Воронова Тетяна Петрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Воронова Тетяна Петрівна
Народилася14 грудня 1924(1924-12-14)
Чернігів, Українська СРР, СРСР
Померла21 жовтня 2011(2011-10-21) (86 років)
Воронеж, Росія
ПохованняВоронеж
Місце проживанняКривий Ріг
Країна СРСР
 Україна
Національністьукраїнка
Діяльністьписьменниця, журналістка, педагог, вчителька, краєзнавиця, публіцистка
Alma materХарківський педагогічний інститут
ГалузьІсторія Журналістика
ЗакладКриворізький педагогічний інститут Криворізького національного університету
Посадазавідувач відділом
Війнанімецько-радянська війна
Відома завдяки:відома завдяки краєзнавчим дослідженням, публікаціям, книгам автора
Нагороди
Орден «За заслуги» І ступеня
Орден «За заслуги» І ступеня
Почесний громадянин Кривого Рогу

Воронова Тетяна Петрівна (14.12.1924, Чернігів — 21.10.2011, Воронеж) — українська журналіст, краєзнавець, історик, почесний громадянин Кривого Рогу, ветеран німецько-радянської війни. У 2000 році на честь 225-річчя Кривого Рогу Дніпропетровської області і в зв'язку із значним внеском у розвиток його культури їй присвоєно звання «Почесний громадянин Кривого Рогу», вручений, в числі найперших, пам'ятний знак «За заслуги перед містом».

Біографічні відомості

[ред. | ред. код]

Дитинство і юність

[ред. | ред. код]

Родом Тетяна Петрівна Воронова з Чернігова. Її батько Петро Костянтинович Воронов був професійним військовим. Він підполковник старої армії, з сьомого покоління руського офіцерства. Народився в Золотоноші, де стояв полк його батька в 1866 році і прожив до 1929-го. Брав участь у російсько-японській та Першій світовій війнах. У роки Громадянської війни в дивізії Миколи Щорса командував важким артилерійським дивізіоном. Друга, материнська лінія родоводу Тетяни Воронової, пов'язана з родом Мірза Туган-Барановських. Мати Тетяни Петрівни — Ірина Феліксівна Барановська, закінчивши в Житомирі гімназію, вступила добровольцем в Першу Українську повстанську дивізію Миколи Щорса. Була в одному з штабів секретарем-друкаркою, а потім викладала в Школі червоних командирів. Вплив на те, що в подальшому Т. П. Воронова стала краєзнавцем та істориком, справили як історичне минуле Чернігова, ознайомлення з історичною спадщиною, так і шкільні вчителі — дві сестри Долгорукови, колишні земські вчительки і колишні княжни, — Наталія Андріївна та Ольга Андріївна. Певний вплив на майбутнього історика та журналістку справило у дитинстві знайомство з родиною Коцюбинських. Фома Михайлович Коцюбинський, брат письменника, директор меморіального музею в Чернігові, і його дружина Катерина Яківна брали участь у вихованні школярки — напівсироти, давали книги зі своєї бібліотеки, знайомили з музейними документами про життя і творчість письменника. Їхня донька Михайлина, нинішній лауреат Шевченківської премії, була тоді ще маленькою дівчинкою.

Роки війни

[ред. | ред. код]

У 1941 році Тетяна Воронова закінчила дев'ять класів. 3 липня 1941 16-річна дівчина стала санітаркою в одній з операційних сортувального госпіталю № 1949 на Південно-Західному фронті. На війні вона пробула більше чотирьох років, до перемоги над Японією. Їх сортувальний госпіталь працював на Південно-Західному, Північно-Західному, 2-му Прибалтійському і Ленінградському фронтах. Він був перекинутий після Перемоги на Заході на Далекий Схід, до складу Першого Далекосхідного фронту. Першою її нагородою в ті роки став знак «Відмінник медичної служби». В кінці війни Т. П. Воронову нагородили медаллю «За бойові заслуги». Нагородний наказ підписав маршал Леонід Говоров. Вона удостоїлася згодом ордена «Вітчизняної війни» 2-го ступеня.

