Гарольд Мак-Ґі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гарольд Мак-Ґі
Harold McGee
Гарольд Мак-Ґі у Вашингтоні, підписування власних книг в 2010 році.
Народився 3 жовтня 1951(1951-10-03) (72 роки)
Громадянство США США
Діяльність Вчений, письменник
Сфера роботи броматологія
Alma mater Каліфорнійський технологічний інститут і Єльський університет
Заклад Єльський університет
Мова творів англійська
Жанр Хімія їжі та її приготування
Magnum opus On Food and Cookingd
У шлюбі з Sharon R. Longd
Нагороди
Сайт: curiouscook.com/cook/home.php

Гарольд Макгі пробує «surstromming» (шведський ферментований оселедець) на Оксфордському симпозіумі з питань їжі і її приготування — 2010

Га́рольд Мак-Ґі (англ. Harold McGee; нар. 3 жовтня 1951) — американський автор, що пише про хімію, технологію та історію їжі та її приготування, та вже написав дві оригінальні книги про науку кухні. Його перша книга, On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen[en] («Про їжу та її приготування: Наука та знання про кухню») була вперше опублікована в 1984 році. Друге видання зі значними змінами було опубліковано в 2004 році. Мак-Ґі також писав для Nature, Health[en], Нью-Йорк таймс, World Book Encyclopedia, The Art of Eating, Food & Wine[en], Fine Cooking[en], Physics Today та читав лекції про хімію кухні в кулінарних школах, університетах, на Оксфордському симпозіумі їжі, в музеї природи та науки Денвера, в Національній прискорювальній лабораторії ім. Енріко Фермі (Фермілаб). Мак-Ґі також консультує ресторани та підприємства. В теперішній час він пише в журналі New York Times, книгу The Curious Cook, яка аналізує і часто розвінчує, звичайна кухонна мудрість. Разом з Дейвом Арнольдом і Нільсом Нореном, він також викладає в 3-денному класі під назвою Серія лекцій Гарольда Мак-Ґі у Французькому кулінарному інституті в Нью-Йорку.

Освіта[ред. | ред. код]

Перед тим як стати письменником про науку їжі Мак-Ґі був інструктором по літературі та письму в Єльському університеті. Він навчався в Каліфорнійському технологічному інституті, спочатку маючи намір вивчати астрономію та фізику, але закінчив заклад по літературі (1973), а потім пішов отримувати доктора філософії при Єльському університеті.

Вплив[ред. | ред. код]

Науково обґрунтований підхід до приготування Мак-Ґі, збагатив і зробив популярними таких шеф-кухарів і авторів як Гестон Блюменталь, Алтон Браун, Ширлі Корігер, Лінн Роззетто Каспер та Рас Парсонс.

Книги[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]