [100]
2018 Tumblr's 2018's Top 100 K-Pop Stars 19 місце [101]
2019 Tumblr's 2019's Top 100 K-Pop Stars 16 місце [102]
EuroKpop Awards
2020 Best Male Solo Artist WONHO Перемога [103]
KPOPLAT AWARDS
2020 Mejor Solista Masculino WONHO Номінація [104]

Нотатки[ред. | ред. код]

  1. #5 - Lose, #18 - Ain't About You ft. KIIARA, #22 - Devil, #23 - Weneed, #25 - Flash

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Idols whose Korean stage names mean something. allkpop. Архів оригіналу за 7 травня 2018. Процитовано 10 серпня 2020.
  2. '얼짱시대' 신호석, 어떻게 지내나 했더니. m.post.naver.com (кор.). Процитовано 11 серпня 2020.
  3. 수다호 미러 : 네이버 블로그. blog.naver.com. Архів оригіналу за 9 квітня 2022. Процитовано 12 серпня 2020.
  4. 수다호 - 원호 과거 교관 후기들은 왜케 다 훈훈 다정하고 귀여워 ㅜㅜ ㅋㅋㅋㅋㅋ. 원호(이호석) 팬사이트 수다호 (몬스타엑스 원호) (кор.). Архів оригіналу за 26 червня 2019. Процитовано 12 серпня 2020.
  5. 수다호 미러 : 네이버 블로그. blog.naver.com. Процитовано 12 серпня 2020.
  6. Won Ho. Wiki Kpopidols (ісп.). Процитовано 12 серпня 2020.
  7. а б Ratu. Get to Know Former Ulzzang and Monsta X's Wonho, Shin Ho-seok! | Channel-K (англ.). Архів оригіналу за 19 вересня 2020. Процитовано 10 серпня 2020.
  8. 가요계 점령한 '스타쉽X', 올나잇 콘서트 12월 5일 개최. news.chosun.com (кор.). 6 листопада 2014. Архів оригіналу за 5 вересня 2018. Процитовано 10 серпня 2020.
  9. NUBOYZ. Wikia K-Pop (фр.). Процитовано 10 серпня 2020.
  10. Mnet and Starship to Launch Survival Program ‘No Mercy’ to Debut New Hip-Hop Boy Group. ph.news.yahoo.com (англ.). Архів оригіналу за 12 жовтня 2019. Процитовано 23 грудня 2020.
  11. “NO. MERCY” Survivors to Debut as MONSTA X This Year. Soompi (англ.). 1423717577. Архів оригіналу за 14 травня 2021. Процитовано 10 серпня 2020.
  12. 몬스타엑스, 데뷔 화보 속 '거리의 거친 반항아' 콘셉트 화제!. web.archive.org. The Star Chosun. 11 липня 2017. Архів оригіналу за 11 липня 2017. Процитовано 23 грудня 2020. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=dead (довідка)
  13. Monsta X goes for street style. kpopherald.koreaherald.com. Архів оригіналу за 17 жовтня 2020. Процитовано 23 грудня 2020.
  14. 원호. www.melon.com (кор.). Архів оригіналу за 15 березня 2022. Процитовано 10 серпня 2020.
  15. 원호 (WONHO). www.melon.com (кор.). Архів оригіналу за 15 березня 2022. Процитовано 12 серпня 2020.
  16. а б 원호(가수) - 나무위키. namu.wiki. Процитовано 11 серпня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  17. [신년기획①] "코디=神"…몬스타엑스, SNS 장악한 그 스타일의 비밀. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 11 серпня 2020.
  18. 원호를 원호하는 똔똔 : 네이버 블로그. blog.naver.com. Архів оригіналу за 9 квітня 2022. Процитовано 11 серпня 2020.
  19. The Various Times That MONSTA X's Wonho Gave Strength, Comfort, Love, And Motivation To Monbebe. hellokpop (англ.). 29 лютого 2020. Архів оригіналу за 28 жовтня 2020. Процитовано 10 серпня 2020.
  20. From Zero To Wonho : 네이버 블로그. blog.naver.com. Процитовано 11 серпня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  21. [ⓓ인터뷰] "어떤 말도 변명이겠지만"...원호가 말하는 과거, 현재, 몬베베. 디스패치 | 뉴스는 팩트다! (ko-KR) . 16 березня 2020. Архів оригіналу за 13 серпня 2020. Процитовано 11 серпня 2020.
  22. Monbebes Show How MONSTA X's Wonho Inspired Them To Do Good With Huge "Save The Children" Donation And Messages. hellokpop (англ.). 14 грудня 2019. Архів оригіналу за 17 січня 2020. Процитовано 10 серпня 2020.