Освіта

[ред. | ред. код]

Після війни Т. П. Воронова вчилася в Харкові. 1947—1950 — навчання у Харківській міжобласній партійній школі, спеціалізація – газетний працівник. 1947—1954 — навчалася на історичному факультеті Харківського державного педагогічного інституту імені М. Горького, спеціальність «історія», «журналістика»[1] .

ЇЇ вражали постановки Українського академічного театру драми імені Т. Г. Шевченка. Тоді там збереглися традиції його репресованого засновника Леся Курбаса.

У Кривому Розі Т. П. Воронову пам'ятають з 1957 року як талановиту людину і журналіста по роботі в криворізькій міській газеті «Червоний гірник», зокрема як ведучу тематичної сторінки «Ріднокрай». Авторські статті Тетяни Воронової в місцевих газетах Кривого Рогу дуже цікаві тим, хто захоплений історією міста, історією підприємств та історією другої світової війни. Вона часто виступала на радіо ТРК Рудана, брала активну участь у роботі міської ради ветеранів, працювала в Криворізькому державному педагогічному інституті. За свою роботу по збереженню пам'яток, історії та архітектури Кривбасу, документальне дослідження за кількістю загиблих воїнів під час визволення Кривого Рогу, встановлення славних імен криворіжців і багато іншого, Тетяна Петрівна Воронова неодноразово удостоювалась звання «Найкращий журналіст року» в Дніпропетровській області. За її ініціативи були поставлені у місті пам'ятники Олександру Полю, меморіальні дошки багатьом криворіжцям, які внесли помітний слід в розвиток міста. Т. П. Воронова була повним кавалером відзнаки виконкому Криворізької міської ради — нагородного знака «За заслуги перед містом». Гідно несла звання «Почесного громадянина міста», з 2000 року перебуваючи на заслуженому відпочинку[2].

Т. П. Воронова — автор кількох книжок, зокрема і книги «„Край неповторний — Криворіжжя…“», у якій зібрані публікації «Червоного гірника», найважливіші для розуміння криворізького краю статті, нариси, замальовки та інтерв'ю авторки за останні двадцять років[3]. У книзі передусім привертають увагу розповіді про праотця Кривого Рогу Петра Калнишевського і промисловця Олександра Поля, який розпочав у Кривому Розі промисловий видобуток залізної руди. Один із розділів присвячений історії міської газети «Червоний гірник», в іншому — болючі спогади про війну і визволителів Криворіжжя.

21 жовтня 2011 року Т. П. Воронова померла. Похована на кладовищі у місті Воронежі.

У грудні 2014 року в м. Кривий Ріг відкрито меморіальну дошку Тетяні Петрівні Вороновій[4]

