Вівсянка кубинська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вівсянка кубинська

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Passerellidae
Рід: Кубинська вівсянка (Torreornis)
Barbour & Peters, 1927
Вид: Вівсянка кубинська
Torreornis inexpectata
Barbour & Peters, 1927
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Посилання
Вікісховище: Torreornis inexpectata
Віківиди: Torreornis inexpectata
EOL: 1050403
ITIS: 563502
МСОП: 22721297
NCBI: 1271576

Вівсянка кубинська[2], запата[3] (Torreornis inexpectata) — вид горобцеподібних птахів родини Passerellidae. Ендемік Куби.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений лише на Кубі. Відомо три ізольованих локалітети, в кожному трапляється окремий підвид. Номінальний підвид мешкає в болоті Сапата на заході країни, підвид varonai трапляється в межах свого обмеженого ареалу на островах Кайо-Коко та Кайо-Романо на архіпелазі Камагуей на півночі, а підвид sigmani обмежений невеликою ділянкою південно-східного узбережжя провінції Гуантанамо.

Номінальний підвид inexpectata населяє чагарникові луки, а також ксерофітну прибережну рослинність і мангрові зарості. Його середовище проживання в болоті Сапата затоплюється під час сезону дощів. Підвид varonai трапляється в напівлистяних лісах, тоді як підвид sigmani мешкає в сухих чагарниках, сухих лісах і кактусових заростях.

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки приблизно 16,5 см. Оперення верхніх частин сіро-оливкове, верх голови темно-рудувато-бурий. Горло, обмежене двома темними смугами типу «вусів», біле. Решта нижніх частин забарвлена ​​у світло-жовтий колір. Незрілі екземпляри темніші й позбавлені червонувато-коричневого кольору на голові. Крила короткі, округлі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зазвичай трапляється парами або групами по три особини, але іноді також у більших зграях по 10-12 особин. Під час сухого сезону він переважно харчується насінням і квітами, але під час сезону дощів він також ловить комах, павуків, равликів та їхні яйця та навіть маленьких ящірок. Гніздо будує серед пучків трави, а період гніздування триває з березня по червень.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2021). Torreornis inexpectata: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 21 жовтня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Torreornis inexpectata на Avibase

Посилання[ред. | ред. код]