  23. WENEE Donates On Behalf Of Wonho To Charity Protecting Youth From School Violence As Commemoration Of Fandom Name Announcement. Hallyu Daily (англ.). 22 липня 2020. Архів оригіналу за 22 липня 2020. Процитовано 10 серпня 2020.
  24. Monbebes Adopt Numerous Animals On Behalf Of MONSTA X In Span Of One Month. hellokpop (англ.). 30 листопада 2019. Архів оригіналу за 30 січня 2021. Процитовано 10 серпня 2020.
  25. 푸른나무재단 (청소년폭력예방재단) : 네이버 블로그. blog.naver.com. Архів оригіналу за 17 грудня 2020. Процитовано 10 серпня 2020.
  26. Herman, Tamar. K-Pop Star Wonho Talks Finding His Way Anew With 'Losing You'. Forbes (англ.). Архів оригіналу за 18 серпня 2020. Процитовано 15 серпня 2020.
  27. 몬스타엑스 셔누X원호, 여름 화보 속 탄탄한 몸매 자랑! '바람직한 투샷' [Wonho and Shownu pose for Under Armour in their collaboration with DAZED Korea]. Official DAZED Korea. Архів оригіналу за 21 лютого 2020. Процитовано 23 грудня 2020.
  28. 몬스타엑스 원호의 두 얼굴 [Two sides of Monsta X' Wonho on ELLE]. Elle Korea. Архів оригіналу за 28 січня 2021. Процитовано 23 грудня 2020.
  29. Monsta X's Wonho issues apology to fans following departure from K-pop group. Newsweek (англ.). 31 жовтня 2019. Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 23 грудня 2020.
  30. CNN, Lisa Respers France. K-Pop star Wonho leaves Monsta X. CNN. Архів оригіналу за 1 листопада 2019. Процитовано 23 грудня 2020.
  31. 스타쉽 측 “‘몬스타엑스 탈퇴’ 원호 대마 혐의 몰랐다...계약해지”[공식입장 전문]. entertain.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 23 грудня 2020.
  32. Monbebes Say #MonbebeAreStillHere For MONSTA X On Eve Of 90th Day Of Fight For Wonho. hellokpop (англ.). 28 січня 2020. Архів оригіналу за 2 березня 2020. Процитовано 23 квітня 2020.
  33. Monsta X Fans Gather on Seoul's Streets & Social Media to Condemn Wonho's Departure. Billboard. 1 листопада 2019. Архів оригіналу за 11 травня 2020. Процитовано 10 серпня 2020.
  34. Monbebes stand by MONSTA X with NYC billboard & more. SBS PopAsia (англ.). Архів оригіналу за 28 грудня 2019. Процитовано 10 серпня 2020.
  35. Monsta X Fans Gather on Seoul's Streets & Social Media to Condemn Wonho's Departure. Billboard. 1 листопада 2019. Архів оригіналу за 11 травня 2020. Процитовано 18 травня 2020.
  36. Monbebes Show How MONSTA X's Wonho Inspired Them To Do Good With Huge "Save The Children" Donation And Messages. hellokpop (англ.). 14 грудня 2019. Архів оригіналу за 17 січня 2020. Процитовано 23 квітня 2020.
  37. Monsta X Fans Gather on Seoul's Streets & Social Media to Condemn Wonho's Departure. Billboard. 1 листопада 2019. Архів оригіналу за 11 травня 2020. Процитовано 13 березня 2020.
  38. Fans Call For Starship Entertainment To Reconsider Decision Regarding Withdrawal Of Wonho From MONSTA X. hellokpop (англ.). 31 жовтня 2019. Архів оригіналу за 7 серпня 2020. Процитовано 23 квітня 2020.
  39. [전문] 스타쉽 “몬스타엑스 전 멤버 원호, 마약 무혐의 처분 받았다” (공식입장). n.news.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 11 листопада 2020. Процитовано 14 березня 2020.
  40. Wonho (Monsta X) opens up about his dark past and apologizes to fans. www.vlive.tv (англ.). Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 23 грудня 2020.
  41. Squad ✨, Monsta X. Voting (2020T05:59). #MONBEBE FROM ZERO charts on iTunes in 41 countries, including Brazil where the song is at #2 after reaching #1 overnight! #FromZeroForWonho@OfficialMonstaX @STARSHIPent @Jeff__Benjamin Picture: @MbbAreYouTherepic.twitter.com/bDbLQ1ujEK. @MonstaXVotingSQ (англ.). Процитовано 16 квітня 2020.