Книги

[ред. | ред. код]
  • Воронова Т., Бухтіяров В. Визволення. 1943–1944: до 50-річчя визволення Криворіжжя від німецько-фашистських загарбників. — Кривий Ріг, 1994. — 240 с. — (Б-ка альманаху «Саксагань»).
  • Воронова Т. П. Газета і місто. 70–років разом (По шпальтах Криворізької загальноміської газети «Червоний гірник» за 70 років). — Кривий Ріг, 1995. — 447 с. — [Бібліотечка «Саксагані»].
  • Воронова Т. Місто–Центр–Район : Книга нарисів до 60-річчя Центрально-Міського району Кривого Рогу. — Кривий Ріг, 1996.
  • Воронова Т. П. Край неповторний – Криворіжжя. — Кривий Ріг : Видавничий дім, 2008. — 194 с.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Воронова Тетяна Петрівна [Архівовано 17 липня 2020 у Wayback Machine.][Біографічна довідка. Праці. Бібліографія життя й журналістської, краєзнавчої та громадської діяльності] // Вища історична освіта та наука Криворізького педагогічного в персоналіях (на пошану пам’яті вчених-істориків – викладачів КДПІ/КДПУ) : біобібліографічний покажчик / упоряд.: О. А. Дікунова, О. Б. Поліщук. — Кривий Ріг, 2020. — С. 25–41. — (Серія «Знакові постаті Криворізького педагогічного». Вип. 1).
  • Дрєєва Т. Справді Почесна громадянка [про Тетяну Петрівну Воронову — Почесного громадянина м. Кривий Ріг з 26 квітня 2000 року] // Червоний гірник. — 2012. — No 79. — С. 4.
  • Крамаренко И., Крамаренко Т. Живая история края [Татьяна Петровна Воронова] // Край неповторний — Криворіжжя / Т. П. Воронова. — Кривий Ріг, 2008. — С. 5—12.
  • Лобанова А. «...И мысль становится делом» [Татьяна Петровна Воронова] / Алла Лобанова // Край неповторний — Криворіжжя / Т. П. Воронова. — Кривий Ріг, 2008. — С. 3—4.
  • [[https://web.archive.org/web/20220203051143/https://drive.google.com/file/d/1yZdkdQcmX1v17NH5iNUTwxX53iK2cBPs/view Архівовано 3 лютого 2022 у Wayback Machine.] Суздаль М. М. Духовна біографія Т. П. Воронової]] // Історична освіта в Криворізькому педуніверситеті: особистісний вимір : зб. історико-біографічних розвідок та мемуарних
  • матеріалів. — Кривий Ріг, 2020. — Вип. 1. — С. 31—37.
  • Товстоляк Н. М. Тетяна Петрівна Воронова — краєзнавець та громадський діяч Криворіжжя (до 90-річчя з дня народження) // Історія і культура Придніпров'я. Невідомі та маловідомі сторінки. —2016. — Вип. 12. — С. 71—78.
  • Штельмах В. Не по силах цілі вибирай, а по цілі сили набувай! [Тетяна Воронова] // Червоний гірник. — 2013. — No 4. — С. 27.
  • Штельмах В. Три таланти Тетяни Воронової [Архівовано 3 лютого 2022 у Wayback Machine.]: про журналістку й краєзнавця, почесну громадянку Кривого Рога // День. — 2016. — 23—24 грудня.

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Пам'яті Тетяни Воронової. Газета «Червоний гірник», 22 жовтня, 2011. [Архівовано 16 травня 2015 у Wayback Machine.]
  2. Почесні громадяни Кривого Рогу.
  3. Офіційний сайт міської ради Кривого Рогу.
  4. Запис з розповіддю Т. П. Вороновою про площу Визволення у Кривому Розі [Архівовано 14 лютого 2015 у Wayback Machine.]
  5. Блог Тетяни Крамаренко «Публикации в „Домашней газете“»: Т. П. Воронова — жива історія краю. [Архівовано 4 лютого 2016 у Wayback Machine.]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Товстоляк, Надія (2016). Тетяна Петрівна Воронова – краєзнавець та громадський діяч Криворіжжя // Історія і культура Придніпров'я. Невідомі та маловідомі сторінки. Вип. 12. Дніпропетровськ. с. 72.
  2. Воронова Тетяна Петрівна | Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету. kr.gov.ua (ua) . Архів оригіналу за 3 лютого 2022. Процитовано 3 лютого 2022.
  3. До 60-річчя НСЖУ: національне надбання Криворіжжя. Дніпропетровська обласна організація Національної спілки журналістів (ru-RU) . 18 липня 2019. Архів оригіналу за 3 лютого 2022. Процитовано 3 лютого 2022.
  4. У Кривому Розі відкрито меморіальну дошку Тетяні Вороновій (ФОТО) | Червоний Гірник. girnyk.com.ua. Архів оригіналу за 3 лютого 2022. Процитовано 3 лютого 2022.