Генрі Ушер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Генрі Ушер
Народився 1741[1][2]
Помер 1790[1][3][2]
Діяльність астроном
Членство Лондонське королівське товариство
Батько Семюель Ушерd[3]
Мати Френсіс Волшd[3]
У шлюбі з Мері Бернd
Діти Ребекка Ушерd[3]
Джон Ушерd[3]
Генрі Ушер (молодший)d[3]
Френсіс Ушерd[3]
Маргарет Ушерd[3]
Сара Ушерd[3]
Алісія Ушерd[3]
Томас Ушерd[3]

Генрі Ушер (англ. Henry Ussher, 1741—1790) — ірландський математик і астроном, перший ендрюсівський професор астрономії в Триніті-коледжі Дубліна. Один із творців Дансінкської обсерваторії і її перший директор.

Життєпис[ред. | ред. код]

Генрі був четвертим сином Семюеля Ушера, священика з Данґанстауна, графство Віклов, і його дружини Френсіс Волш. 1761 року здобув у Триніті-коледжі Дубліна ступінь бакалавра, 1764 року — магістра, 1779 року — бакалавра богослов'я і доктора богослов'я[4]. У 1769—1770 роках був Донегалльським лектором математики[en] в Триніті-коледжі.

1783 року призначений директором створюваної Дансінкської обсерваторії і першим ендрюсівським професором астрономії, після чого вирушив до Лондона, щоб замовити в оптика Джессі Рамсдена інструменти для майбутньої обсерваторії. Серед замовлених інструментів були малий телескоп з ахроматичним об'єктивом, встановлений на полярній осі з геліостатичним рухом; екваторіальне коло та інші. Ушер вибрав місце для будівництва обсерваторії в Дансінку під Дубліном, розробив проєкт будівлі і керував будівництвом[4].

1785 року Ушера обрано членом Лондонського королівського товариства, а раніше — членом Ірландської королівської академії.

Помер у Дубліні 8 травня 1790 року і похований у каплиці Триніті-коледжу[4].

Документи, внесені Ушером у «Праці Королівської ірландської академії», включали «Спостереження за зникненням і повторною появою кілець Сатурна 1789 року». Ушер обчислив період обертання планети навколо своєї осі — 10 год 12,5 хв[4]. Був одруженим з Мері Берн і залишив трьох синів і п'ять дочок. Старший його сином — адмірал Томас Ушер[en].

Примітки[ред. | ред. код]