  42. "From Zero" Becomes Highest Charting MONSTA X Song On U.S iTunes As Monbebes Celebrate Good News About Wonho. hellokpop (англ.). 15 березня 2020. Архів оригіналу за 20 березня 2020. Процитовано 16 квітня 2020.
  43. Monsta X 'From Zero' Is No. 1 After Fan Project for World Digital Song Sales Chart. Billboard. 24 березня 2020. Архів оригіналу за 27 квітня 2020. Процитовано 16 квітня 2020.
  44. 몬스타엑스 출신 원호, 하이라인엔터테인먼트 전속계약 [공식입장]. entertain.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 23 грудня 2020.
  45. Former Monsta X Member Wonho Launches Solo Career. Billboard. 11 квітня 2020. Архів оригіналу за 19 серпня 2020. Процитовано 16 квітня 2020.
  46. Wonho – Maverick (англ.). Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 23 грудня 2020.
  47. 원호 "첫 솔로 앨범, 위니(WENEE) 떠올리며 작업..보답하고파"[일문일답]. 스타뉴스 (кор.). 9 вересня 2020. Процитовано 23 грудня 2020.
  48. ´솔로 컴백´ 원호, 오피셜 로고 기습 공개. isplus.live.joins.com (кор.). 23 грудня 2020. Архів оригіналу за 13 жовтня 2020. Процитовано 23 грудня 2020.
  49. Glasby, Taylor. Former Monsta X Member Wonho Is Writing a New Ending. Teen Vogue (англ.). Архів оригіналу за 17 серпня 2020. Процитовано 14 серпня 2020.
  50. '솔로 데뷔' 원호, 전매특허 '매혹 카리스마'로 글로벌 정조준..'Open Mind'[한낮의 신곡]. n.news.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 23 грудня 2020.
  51. 원호 솔로데뷔 '러브 시노님' 오늘(4일) 발매…'숨 막히는 관능미'. daily.hankooki.com (кор.). Процитовано 4 вересня 2020.
  52. '솔로 데뷔' 원호, 전매특허 '매혹 카리스마'로 글로벌 정조준..'Open Mind'[한낮의 신곡]. n.news.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 4 вересня 2020.
  53. オリコン週間 洋楽アルバムランキング 2020年09月07日~2020年09月13日. ORICON NEWS. Архів оригіналу за 17 вересня 2020. Процитовано 18 вересня 2020.
  54. https://twitter.com/billboardcharts/status/1305899383339257856. Twitter. Архів оригіналу за 17 вересня 2020. Процитовано 18 вересня 2020.
  55. Heatseekers Albums Chart. Billboard. Архів оригіналу за 21 серпня 2019. Процитовано 18 вересня 2020.
  56. Top Current Album Sales Chart. Billboard. Архів оригіналу за 24 жовтня 2020. Процитовано 18 вересня 2020.
  57. Top Album Sales Chart. Billboard. Архів оригіналу за 3 травня 2020. Процитовано 18 вересня 2020.
  58. World Digital Song Sales Chart. Billboard. Архів оригіналу за 7 серпня 2019. Процитовано 18 вересня 2020.
  59. Emerging Artists Chart. Billboard. Архів оригіналу за 1 лютого 2018. Процитовано 18 вересня 2020.
  60. OSEN (4 вересня 2020). 원호, 기다려준 '♥'위니들을 위해..최초 공개! "9월 27일 온라인 공연 준비中" [V라이브 종합]. mosen.mt.co.kr (кор.). Процитовано 23 грудня 2020.
  61. 원호, 발매 하루만 월드 와이드 아이튠즈 앨범 차트 5위 '글로벌 대세'. n.news.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 27 лютого 2021. Процитовано 28 лютого 2021.
  62. McIntyre, Hugh. K-Pop Superstar Wonho Owns 20% Of The Entire World Songs Chart This Week. Forbes (англ.). Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 10 березня 2021.
  63. Steal Your Heart - song credits on MelOn official site. melon.com. Архів оригіналу за 15 лютого 2021. Процитовано 10 серпня 2020.
  64. Oi - song credits on MelOn official site. melon.com. Архів оригіналу за 16 березня 2021. Процитовано 10 серпня 2020.
  65. 5:14 (Last Page) - song credits on MelOn official site. melon.com.
  66. 514 (Last Page) - song credits. ascap.com. Архів оригіналу за 1 червня 2017. Процитовано 10 серпня 2020.
  67. I'll Be There - song credits on MelOn official site. melon.com.
  68. I'll be there - song credits. ascap.com. Архів оригіналу за 1 червня 2017. Процитовано 10 серпня 2020.
  69. From Zero - song credits on MelOn official site. melon.com.
  70. '컴백 D-4' 몬스타엑스, 주헌·아이엠·원호 자작곡 참여..트랙리스트 공개. OSEN. Архів оригіналу за 21 березня 2021. Процитовано 11 жовтня 2017.
