Гайфуллін Абдрахман Зайнуллович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гайфуллін Абдрахман Зайнуллович
Народження 6 вересня 1908(1908-09-06)
Уфимська губернія, Російська імперія
Смерть 17 квітня 1945(1945-04-17) (36 років)
Німеччина
Поховання Бранденбург
Партія КПРС
Війни / битви німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
орден Леніна орден Вітчизняної війни I ступеня орден Вітчизняної війни II ступеня орден Червоної Зірки

Абдрахман Зайнуллович Гайфуллін (башк. Әбдрәхмән Зәйнулла улы Ғайфуллин; 19081945) — учасник Другої світової війни, Герой Радянського Союзу, командир кулеметної роти 37-го гвардійського стрілецького полку 12-ї гвардійської стрілецької дивізії 61-ї армії 1-го Білоруського фронту, гвардії лейтенант.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 6 вересня 1908 року в селі Яубуляково, нині Салаватського району Башкортостану, в селянській родині. Башкир. Член ВКП(б) з 1932 року. Після закінчення комвузу в місті Уфі працював заступником директора з політичної частини в Аркаульской МТС Салаватською району Башкортостану.

У Червоній армії в 1930-1932 роках, в 1940 році і з 5 липня 1941 року. Покликаний Салаватським райвійськкоматом Башкирської АРСР. Закінчив курси удосконалення командного складу.

Командир кулеметної роти гвардії лейтенант Гайфуллін А.3. в боях з німецькими загарбниками проявив виняткову мужність і відвагу.

В ніч на 17 квітня 1945 року під сильним вогнем противника на підручних засобах він зі своєю ротою в числі перших форсував річку Одер в районі селища Хоенвутцен північніше міста Вріцен (Німеччина). Кулеметним вогнем рота А.3. Гайфулліна завдала супротивнику великі втрати в живій силі. Завдяки цьому інші підрозділи успішно форсували річку.

17 квітня 1945 року противник зробив 6 запеклих контратак. Групі гітлерівців вдалося увірватися в траншею, зайняту ротою А.3. Гайфулліна. У рукопашному бою на нього напали 4 німецьких солдата, двох з яких він заколов ножем, а інших застрелив впритул з пістолета. У самий напружений момент бою гвардії лейтенант Гайфуллін підняв бійців в атаку контратаку. Керована ним рота вибила супротивника з траншей і розширила плацдарм. В цьому бою А.3. Гайфуллін загинув смертю хоробрих. Похований на місці боїв — у селищі Хоенвутцен.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 31 травня 1945 року за зразкове виконання бойових завдань командування і проявлені мужність і героїзм у боях з німецько-фашистськими загарбниками гвардії лейтенанту Гайфулліну Абдрахману Зайнулловичу посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу[1][2].

Нагороди[ред. | ред. код]

Пам'ять[ред. | ред. код]

  • На могилі Героя встановлено обеліск.
  • У селі Аркаул встановлено бюст Героя і його ім'ям названа вулиця.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. Том 1. М.: Воениз, 1987.
  • Подвиги их — бессмертны. — Уфа: Китап, 2000.
  • Славные сыны Башкирии. Книга 1. Уфа, 1965.
  • Гареев А. Коммунисты не сдаются //Славные сыны Башкирии. Кн.1. Уфа, 1965.

Посилання[ред. | ред. код]