Вікіпедія:Неоднозначність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вікіпедія:БЗ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Неоднозначність або багатозначність (також дизамбі́г від англ. disambiguation) стосовно енциклопедичних знань та термінів виникає тоді, коли різні поняття мають однакові або подібні назви (омоніми).

Сторінка неоднозначностей — технічна сторінка у Вікіпедії, яка призначена для переліку цих понять із стислим описом кожного, за необхідності. Сторінка неоднозначностей призначена для полегшення розв'язання неоднозначностей.

Як розв'язувати неоднозначності

Розв'язання неоднозначностей — це усунення конфлікту між омонімами при називанні статей Вікіпедії.

Уточнення назви шляхом її розширення

Для розрізнення енциклопедичних статей з однаковими назвами, але різними значеннями, слід розширювати назви цих статей шляхом додавання характерних уточнень. Існують два види уточнень: природні та штучні.

  • Природне уточнення — це повна назва слова-терміна-словосполучення зі специфічним визначенням, яке може додаватись як перед словом-терміном-словосполученням, що уточнюється, так і після нього.
  • Штучне уточнення розташовується після головного слова-терміна-словосполучення із певним значенням і береться у дужки, тобто повна назва статті виглядає наступним чином: «слово-термін-словосполучення (<уточнення>)»

Докладніше про ці два види уточнень читайте на сторінці Вікіпедія:Іменування статей/Уточнення.

Основне значення

Основне значення терміна, слова або словосполучення — це те значення, яке найбільш міцно з ним асоціюється. Як правило, це те значення, на яке вказує більшість посилань енциклопедії, або значення, від якого інші значення слова-терміна-словосполучення є похідними.

Наприклад, практично всі посилання Ґрунт у статтях Вікіпедії посилаються на «ґрунт» як на гірську породу та власне ґрунт. Тому для цього значення слова і терміна «ґрунт» уточнення не потрібне. Для іншого значення терміна «ґрунт» у заголовку вказано уточнення в дужках, і стаття називається Ґрунт (малярство).

Не варто сліпо наслідувати наведену вище схему, тому що Вікіпедія, як і будь-яка енциклопедія, для самої себе не є авторитетним джерелом інформації. При виборі основного значення спирайтеся на здоровий глузд, при виникненні ускладнень обговоріть цю проблему на сторінці обговорення відповідної статті. У випадку, коли неможливо однозначно визначити основне значення, воно не виділяється. В цьому разі для всіх омонімів слід вказувати уточнення, а сторінка неоднозначності (без уточнення) є сторінкою неоднозначності з переліком посилань на сторінки значень (посилання-назви, що містять уточнення).

На початку кожної статті, назва якої може мати інші значення, наводиться посилання на сторінку розв'язання неоднозначностей — сторінку, що містить перелік значень з їх визначеннями та посилань на статті з альтернативними значеннями терміна (якщо вони існують, мають існувати, і відповідають критеріям значимості Вікіпедії). Для цього використовується шаблон {{Otheruses}}. Якщо значень небагато і створення статті неоднозначності не має сенсу — використовуйте шаблони {{About}} та {{For}}. Наприклад, для однойменних з населеним пунктом залізничних станцій використовується форма шаблону {{About|залізничну станцію|місто у якому вона знаходиться|Попасна}}, що у статті виглядає таким чином:

Основні інструменти для розв'язання неоднозначностей

Шаблони неоднозначності містяться в категорії Категорія:Шаблони багатозначності і перенаправлень.

Сторінка значень — спеціальна сторінка Вікіпедії, на якій наведено перелік коротких визначень понять чи об'єктів, назва яких збігається з назвою сторінки (без уточнення «(значення)»), або їхні назви мають впізнавану схожість, чи якимось чином асоційовані з назвою сторінки значень. Такий перелік повинен містити у кожного елемента рядок-визначення, який є достатнім для однозначної ідентифікації наведених елементів серед цього переліку, і, якщо елемент відповідає критеріям значимості для існування його сторінки у Вікіпедії, мати посилання на статтю Вікіпедії, або бажане посилання на статтю (т.з. червоне посилання[1]). У тілі сторінок значень вони повинні помічатися шаблоном {{Disambig}}, чи його спорідненими:

  • {{DisambigG}} — для статей значень про геопункти, топоніми.
  • {{DisambigF}} — для статей значень про осіб з однаковим прізвищем.
  • {{DisambigN}} — для статей значень про осіб з однаковим ім'ям та прізвищем (тезки).

Сторінка значень може не мати самостійного енциклопедичного змісту, оскільки основна її функція полягає в тому, щоб перенаправити читача на статтю, яка відповідає його запиту. Сторінки значень цитують текст основних статей лише настільки, наскільки це необхідно для розв'язування неоднозначності.

Сторінки про терміни чи поняття, що мають однакові назви, частково однакові назви або можуть бути по іншому зрозумілі оформлюються за допомогою посилань на відповідні сторінки значення наступними шаблонами:

  • {{Otheruses}} додається на початок усіх статей, що мають однакову назву, перед визначенням терміна. Він вказує на сторінку значень.
  • {{Othernames}} на початок статей про осіб, що носять те саме прізвище.
  • {{Otherpersons}} на початок статей про осіб-тезок або повних тезок.

Створення сторінок значень

Сторінка значень являє собою перелік посилань на статті та короткі анотації до кожної статті. Наприклад:

Анотація повинна давати чітке уявлення про суть кожного значення, але без зайвих подробиць. Рекомендується, щоб кожне пояснення було довжиною від кількох слів до кількох речень. Проте, у кожному конкретному випадку, детальність анотації повинна визначатись з урахуванням особливостей терміна.

Головною умовою повинна бути зручність для читача, щоб, з одного боку, дати йому чіткий опис кожного значення, але, з іншого боку, не перевантажити опис і не відволікати читача деталями при виборі потрібного значення.

У тих випадках, коли окрема стаття про одне зі значень ще не створена, його опис на сторінці значень можна подати більш докладно. Якщо цього опису достатньо для окремої статті, то слід створити нову статтю, а на сторінці значень залишити тільки коротку анотацію.

Групування. Якщо значень більше ніж 4-5 і кілька з них можна віднести до умовних груп — це робиться за допомогою проставлення підзаголовків.

Інтервікі. Сторінка значень, як і інші статті Вікіпедії, повинна за можливості мати посилання на відповідні сторінки значень з інших мовних розділів Вікіпедії та інших проєктів Фонду Вікімедіа на власній сторінці у Вікіданих. Але пов'язання сторінок значень кирилічних алфавітів зі світовими мовами (особливо некирилічних алфавитів) має певні труднощі, пов'язані із семантикою, транслітерацією або транскрибуванням тощо слів-термінів-понять.

Категорії. В окремих випадках, коли значення термінів досить близькі, можливо також проставлення категорії Вікіпедії. Втім, слід зауважити, що всі статті значень із шаблоном {{Disambig}} та його похідними автоматично включаються до категорії Категорія:Багатозначні терміни або її підкатегорії, а також у службові категорії Категорія:Усі сторінки неоднозначності‎ (усі простори назв) та Категорія:Усі сторінки неоднозначності статей (тільки основний простір назв).

Категорії неоднозначності

Категорія:Категорії неоднозначності (23 К, 0 С)

розділ потребує підтримки суспільства Обговорення Вікіпедії:Неоднозначність#Категорії неоднозначності

Примітки

  1. тобто посилання на статтю, яка ще не створена у Вікіпедії, із метою спонукання користувача для її створення

Див. також