  71. If Only - song credits on MelOn official site. melon.com.
  72. а б 몬스타엑스, 타이틀은 '슛 아웃'…주헌·아이엠·원호 자작곡 수록. xportsnews.com. Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 18 жовтня 2018.
  73. Heart Attack - song credits on MelOn official site. melon.com.
  74. I Do Love You (널하다) song credits. ascap.com. Архів оригіналу за 1 червня 2017. Процитовано 10 серпня 2020.
  75. '컴백' 몬스타엑스, 타이틀은 '슛 아웃'…주헌·아이엠·원호 자작곡 수록. entertain.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 12 серпня 2020.
  76. SPOTLIGHT (Korean Version). www.melon.com (кор.). Архів оригіналу за 20 липня 2021. Процитовано 12 серпня 2020.
  77. No Reason) - song credits on MelOn official site. melon.com.
  78. No reason - song credits. ascap.com. Архів оригіналу за 1 червня 2017. Процитовано 10 серпня 2020.
  79. WHO DO U LOVE? (will.i.am Remix) (feat. French Montana)) - song credits on MelOn official site. melon.com.
  80. Who Do U Love - song credits. ascap.com. Архів оригіналу за 1 червня 2017. Процитовано 10 серпня 2020.
  81. Middle of the night - song credits. bmi.com.[недоступне посилання]
  82. Breathe For You - song credits on MelOn official site. melon.com.
  83. Breathe For You song credits. ascap.com. Архів оригіналу за 20 липня 2021. Процитовано 10 серпня 2020.
  84. Mirror - song credits on MelOn official site. melon.com. Архів оригіналу за 28 лютого 2022. Процитовано 10 серпня 2020.
  85. 8개월만에 국내 컴백- 몬스타엑스, 타이틀곡 '팔로우' 확정. xportsnews.com. Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 8 жовтня 2019.
  86. Open Mind. www.melon.com (кор.). Процитовано 4 вересня 2020.
  87. I just. www.melon.com (кор.). Процитовано 4 вересня 2020.
  88. Lost In Paradise. www.melon.com (кор.). Процитовано 4 вересня 2020.
  89. Losing You (Korean Ver.). www.melon.com (кор.). Процитовано 4 вересня 2020.
  90. Interlude : Runway. www.melon.com (кор.). Процитовано 4 вересня 2020.
  91. WITH YOU. www.melon.com (кор.). Процитовано 4 вересня 2020.
  92. Losing You. www.melon.com (кор.). Процитовано 4 вересня 2020.
  93. https://twitter.com/1stlookofficial/status/1306760535455670273. Twitter (укр.). Архів оригіналу за 18 вересня 2020. Процитовано 18 вересня 2020.
  94. 원호 “팬들 없으면 나도 존재하지 않아”[스타화보]. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 6 жовтня 2020.
  95. 원호 "해외 팬과 소통 위해 영어 공부 시작"[화보]. 스타뉴스 (кор.). 23 грудня 2020. Процитовано 23 грудня 2020.
  96. [화보] 원호, 화면 뚫고 나오는 터프한 매력. n.news.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 22 лютого 2021. Процитовано 22 лютого 2021.
  97. 솔로 원호, 가려졌던 소년미..반전 매력[화보]. n.news.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 10 березня 2021. Процитовано 10 березня 2021.
  98. 원호, 시선강탈 근육 피지컬..남자의 섹시함[화보]. n.news.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 18 березня 2021. Процитовано 18 березня 2021.
  99. GOLDEN DISC AWARDS. www.goldendisc.co.kr (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2020. Процитовано 14 грудня 2020.
  100. Tumblr's Most Popular K-Pop Acts of 2017. www.billboard.com (англ.). 4 грудня 2017. Архів оригіналу за 24 липня 2020. Процитовано 1 листопада 2020.
  101. 2018′s Top K-Pop Stars. fandom on tumblr. Архів оригіналу за 11 листопада 2020. Процитовано 1 листопада 2020.
  102. 2019's Top 100 K-Pop Stars. fandom on tumblr. Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 1 листопада 2020.
  103. https://twitter.com/eurokpop/status/1322654707983278083. Twitter. Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 1 листопада 2020.
  104. @qarolaa_ (diciembre 1, 2020). [KPOPLAT AWARDS 2020] Vota por ‘Mejor Solista Masculino’. KPOP-LAT (ісп.). Архів оригіналу за 7 грудня 2020. Процитовано 7 грудня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]